Wiara

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Wiara

Postautor: Natasza » 10 lut 2016, 19:35

Pawle uważasz , że ludzie popełniają samobójstwo bo ktoś im powiedział , że po śmierci nie ma życia??????
samobójstwo najczęściej to przejaw najwyższego, skrajnego stanu depresyjnego, które najmniej w takim stanie ma wspólnego z tym w co wierzysz

nawet nie wiesz , że nawet na tym forum jest wśród bardziej lub mniej zaawansowanych miłośników spirytyzmu, wiary w Boga , osoba , która nie raz o tym myślała i nie powstrzyma jej żadna wiara przed czynem;

jeśli wierzysz w życie po śmierci nie powinieneś sie jej lękać

poza tym skąd Twój wniosek co do mojej wiary w życie po śmierci-przecież Wam powiedziałam, że mam kontakt z duchami i Innymi Istotami? I między innymi te kontakty dały mi wiarę w siebie - jako człowieka pozwalając się rozwijać duchowo - rozumiejąc to jako rozwój mojego Ja- kochać przede wszystkim siebie i innych większych i tych mniejszych braci ( zwierzęta)
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: OneNight » 10 lut 2016, 19:37

Nie bardzo to rozumiem. Więc jeśli ktoś wierzy, że po śmierci trafi do świata idealnego i tam zostanie, to tak będzie? A ludzie wierzący w reinkarnacje będą się wcielać, czy będą widzieć tylko projekcje?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 10 lut 2016, 19:44

OneNight pisze:Nie bardzo to rozumiem. Więc jeśli ktoś wierzy, że po śmierci trafi do świata idealnego i tam zostanie, to tak będzie? A ludzie wierzący w reinkarnacje będą się wcielać, czy będą widzieć tylko projekcje?

No właśnie, ale tu zadaj sobie pytanie- jak ma wyglądać według ciebie ten idealny świat i weź pod uwagę cały sznur zdarzeń, które dopiero mogą doprowadzić cię do tego idealnego świata i być z nim powiązane. To, że marzysz np. o wyjeździe do Ameryki :) nie znaczy nic, bo samo marzenie ciebie tam nie zawiezie. Musisz też zdobyć wcześniej świadomość miejsca i wiedzę dotyczącą tej drogi. Czy zdajesz sobie sprawę, że przez brak tej wiedzy ludzie są bardzo pogubieni i porozrzucani po wielu rożnych rzeczywistościach dlatego, ze trafiają tam zwiedzeni swoim pojmowaniem lub na chybił trafił.
danut

Postautor: OneNight » 10 lut 2016, 20:00

Idealny świat, hm.. Wg mnie miałby wyglądać tak: Wszystko, o czym pomyślę, stanie się w tej sekundzie. Taki świat, w którym mogę leczyć choroby i ulepszać ciało myślami. Ludzie, którzy tam się znajdują, są empatyczni - zero egoizmu. Kolory są tak intensywne, że wyglądają, jakby je emitowały. Żadnych stałych praw fizyki.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 10 lut 2016, 20:08

OneNight pisze:Idealny świat, hm.. Wg mnie miałby wyglądać tak: Wszystko, o czym pomyślę, stanie się w tej sekundzie. Taki świat, w którym mogę leczyć choroby i ulepszać ciało myślami. Ludzie, którzy tam się znajdują, są empatyczni - zero egoizmu. Kolory są tak intensywne, że wyglądają, jakby je emitowały. Żadnych stałych praw fizyki.

Nie ma takiego świata. Żeby cokolwiek się stało jest procesem zależnym od wielu czynników, praw nie można oszukać.
danut

Postautor: Krzysztoff » 10 lut 2016, 20:42

wisnia2168 pisze:Jaki jest wasz stosunek do wiary, uczęszczania na nabożeństwa, modlitwy?
Pozdrawiam

Wiara jest ważna, ale nie wiara ślepa ale wiara świadoma . Podstawowa zasada spirytyzmu mówi "bez miłosierdzia nie ma zbawienia" a nie "bez wiary nie ma zbawienia". Dogmaty nie są dla spirytysty ważne- ważne są wartości moralne i ich wypełnianie. Skupienia się na ślepej wierze prowadzi do wielu wypaczeń - fanatyzmu, walk religijnych . Wielu okrutnych fanatyków (nawet dzisiaj) powoływało się i powołuje na wiarę w Boga i święte pisma co nie przeszkadza im robić strasznych rzeczy "na chwałę Boga" lub "w imię wiary"

Uczęszczanie na nabożeństwa - spirytyści nie przywiązują wagi do rytuałów, czyli generalnie formy zewnętrznej, kultu, obrzędów. Dla mnie nie ma to znaczenia

Modlitwa - jest dla spirytysty sposobem na połączenie z Bogiem i wyższymi Duchami. Ważna forma duchowości i pracy nad swoimi myślami
http://www.portal.spirytyzm.pl/modlitwa/
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 10 lut 2016, 21:53

niczego nie dowiesz się
gdy umrzesz, bo nikt wiedzy na
talerzu nie jest w stanie ci podać,
coś zobaczysz, ale trafisz w dokładnie
takie miejsce jakie jest bliskie twoim
przekonaniom, bo to świadomość jest
podstawowym twórcą życia i
rzeczywistości.

Twoja teoria nie lepi się z tym, co mówisz.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 10 lut 2016, 22:08

Lepi się lepi - Twoje postrzeganie będzie wykładnią dla rzeczy, które zobaczysz, lub nie będziesz mógł ich zobaczyć.
danut

Postautor: Pawełek » 10 lut 2016, 22:38

Natasza pisze:nawet nie wiesz , że nawet na tym forum jest wśród bardziej lub mniej zaawansowanych miłośników spirytyzmu, wiary w Boga , osoba , która nie raz o tym myślała i nie powstrzyma jej żadna wiara przed czynem;

Myślę, że to byłyby naprawdę, ale to naprawdę ekstremalne przypadki. Wiesz, świadomość tego że po samobójstwie będziesz dalej cierpiała, nie z powodu kary, tylko na podstawie prawa przyczyny i skutku, czasem pozwoli wytrzymywać te najgorsze chwile. Nawet jeśli osoba wierząca popełni samobójstwo, to sądzę że i tak wytrzyma w tym okresie dłużej, niż osoba nie wierząca będąca pewną, że śmierć go uratuje. W czasie gdy osoba niewierząca podejmie decyzje o samobójstwie, osoba wierząca będzie miała jeszcze moim zdaniem wątpliwości i będzie starała się zaufać bogu.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 11 lut 2016, 11:09

Krzysztoff masz absolutna racje...co tam jakies dziwne dywagacje na tematy nieznane...wazne jest jak my zyjemy i jak postepujemy...na tym nalezy sie skupic...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi