pytanie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

pytanie

Postautor: cthulhu87 » 01 mar 2016, 01:53

Przyszlo mi do glowy takie pytanie w odniesieniu do naszych sklonnosci by kazdemu zdarzeniu nadawac moralny sens: czy uważacie, że zawsze wtedy, gdy się coś dzieje, dzieje się coś dobrego lub złego?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Re: pytanie

Postautor: Nikita » 01 mar 2016, 08:40

Nie zawsze...czasami sa wydarzenia neutralne. Np. Twoj wybor czy zjesz ziemniaczki czy ryz z sosem jest raczej wyborem neutralnym.... :D
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 01 mar 2016, 08:41

Czasami tez jest pewna kolej rzeczy: po zimie przychodzi wiosna, po wiosnie lato itd....po mlodosci przychodzi wiek dojrzaly a potem starosc i to tez jest naturalne....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 01 mar 2016, 09:33

Czyli można powiedzieć, że w świecie obecne jest dobro i zło, ale nie wszędzie. I - jak rozumiem - pozostaje bardzo wiele zjawisk naturalnych, które leżą poza dychotomią dobro - zło.

A co ze stwierdzeniem mistyków twierdzących, że świat jako taki jest dobry?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 01 mar 2016, 10:05

Tak mi sie wydaje...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Pawełek » 01 mar 2016, 14:42

cthulhu87 pisze:A co ze stwierdzeniem mistyków twierdzących, że świat jako taki jest dobry?

Gdyby tak pomyśleć to całe zło jakie istnieje jest spowodowane przez ludzi. Nawet niektóre katastrofy pogodowe mogą być spowodowane przez ludzi. Myślę, że gdyby na ziemi nas nie było, byłaby sama przyroda, to wtedy świat byłby dobry :) Nie licząc oczywiście łańcucha pokarmowego... :D
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 01 mar 2016, 16:16

Mistycy mowia, ze "Swiat jest Taki jaki byc powinien"...tak chyba mowil De Mello. A dlaczego? Bo jest doskonalym miejscem dla nas , w ktorym mozemy sie uczyc. To miejsce to szkola dla dusz...i w tym sensie ten swiat jest doskonaly.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 1Prawda1 » 01 mar 2016, 16:33

Pawle tylko, że Świat raczej dla ludzi istnieje bo jaki jest sens bezrozumnego drzewa gdy na Ziemi nie ma istot?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 01 mar 2016, 16:37

1Prawda1 pisze:Pawle tylko, że Świat raczej dla ludzi istnieje bo jaki jest sens bezrozumnego drzewa gdy na Ziemi nie ma istot?

Rodzi się, rośnie i umiera... ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 01 mar 2016, 16:42

I jaki widzisz w tym sens? Bo ja żadnego :)
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi