pytanie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: pytanie

Postautor: Xsenia » 02 mar 2016, 22:41

1Prawda1 pisze:Aha no i przecież Twój przykład Pawle z tą większością i mniejszością. Odpowiedź jest prosta - jeśli będzie to lepsze to tak należy zrobić - będzie to mniejsze zło.

Taaa proste. Ale sam czyn nie jest dobry (poświęcenie mniejszości), ani zły (uratowanie większości). Wybrać mniejsze zło może i jest proste, ale sam czyn nie jest typowo dobry czy zły. I o tym pisałam wyżej. Pomiędzy dobrem i złem jest cała gama pośrednich sytuacji - szarych (ani białych, ani czarnych).
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 02 mar 2016, 22:48

Zgadza się. Nie jesteś odpowiedzialna za to. A, że wybierzesz mniej zła to rzecz oczywista. Dobrze Cię rozumiem?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 02 mar 2016, 23:15

1Prawda1 pisze: Nie jesteś odpowiedzialna za to. A, że wybierzesz mniej zła to rzecz oczywista. Dobrze Cię rozumiem?

Nie do końca. Każdy jest odpowiedzialny za własne decyzje, nawet za te z mniejszym złem. I nawet za te decyzje trzeba odpokutować (np. prosić o wybaczenie).
Z drugiej strony coś co w danej chwili może się wydawać mniejszym złem, po pewnym czasie może się jednak okazać tym większym. Według mnie więc podejmowanie trudnych decyzji NIGDY nie jest proste i łatwe, bo nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystkich możliwych konsekwencji naszej decyzji.
Świetnie to pokazano w filmie "Przypadkowa dziewczyna" z Gwyneth Paltrow, w którym pokazano dwie różne wersje rzeczywistości. Albo "Przypadek" Kieślowskiego. Polecam, te filmy dokładnie opisują to co chcę przekazać.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 02 mar 2016, 23:24

I nawet za te decyzje trzeba odpokutować

Nie, to nie Twoja wina, nie pokutujesz za to. W ten sposób sama sobie niszczysz stan ducha. A co do tego czy kiedyś mniejsze zło okaże się większym to potrzebna jest wiedza ze świata idei, która jest ponadczasowa.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi