Chico Xavier nowy mesjasz

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Chico Xavier nowy mesjasz

Postautor: danut » 14 mar 2016, 15:38

Pawełek pisze:
danut pisze:
Pawełek pisze:Gdy jeden lekarz będzie dla Ciebie wredny nie oznacza to, że cała służba zdrowia jest przeciwko Tobie ;)

A na jakiej to podstawie spirytyści, lub inni samozwańcy mają być lekarzami dusz? Cały czas zadaje to pytanie.

Co masz konkretniej na myśli pisząc "lekarzami dusz"?

Narzucanie innym w co mają wierzyć i recepty na niesprawdzone leki. :D
danut

Postautor: Pawełek » 14 mar 2016, 15:44

Spirytyzm nie jest po to by komuś narzucać to w co ma wierzyć - to tylko i wyłącznie dobrowolna decyzja osoby, która czuję że spirytyzm odpowiada jej na pytania na które szuka odpowiedzi i dzięki niemu czuje spokój ducha. Nie chcemy nikomu nic na siłę wciskać, staramy się tylko wyjaśniać, przekazywać wiedzę zawartą w podstawowych dziełach spirytyzmu, a czy ktoś to uzna za prawdę czy nie - to już nie nasz interes. Każdy ma prawo wierzyć w to co chcę, byle by kierował się dobrem. A co do drugiej części zdania, to nie do końca rozumiem o co Ci chodzi.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 14 mar 2016, 15:44

danut pisze:A na jakiej to podstawie spirytyści, lub inni samozwańcy mają być lekarzami dusz? Cały czas zadaje to pytanie.

danut pisze:Narzucanie innym w co mają wierzyć i recepty na niesprawdzone leki.

Oj Danut, Danut dalej się niczego nie nauczyłaś? Czyżby znowu trzeba ci tłumaczyć, że Spirytyzm nikogo do niczego nie zmusza, ani niczego nie narzuca? I czy ponownie trzeba ci tłumaczyć, że jedyną doktryną spirytyzmu jest własny rozwój duchowy?
Tu nie ma lekarzy dusz. A media tutejsze, które sie do mediumizmu przyznają wcale sie nie uważają za lekarzy dusz i nie wywyższają się.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 14 mar 2016, 15:48

Xsenia pisze:
danut pisze:A na jakiej to podstawie spirytyści, lub inni samozwańcy mają być lekarzami dusz? Cały czas zadaje to pytanie.

danut pisze:Narzucanie innym w co mają wierzyć i recepty na niesprawdzone leki.

Oj Danut, Danut dalej się niczego nie nauczyłaś? Czyżby znowu trzeba ci tłumaczyć, że Spirytyzm nikogo do niczego nie zmusza, ani niczego nie narzuca? I czy ponownie trzeba ci tłumaczyć, że jedyną doktryną spirytyzmu jest własny rozwój duchowy?
Tu nie ma lekarzy dusz. A media tutejsze, które sie do mediumizmu przyznają wcale sie nie uważają za lekarzy dusz i nie wywyższają się.

Tak trzeba, bo nigdy nie zrozumiem dlaczego spirytyści mają własną "Biblię", zatem skoro ją mają to wystarczy mi na potwierdzenie tego, ze jest tak jak piszę i jak ma wyglądać ten własny rozwój, ale oparty o ich polecenia?? Czy to się jedno z drugim nie kłóci?
danut

Postautor: Pawełek » 14 mar 2016, 15:52

Spirytyzm w dwóch zdaniach:

1) Bez miłosierdzia nie ma zbawienia
2) Nie czyń drugiemu tego, czego ty byś nie chciał by tobie czyniono

Voilà, cały spirytyzm ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 14 mar 2016, 15:56

Pawełek pisze:Spirytyzm w dwóch zdaniach:

Voilà, cały spirytyzm ;)

Voilà - wszystkie religie o tym bębnią od wieków.
danut

Postautor: Pawełek » 14 mar 2016, 15:58

danut pisze:
Pawełek pisze:Spirytyzm w dwóch zdaniach:

Voilà, cały spirytyzm ;)

Voilà - wszystkie religie o tym bębnią od wieków.

Więc nie wiem czemu czepiasz się że niby "narzucamy komuś wiarę" skoro robi to chrześcijaństwo/islam/itd. od sporego czasu ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 14 mar 2016, 15:59

danut pisze:Tak trzeba, bo nigdy nie zrozumiem dlaczego spirytyści mają własną "Biblię", zatem skoro ją mają to wystarczy mi na potwierdzenie tego, ze jest tak jak piszę i jak ma wyglądać ten własny rozwój, ale oparty o ich polecenia?? Czy to się jedno z drugim nie kłóci?

Po pierwsze spirytyści nie mają własnej "Biblii". Używają KD tylko i wyłącznie jako wskazówek, bez przymusu przyjęcia całości. Ja np. nie przyjmuję całości KD. Przemawia do mnie tylko część i tylko tą część przyjmuję, resztę odrzucam.
Po drugie wielokrotnie wielu forumowiczów już to pisało, ale najwidoczniej przeoczyłaś, wiec napisze jeszcze raz: KAŻDY MA INNĄ DROGĘ ŻYCIA, INNE CELE I INNE METODY. Nie jest wiec możliwością by wszyscy stosowali sie do takich samych poleceń, ponieważ każdy ma inne. INNE to nie znaczy, że jedne są lepsze, a drugie gorsze.
I po trzecie NIKT CI TU NIE NARZUCA W CO MASZ WIERZYĆ. Jedyne o co prosimy, to szacunek dla wszelkiej inności.
Ot i wszystko.

Poczytaj to:
http://www.portal.spirytyzm.pl/bez-milo ... zbawienia/
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 14 mar 2016, 15:59

Właśnie dlatego, ze przyjęliście taki sam mechanizm dla ogłupiania tłumów.
danut

Postautor: Xsenia » 14 mar 2016, 16:03

danut pisze:Właśnie dlatego, ze przyjęliście taki sam mechanizm dla ogłupiania tłumów.

???? Rozwiniesz myśl?
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi