Reinkarnacja

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Reinkarnacja

Postautor: philosophus » 03 kwie 2016, 23:39

Pawełek pisze:
philosophus pisze:Wiedzę i (być może) poczucie sensu istnienia.

Ja swój sens istnienia znalazłem w spirytyzmie. Nie mogę Ci go przekazać, musisz sam go odnaleźć i zrozumieć.

Nie mogę przekonywać ludzi do czegoś, czego nie potrafię im udowodnić.
Tym się różnie od wielu tutaj.

Pawełek pisze: To nie on mówi prawdę, tylko przekazy z drugiej strony, które złożył w całość w KD ;) Już nawet nie chodzi o to, że "wierzę" w to, tylko po prostu jest dla mnie to tak oczywiste, jakbym wszystko to o czym mówi spirytyzm wiedział już od bardzo dawna. Wydaje mi się najbardziej logiczny, spójny, a przede wszystkim wyjaśnia dużo kwestii z którymi religie jak i nauka mają problem. Póki co nie znalazłem niczego lepszego co by do mnie bardziej przemawiało ;)

Zatem, opierasz to nie na wiedzy, tylko domniemaniu, bo historia opowiedziana przez jednego faceta, wydała ci się przekonująca? :)

Przekazy...błagam...byłem na sesjach channelignowych kilkanaście razy, mnie to serio interesowało.
Mnie nawet jakiś Samuel, czy jakaś inna cholera, podająca się za istoty z jakiegoś tam poziomu i brata Jezusa, groziła, że jestem wywrotową duszą i w kilku wcieleniach wcześniej psułem im plany! :mrgreen:
Nie róbmy jaj.
Awatar użytkownika
philosophus

Postautor: danut » 03 kwie 2016, 23:43

philosophus pisze:... a sesjach channelignowych kilkanaście razy, mnie to serio interesowało.
Mnie nawet jakiś Samuel, czy jakaś inna cholera, podająca się za istoty z jakiegoś tam poziomu i brata Jezusa, groziła, że jestem wywrotową duszą i w kilku wcieleniach wcześniej psułem im plany! :mrgreen:
Nie róbmy jaj.

:lol: :lol: Przybij piątkę!
danut

Postautor: Pawełek » 03 kwie 2016, 23:44

philosophus pisze:Zatem, opierasz to nie na wiedzy, tylko domniemaniu, bo historia opowiedziana przez jednego faceta, wydała ci się przekonująca? :)

Przekazy...błagam...byłem na sesjach channelignowych kilkanaście razy, mnie to serio interesowało.
Nie róbmy jaj.

Jest to wiedza przekazana przez duchy z drugiej strony. Kolejny raz powtarzam, że to nie jest historia opowiedziana przez jednego faceta. On był tylko pośrednikiem, który złączył wszystkie przekazy, z kilkudziesięciu seansów w jedną całość. Kardec sam był sceptykiem, ba, wszyscy najwięksi zwolennicy spirytyzmu były sceptykami na samym początku..

Co do Twoich doświadczeń z seansów - najwidoczniej jakieś niskie duchy postanowiły sobie zrobić żarty ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: philosophus » 04 kwie 2016, 00:14

danut pisze: Przybij piątkę!

Czyżby "duszek" Samuel, Lucynka Łobos i "jaskółki" z Oriona? :)

Pawełek pisze:Jest to wiedza przekazana przez duchy z drugiej strony. Kolejny raz powtarzam, że to nie jest historia opowiedziana przez jednego faceta. On był tylko pośrednikiem, który złączył wszystkie przekazy, z kilkudziesięciu seansów w jedną całość.

Ja wiem jak to działa.
Tyle, że są różne przekazy i wierz mi, że próbowali mi wciskać swoją wizję nawet intensywniej niż to co czytam u niektórych tutaj.
Też byli przekonani o swojej misji, a ta Łobos, to chyba najlepszy cyrk...a nie jeszcze były przekazy od RA.
Ci to mnie w ogóle wyrzucili... :mrgreen:

Pawełek pisze:Kardec sam był sceptykiem, ba, wszyscy najwięksi zwolennicy spirytyzmu były sceptykami na samym początku..

Podobnie jak św. Paweł...cóż to zmienia.
Manipulować można.

Pawełek pisze:Co do Twoich doświadczeń z seansów - najwidoczniej jakieś niskie duchy postanowiły sobie zrobić żarty ;)

Taaa...duch odmowił pani medium, współpracy ze mną, bo podobno jestem "bytem wrogim" z jakiejś kliki Kosjopei czy coś.
Wszystkich innych kładli na stół, a jak do mnie baba podeszła, to zemdlała, dusiła się itp.
I podobno tej Samuel jej kazał mnie wyprosić.

Cały projekt Cheops...

A nie wróć, już mi się przypomniało jak to było - jestem podobno, "wroga zbuntowaną energią" o, tak to było podsumowane. :D
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2016, 00:17 przez philosophus, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
philosophus

Postautor: danut » 04 kwie 2016, 00:16

Od jakiegoś czasu przyglądałam się tym ich poczynaniom i też mam niezły z tego ubaw. :D
danut

Postautor: cthulhu87 » 04 kwie 2016, 07:30

Spirytyści wypowiadali się kiedyś o projekcie cheops i Lucynie łobos, polecam zapoznać się z tym:

http://www.portal.spirytyzm.pl/projekt-cheops/

http://www.portal.spirytyzm.pl/projekt- ... jasnienie/
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 04 kwie 2016, 08:06

philosophus pisze:Podobnie jak św. Paweł...cóż to zmienia.
Manipulować można.

Nie wiem gdzie tu manipulacja. Badamy i przekazujemy tylko wiedzę zawartą w dziełach Kardeca i innych spirytystów, oraz przekazów, które mają oczywiście sens.

philosophus pisze:Taaa...duch odmowił pani medium, współpracy ze mną, bo podobno jestem "bytem wrogim" z jakiejś kliki Kosjopei czy coś.
Wszystkich innych kładli na stół, a jak do mnie baba podeszła, to zemdlała, dusiła się itp.
I podobno tej Samuel jej kazał mnie wyprosić.

Cały projekt Cheops...

A nie wróć, już mi się przypomniało jak to było - jestem podobno, "wroga zbuntowaną energią" o, tak to było podsumowane. :D

Tak jak możesz przeczytać na stronach, które podał cthulhu87, musisz mieć na uwadzę, że trzeba bardzo przeanalizować dany przekaz a nie brać wszystkiego na ślepo. Na Twoim miejscu też bym miał takie podejście jak teraz, ale to nie znaczy, że wszystkie duchy, media, przekazy są takie same. Podobnie jak z ludźmi - są tacy co lubią sobie robić żarty, a są tacy którzy szczerze chcą pomóc ;) Bo w końcu kim są duchy? Duszami osób, które kiedyś żyły :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: philosophus » 04 kwie 2016, 13:18

Pawełek pisze:
Nie wiem gdzie tu manipulacja. Badamy i przekazujemy tylko wiedzę zawartą w dziełach Kardeca

A mówi ci coś hasło "to Twoja opinia"? ;)
Jak widać, różnie z tą wiedzą, skoro ma tak odmienne oblicza.
Awatar użytkownika
philosophus

Postautor: Pawełek » 04 kwie 2016, 16:04

philosophus pisze:
Pawełek pisze:
Nie wiem gdzie tu manipulacja. Badamy i przekazujemy tylko wiedzę zawartą w dziełach Kardeca

A mówi ci coś hasło "to Twoja opinia"? ;)
Jak widać, różnie z tą wiedzą, skoro ma tak odmienne oblicza.

wiedza
1. «ogół wiadomości zdobytych dzięki badaniom, uczeniu się itp.; też: zasób informacji z jakiejś dziedziny»
2. «znajomość czegoś»

Czy naprawdę muszę coś więcej tłumaczyć?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Avva » 07 kwie 2016, 12:54

Jako osoba poczatkujaca na tym forum, nie mam pojecia o czym jest powyzsza dyskusja, a w szczegolnosci przytoczone nazwy i imiona.
Strasznie sie te sprawy wydaja skomplikowane. Jak w jakims zakreconym si-fi :shock:
Avva

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi