Czym jest "karma"?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czym jest "karma"?

Postautor: danut » 06 kwie 2016, 19:52

A karma czy naprawdę nie wydaje się Wam, że ten pogląd sprzyja złu, ze każe nam poddawać mu się ze spokojem i pozwala mu swobodnie działać? Czy nie nakazuje myśleć?- To nie ludzie tworzą zło oni wykonują wobec nas powinność, są wysłannikami boskiej sprawiedliwości? Tak? :shock:
danut

Postautor: OneNight » 06 kwie 2016, 19:56

Tak
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: cthulhu87 » 06 kwie 2016, 19:58

'Karma' to pojęcie zaczerpnięte z kultury Indii, gdzie ma określony sens w ramach systemu hinduistycznego i w ramach buddyzmu. Nieprzypadkowo spirytyści unikają tego pojęcia, bo kojarzy się ono z niewzruszonym prawem, od którego nie ma odwołania. Ja osobiście uważam, że życie to proces dynamiczny, dużo bardziej złożony niż proste zależności przyczynowo-skutkowe, w swojej istocie nieuchwytny, dlatego nie da się życia uchwycić w jakieś schematy. Zawsze będzie to jakiś zabieg wtórny i sztuczny.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 06 kwie 2016, 19:58

OneNight pisze:Tak

Tzn. Są tymi wysłannikami, czy nie? :D
danut

Postautor: OneNight » 06 kwie 2016, 19:59

Tak
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 06 kwie 2016, 20:00

cthulhu87 pisze:'Karma' to pojęcie zaczerpnięte z kultury Indii, gdzie ma określony sens w ramach systemu hinduistycznego i w ramach buddyzmu. Nieprzypadkowo spirytyści unikają tego pojęcia, bo kojarzy się ono z niewzruszonym prawem, od którego nie ma odwołania. Ja osobiście uważam, że życie to proces dynamiczny, dużo bardziej złożony niż proste zależności przyczynowo-skutkowe, w swojej istocie nieuchwytny i nie da się życia uchwycić w jakieś schematy. Zawsze będzie to jakiś zabieg wtórny i sztuczny.

Są zależności przyczynowo- skutkowe, ale nie wytłumaczone w taki sposób. Karma je zaciemnia tylko.
danut

Postautor: danut » 06 kwie 2016, 20:01

danut pisze:
OneNight pisze:Tak

Tzn. Są tymi wysłannikami, czy nie? :D

Zatem jak może być sprawiedliwy taki bóg? Tzn. Skoro on sam ich wysyła i daje takie zadanie, a potem za uczynione według jego woli zło karze?
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2016, 20:02 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: OneNight » 06 kwie 2016, 20:02

Wnioski z tego wątku: karma to pokarm dla kota lub psa. Nie da się tego zrozumieć, trzeba przyjąć na wiarę. Brzmi znajomo?

danut pisze:Zatem jak może być sprawiedliwy taki
bóg?

Nie powiedziałem, że on istnieje. To było sarkastyczne "tak".
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2016, 20:08 przez OneNight, łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 06 kwie 2016, 20:05

OneNight pisze:Wnioski z tego wątku: karma to pokarm dla kota lub psa. Nie da się tego zrozumieć, trzeba przyjąć na wiarę. Brzmi znajomo?

Pewnie, ze brzmi znajomo. :D wiem ze sarkastycznie - to bóg stworzony przez ludzi i na potrzeby władców.
danut

Postautor: OneNight » 06 kwie 2016, 20:21

Skutek: Pory roku, Przyczyna: Ruch obiegowy Ziemii
Skutek: Dzień i noc, Przyczyna: Ruch obrotowy Ziemii
Skutek: Zepsuty komputer, Przyczyna: Zużycie materiału

Z masy takich przykładów można wywnioskować, że wszystko ma przyczynę i skutek, ale czy nie jest przegięciem wstawiać za przyczynę jakąś siłe sterującą naszym życiem. A może szukamy przyczyn tam, gdzie ich nie ma?

Taki przykład:
Kobieta daje facetowi w policzek. Czy to mistyczna siła ją do tego zmusiła? Nie, on po prostu ją wkurzył :D
Awatar użytkownika
OneNight

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi