Natasza - doświadczenia z istotami z innego wymiaru, mediumizm

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: Natasza - doświadczenia z istotami z innego wymiaru, med

Postautor: Kalina03 » 14 kwie 2016, 06:59

Manipulacje sięgają tego stopnia, że czasami sami już się gubimy i jeżeli nie porzucimy narzuconych nam schematów to nie odróżnimy prawdy od fałszu.
Kiedy mój świat legł w gruzach, zaczęłam wszystko od początku, wciąż poszukuję tej prawdy w sobie, odrzucam powoli wszystkie stereotypy, dogmaty i zasady, którymi karmiłam się przez całe życie. Nie jest to łatwe, gdy wszyscy wkoło są zamknięci na inne idee. Stopniowo odkrywam swoje cele, wartości jakimi kierowałam się w życiu, nabrały nowego wymiaru.
Sprzeciw ludzi wobec inności poglądów, wiary oraz ocena moralności na podstawie zasianych nam wcześniej wartości nie wynika z naszego podłoża, tylko moim zdaniem z naszej naiwności i strachu.
Kalina03

Postautor: Natasza » 14 kwie 2016, 07:10

OneNight

spójrz proszę na przykład jaki podałeś a co napisałam

Ty mówisz o naruszeniu czyjejś nietykalności zarówno psychicznej i cielesnej; co tym samym jest:

1) naruszeniem wolnej przestrzeni innej osoby
2) zawładnięciem czyjegoś ciała
3) pogwałceniem czyjejś godności osobistej
4) wtargnięciem w czyjeś istnienie
5) brakiem miłości, szacunku wobec innej istoty ( ludzkiej, zwierzęcej także)
itd.

za taki czyn tu na ziemi ma zastosowanie artykuł kk w myśl , którego zostanie osądzony za czyn - nie za myśl;

myśl nie jest występkiem ale wdrożenie jej z zamiarem zaszkodzenia komuś już tak
w refleksji jaką wczoraj wyraziłam, mówiłam o zupełnie czymś innym - umoralnianiu kogoś siłą; ty skoncentrowałeś się na aktach przemocy czyli myśli wcielonej w proces działania

mam nadzieję, że zbliżyłam Cię do istoty mojej refleksji
możesz osądzać kogo chcesz bo jesteś wolny myślą; gdy Twoje osądy przekraczają bezpieczne terytorium innej osoby bez jej zgody łamiesz zasady

Kalino, wlasnie odpisywałam OneNightowi

dokładnie to cały czas piszę co sama napisałaś :))) pozdrawiam Cię serdecznie :P
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Kalina03 » 14 kwie 2016, 07:58

Ja również pozdrawiam Cię Nataszo :)

Najważniejsze to nie ingerować w zasady moralności innych, nie oceniać ich działań. W końcu przecież każdy z nas jest jeszcze niedoskonały i potrzebuje na to różnego rodzaju doświadczeń by samodzielnie dojść do prawdy, bez tempa narzucanego, bez pośpiechu.
Kalina03

Postautor: Natasza » 14 kwie 2016, 08:19

wyjaśniłaś do lepiej niż ja :P
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Kalina03 » 14 kwie 2016, 09:50

Natasza pisze:wyjaśniłaś do lepiej niż ja :P

Nataszo, jestem dopiero na początku tej drogi, Ty już pokonałaś znaczną jej odległość, być może dlatego łatwiej jest mi zrozumieć schematy, którymi nie tak dawno sama się kierowawałam, wręcz się oburzałam, kiedy ktoś je naruszał, brałam je za swoje własne, nie dopuszczałam innej myśli.
Kalina03

Postautor: Natasza » 14 kwie 2016, 13:23

Kalino

ucz się i rozwijaj tak aby kiedyś być na tyle silną by umieć podjąć samodzielnie decyzję;
przekazałam jak umiałam to co chciałam powiedzieć
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Kalina03 » 15 kwie 2016, 15:43

Nataszo,

Wiele już przeszłam w swoim życiu, ten ślad, który został na forum po moich przejściach to tylko część, trochę więcej tego było. Jestem silna, niewiele zostało już tego, co mogłoby mnie złamać. Za każdym razem się podnoszę i pomimo tych przejściowych momentów nie daję za wygraną. Obrałam pewien kierunek, mogłam wybrać inaczej i właśnie to potwierdza, że nie jestem słaba. Poszukując trafiłam m.in. tutaj, dostałam wiele zrozumienia i wsparcia, to mnie tylko utwierdziło w tym, że potrafię znaleźć rozwiązanie w odpowiednim momencie.
Kalina03

Postautor: Xsenia » 15 kwie 2016, 15:49

Kalina03 pisze:Najważniejsze to nie ingerować w zasady moralności innych, nie oceniać ich działań.

Jak to dobrze, że istnieje ktoś, kto rozumie, że każdy ma swoją własną moralność. I że czasem te moralności mogą sie nakładać, a czasem być totalnie sprzeczne. I każdy ma do tego prawo :D I nie wolno nam narzucać naszej własnej moralności innym. Super Kalina, że to rozumiesz. :D
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Arronax » 16 kwie 2016, 14:26

Tak powinno być.

Mnie na przykład zastanawia właśnie kwestia samobójstw. Wszędzie spotykamy tezę, że zostaniemy za to ukarani albo ukarzemy się sami. Czy naprawdę nie mamy prawa, w krytycznych chwilach, jak czasami niestety się zdarza, opuścić tego padołu (np. eutanazja), jeżeli ktoś np. dał wcześniej dyspozycję lub pozwolenie na taką rzecz. Naprawdę, to cierpienie, zatracenie własnego Ja, musi być konieczne do nauki? Wiem, że to droga na skróty. Wiem. Ale czasami przed nami jest jedynie mrok.

Niektórzy powinni zrozumieć, że może nie chcemy żyć XXX lat. Oczywiście, z wiekiem to się może zmienić. Ale to właśnie kwestia indywidualnego podejścia i oceny.
Czy trzymanie kogoś przy życiu na siłę nie jest objawem egoizmu a nie miłosierdzia? Bo jak to będzie bez osoby XXX, nawet jak ona przechodzi piekło na ziemi.

W KD jak dobrze pamiętam, jest napisane tak jakby ciało nie było naszą własnością i zostało jedynie wypożyczone. To kim my w końcu jesteśmy...?

Szczególnie, że zdrowe prowadzenie się i dbanie o siebie nie zawsze musi pozwolić zachować młodość i sprawność. Zresztą praca, cały ten świat nie da nam takiej szansy. Stres i multum różnych rzeczy np. skażenie środowiska nie daje nam takich szans. Właśnie dlatego, bo życie to nauka. Tylko czy mogę wybrać, że nie chce się uczyć za pomocą cierpienia? Bez tego też można zrozumieć. I przejść spokojnie na drugą stronę, do dalszego etapu w naszym życiu.

Jak patrzę na cierpiących ludzi, to mi "wywraca duszę" na drugą stronę. Tak jest mi żal ludzi i naszego losu. Chodź oczywiście próbujemy to zmieniać, dbać o siebie i o innych. Ale sami zobaczcie na ulicach ile osób pali. Każdy wie, że to szkodliwe i co? I nic. I tak z wieloma rzeczami.

Albo jak wysterować mózg do pozytywnych myśli, bo potencjał do zdrowego życia mamy, tylko uaktywnić w mózgu wzorce, że nie musimy się tak zestarzeć. Myślicie, że to możliwe?

Pozdrawiam was wszystkich. Troche namieszałem w temacie chyba, nie gniewaj się Nataszko, to dotyczy właśnie naszej wolności wyboru i naszych czynów.
Czy to życie i ciało jest nasze czy jest uświęconym narzędziem do doświadczania ...
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: Natasza » 16 kwie 2016, 15:06

Arronax pisze:Czy to życie i ciało jest nasze czy jest uświęconym narzędziem do doświadczania ...

niezwykle mądra i dojrzała refleksja, dziękuję Arronax,ie
pozwoliłam sobie przytoczyć to zwłaszcza końcowe zdanie
jakąkolwiek dasz na nią odpowiedź będzie Twoją zgodną z aktualnym stanem Twojej świadomości i Twojego Ja- Twoją własnością, nikogo innego ani tu ani tym bardziej TAM; jesteś wolny, a wolności i niezależności trzeba się uczyć

p.s. odpisałam komuś , że czas na mnie stąd wyjść , ale gdy wracam i czytam cieszę się i chcę zawsze odpisać gdy widzę , że ludzie mają tak różne i mądre przemyślenia, zawsze muszę coś robić na przekór:) małe przewinienie chyba będzie mi usprawiedliwione
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm