Kim byliśmy w poprzednich życiach

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kim byliśmy w poprzednich życiach

Postautor: kalatala » 05 maja 2016, 10:16

Jak czytam, że Estia się rozchorowała po kanapce z szynką i majonezem, to mi się przypomina, jak sama po miesiącu czy dwóch na samej surowiźnie skusiłam się na bitą śmietanę z torebki i coś tam jeszcze, nie pamiętam już co. Niedługo po tym poczułam się fatalnie. Było mi niedobrze, musiałam się położyć. Także wyobraźcie tylko sobie jakie my syfy jemy. Odtrutemu organizmowi wracają właściwe odruchy i zaczyna reagować, gdy się mu zaserwuje śmieci.

A wracając do tematu - chłopaki na początku wątku pisali, że w sposób naturalny przyswoili sobie język niemiecki. Ja tak miałam z angielskim. Wcześniej w szkole uczyłam się rosyjskiego i niemieckiego i szło mi bardzo źle. W trzeciej klasie liceum uświadomiłam sobie, że z żadnego z tych języków nie mam szans zdać matury. Wtedy z pomocą mi przyszła siostra wujeczna, która świeżo skończyła anglistykę i zaczęła mnie uczyć tego języka. Angielski dosłownie łykałam. Do tej pory często zdarza się, że usłyszę nowe słowo albo idiom tylko raz i go zapamiętuję. Po niecałych dwóch latach nauki zdałam z angielskiego maturę. Nie raz przychodziło mi do głowy, że w poprzednim życiu mieszkałam w jakimś kraju angielskojęzycznym.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2016, 11:02 przez kalatala, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 05 maja 2016, 10:57

Moze byc, ze juz kiedys znalas ten jezyk...Ja tak mialam z niemieckim...nie ma przypadkow chyba...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: kalatala » 05 maja 2016, 11:01

Myślę, że mam za sobą tyle ziemskich żyć, że wręcz musiałam znać angielski :-D
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Estia72 » 05 maja 2016, 13:02

kalatala pisze:Jak czytam, że Estia się rozchorowała po kanapce z szynką i majonezem, to mi się przypomina, jak sama po miesiącu czy dwóch na samej surowiźnie skusiłam się na bitą śmietanę z torebki i coś tam jeszcze, nie pamiętam już co. Niedługo po tym poczułam się fatalnie. Było mi niedobrze, musiałam się położyć. Także wyobraźcie tylko sobie jakie my syfy jemy. Odtrutemu organizmowi wracają właściwe odruchy i zaczyna reagować, gdy się mu zaserwuje śmieci.

Sprobuj gdy nie jadasz swinstw batonika pawelka albo innego smakolyku ,arytmia serca i skok pulsu do 100 gwarantowany! :lol:
Niedowiarka proponuje przetestowanie na wlasnej skorze :)
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Mirek » 25 sty 2017, 12:49

"Chociaż jesteśmy Miłością i nie możemy być niczym innym, z całą pewnością często zapominamy o swej prawdziwej, wiecznej naturze. Każdy z nas dobrowolnie ukrył przed samym sobą swoją prawdziwą naturę i przekroczył zasłonę zapomnienia ,aby przyjąć ludzką postać. Czyniąc tak otworzyliśmy się na na najwspanialsze możliwości. Możemy przypomnieć sobie ,że jesteśmy Miłością i jeszcze bardziej dogłębnie, z perspektywy duszy ,poznać swoją prawdziwą naturę .To przypomnienie prowadzi do głębszego zaznajomienia się z samym sobą, czego nie moglibyśmy osiągnąć, gdybyśmy wcześniej nie wybrali życia w zapomnieniu.Proces przenoszenia energii duszy do ciała, który pociąga za sobą zapomnienie o tym iż jesteśmy potężnymi,majestatycznymi Istotami Boskimi, stworzonymi z energii Bezwarunkowej Miłości, można porównać do uderzenia się w głowę gałęzią drzewa i utraty przytomności, po której następuje całkowita amnezja."

"Dar Duszy " Robert Schwartz
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: czarnyMag » 25 sty 2017, 14:05

konrad pisze:Chyba każdego z nas choć odrobinę intryguje, kim był w poprzednim życiu (o ile przyjmuje w ogóle teorię reinkarnacji za prawdziwą :)). Jak ktoś pięknie powiedział: "Powiedz mi, kim jesteś, a powiem ci, kim byłeś". Często przyglądając się naszym zadaniom na Ziemi, naszym problemom i trudnościom, które musimy pokonywać, jesteśmy w stanie wywnioskować coś na temat naszej przeszłości.

Znane są jednak przypadki, gdy ludzie po prostu przypomnieli sobie jakieś szczegóły z poprzednich żyć. W ten sposób właśnie mnisi rozpoznają zawsze kolejnego Dalajlamę. Zadają potencjalnemu Dalajlamie mnóstwo pytań, pokazują przedmioty, które bliskie były jego poprzednikowi, licząc, że ten, często jeszcze jako malutkie dziecko, w jakiś sposób je rozpozna.

Jeżeli chodzi o mnie, tkwi we mnie żywe wspomnienie seansów spirytystycznych, które obudziło się już po przeczytaniu książek Kardeca. Czasem przeglądając dawne ryciny, wydaje mi się, że uczestniczyłem kiedyś w tego typu spotkaniach... Fakt, że wiedza spirytystyczna weszła mi do głowy bez żadnego oporu, jest też znaczący :) Ciężko mi jednak powiedzieć na ile, te "wspomnienia" zostały utworzone przez moją podświadomość, a na ile rzeczywiście odpowiadają mojej przeszłości.

A Wy? Czy macie jakieś wspomnienia z przeszłych wcieleń? Czy wydaje się Wam czasem, że znacie jakieś miejsce, w którym znajdujecie się po raz pierwszy?

Nie wątpię, że Konrad uczestniczył w życiu społecznym od dawien dawna, ale zastanawia mnie fakt, że duchy (bo dla mnie człowiek jest przede wszystkim duchem wcielonym a więc ograniczonym skorupą w której siedzi) wierzy w swój duchowy rozwój tylko na podstawie książek skoro już tyle razy się wcielał - czyżby ta nasza ziemska skorupa nas ograniczała ?
A jeśli nie to czemu duch wcielony w ciało w skorupę jest taki ograniczony i wszystko co przyjmuje jest tylko wiedzą zapisaną? Duchy na litość Boską, na Chrystusa który nas uwalnia z naszych oków - przypomnijcie sobie wreszcie swoją przeszłość i zbudujcie "niższym" duchom przy6szłość !!!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Pawełek » 26 sty 2017, 20:55

czarnyMag pisze:Nie wątpię, że Konrad uczestniczył w życiu społecznym od dawien dawna, ale zastanawia mnie fakt, że duchy (bo dla mnie człowiek jest przede wszystkim duchem wcielonym a więc ograniczonym skorupą w której siedzi) wierzy w swój duchowy rozwój tylko na podstawie książek skoro już tyle razy się wcielał - czyżby ta nasza ziemska skorupa nas ograniczała ?
A jeśli nie to czemu duch wcielony w ciało w skorupę jest taki ograniczony i wszystko co przyjmuje jest tylko wiedzą zapisaną? Duchy na litość Boską, na Chrystusa który nas uwalnia z naszych oków - przypomnijcie sobie wreszcie swoją przeszłość i zbudujcie "niższym" duchom przy6szłość !!!

Magu, przestań dublować posty tylko zacznij proszę używać opcji "szukaj". Już nie raz było na forum omawiane o ograniczeniach naszego ducha przez materialne ciało oraz o tym dlaczego zapominamy o przeszłości, nie wspominając już o tym, że wszystko jest zapisane w KD, którą - jak twierdziłeś - przeczytałeś.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 27 sty 2017, 02:01

Pawełek pisze:
czarnyMag pisze:Nie wątpię, że Konrad uczestniczył w życiu społecznym od dawien dawna, ale zastanawia mnie fakt, że duchy (bo dla mnie człowiek jest przede wszystkim duchem wcielonym a więc ograniczonym skorupą w której siedzi) wierzy w swój duchowy rozwój tylko na podstawie książek skoro już tyle razy się wcielał - czyżby ta nasza ziemska skorupa nas ograniczała ?

Magu, przestań dublować posty tylko zacznij proszę używać opcji "szukaj". Już nie raz było na forum omawiane o ograniczeniach naszego ducha przez materialne ciało oraz o tym dlaczego zapominamy o przeszłości, nie wspominając już o tym, że wszystko jest zapisane w KD, którą - jak twierdziłeś - przeczytałeś.

Ale mnie to co w KD nie przekonuje a na forum mam takie źródła które żyją i wyciągają wnioski które są niejednokrotnie ciekawsze bo nie opierają się tylko o książkę ale o swój twórczy umysł. Jeśli dowodem jest tylko książka a rozmówca potrafi tylko powoływać się na słowo w niej zapisane to nie ma żadnego dowodu na cokolwiek. Autor tej książki jest martwy od stu lat i nie udzieli mi odpowiedzi. Książka skupia się na życiu na Ziemi bo ograniczona małpa w czasach Kardeka interesowała się tylko Ziemią jako centrum Wszechświata i wywnioskowała że te 5000 lat ewolucji istnienia człowieka to za mało na to by duch wcielony w ciało (tej małpy) mógł wiedzieć cokolwiek więcej. A obecnie wiemy że duchy wcielają się od początku kosmosu i nadal na Ziemi są ograniczone do tego co wiedział Kardek 100 lat temu! I to jest ciekawe.
Ale nie będę już dublował tematów.
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Nikita » 27 sty 2017, 09:44

Mag ma racje...po to jest forum aby maglowac niektore tematy, ktore widocznie nie daja nam spokoju...aby je okrecac ze wszytskich stron. Mnie tez to zadziwia dlaczego mamy taka amnezje. Oczywiscie, ze zyjac i doswiadczajac uczymy sie przede wszytskim z zycia a nie z ksiazek. Wiedza z ksiazek to takze doswiadczenie innych istot. Przede wszytskim samo zycie jest tym co nas uczy. W moim zyciu glownie dostrzegam nauke moralnosci a takze rozwijanie intelektu. Wszystko inne to dodatki, ktore troche urozmaicaja to zycie.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Pawełek » 27 sty 2017, 10:19

Miałem na myśli to, że te pytania były już zadane i były na nie już odpowiedzi - również z doświadczeniami innych osób. Dodatkowo chciałbym podkreślić, że jest to forum spirytystyczne, więc zazwyczaj fundamentem wiedzy o duchach jest literatura spirytystyczna.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi