konrad pisze:Nie liczy się ilość, ale jakość.

Dokładnie tak jest - byli ci, którzy chcieli i to jest najważniejsze. Przyszedłem z żoną - chciałem przy okazji jej pokazać, że w takim spotkaniu nie chodzi o palenie świec, rzucanie zaklęć, i że nikt tam nie biega z zarzuconym na głowę prześcieradłem. Troszkę ziewała (więc może jednak zabrakło prześcieradeł

i jak twierdzi - wszystko to już wiedziała ode mnie. Miło, że tak mówi ale to chyba nie do końca prawda.
Wykład ciekawy, porządkujący wiele i momentami inspirujący do przemyśleń (np. zastanawia mnie jak to jest, że mówiąc o okresie wirujących stolików - mówi się o tym zjawisku raczej w kontekście beztroskiej rozrywki, a dziś mówiąc o spirytystycznym seansie słyszymy: należy być ostrożnym, latami się przygotowywać, to niebezpieczne...czy wtedy inne duchy odwiedzały towarzystwo?). Żałuję, że nie spytałem o to Pana Franco, ale refleksja przyszła później. Chciałbym też bliżej przyjrzeć się tematowi duchowej formy rozwijającej się w roślinach i zwierzętach - wspominał o tym, a ja jakoś mam ten temat niepoukładany.
Sesja pytań i odpowiedzi moim zdaniem pokazała, że jesteśmy jeszcze na innym etapie naszej spirytystycznej świadomości, niż choćby goście z Brazylii (miałem wrażenie, że Pan Franco po niektórych pytaniach wymieniał porozumiewawcze uśmiechy ze swoimi towarzyszami - choć wszystko oczywiście z dużą dozą sympatii) - nie pytamy o to jak rozwija swoją działalność charytatywną, skąd czerpie na to tyle sił, skąd w nim tyle cierpliwości i pogody ducha - zdaje się, że bardziej wciąż interesują nas podstawowe zagadnienia i ciekawostki z pogranicza światów. To oczywiście naturalne i tak jeszcze pewnie będzie przez jakiś czas, ale kto wie jak takie spotkanie będzie wyglądało np. za 10 lat?
Poza tym miałem ciekawe wrażenie, że co najmniej kilka obecnych osób (w tym paru gości z zagranicy) skądś już znam ... zapewne wizerunki wpadły mi gdzieś w oko na fotkach podczas buszowania po sieci.
Konrad - nie poznaliśmy się osobiście, ale chciałem Ci serdecznie podziękować za świetnej jakości tłumaczenie i za to, że wraz z wspierającymi Cię osobami umożliwiłeś nam uczestniczenie w takim spotkaniu. Do następnego razu!