Wcielenia Jezusa - Melchizedek

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Wcielenia Jezusa - Melchizedek

Postautor: maja10 » 20 cze 2016, 09:44

Pawełek pisze:
OneNight pisze:Układ słoneczny - dzieło bez twórcy.

Teraz pytanie jest takie co macie na myśli pisząc "twórca"... Bo bądź co bądź układ słoneczny został stworzony przez coś tam, a to coś zostało przez np. ten wielki wybuch, a wielki wybuch też musiał być stworzony przez coś... itd itd.

OneNight, w spirytyzmie właśnie Bóg istniał od zawsze. Nikt go nie stworzył, był on od zawsze bo w przeciwnym razie nie byłby Bogiem, prawda? W każdym razie tak mówi nasza księga duchów :)

Wiara nie może być na słowo honoru, bo jest płytka i naiwna, wiara musi mieć mocną podbudowę wiedzy świeckiej, jak Biblia - źródło wiedzy, wiary i świadomości, zbieżna z odkryciami wiedzy świeckiej, która prowadzi do świadomości, że Bóg Wszechmogący stworzył system duchowo - informacyjny w którym zjedzony owoc banana bez nasienia, nie dla was, dla zwierząt (Rdz 1,29-30) Oraz myśli, słowa i uczynki czynią falowe zakłócenia w systemie, za które poniesie się wieczną śmierć.
maja10

Postautor: Pawełek » 20 cze 2016, 11:50

No ja bym właśnie powiedział że Spirytyzm jest taką nowszą wersją Biblii z tego względu, że były brane pod uwagę wszystkie kwestie naukowe, choćby przy badaniu zjawisk mediumicznych.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 20 cze 2016, 11:54

A ja bym powiedział, że spirytyzm jest nowszą wersją Chrześcijaństwa. ;)
A "Ewangelia wg spirytyzmu" nowszą wersją Biblii ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 20 cze 2016, 17:26

Mirek pisze:A ja bym powiedział, że spirytyzm jest nowszą wersją Chrześcijaństwa. ;)
A "Ewangelia wg spirytyzmu" nowszą wersją Biblii ;)

No tak, chciałem tak napisać ale w ostatniej chwili o tym zapomniałem i ująłem to w inny sposób. Dziękuje Ci Mirku :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 24 cze 2016, 13:45

Davidius pisze:PS - większość z tych Protestantów nie czytając ani jednej książki Spirytystycznej lub np Teozoficznej z góry te nurty potępiają, jak można się z czymś nie zgadzać nie czytając pewnych rzeczy - oni mają taki religijny program wbity do głów przez swoich ''pastorów'' że wszystko co nie pochodzi z Biblii i z nauk Jezusa [w ich interpretacji] to jest to dziełem SZATANA i ludzie zajmujący się np Spirytyzmem - będą się palić w Piekle ognistym, tak , tak są w XXI wieku tacy chrześcijanie co wierzą w Piekło Ogniste - np Zielonoświątkowcy / Branhamowcy - odłam od Zielonych .

Wielokrotnie rozmawiałem z takimi ludzmi ....strasznie sekciarscy i dogmatyczni .

To już niestety zostały takie stereotypy, że wszystko inne z czym się kościół nie zgadza pochodzi od szatana. Przez te stereotypy i moją ignorancję kiedyś Spirytyzm kojarzył mi się TYLKO z wywoływaniem duchów. Dopiero gdy się zagłębiłem w to bardziej, przeczytałem podstawowe dzieła, zauważyłem jaka to piękna jest filozofia i jak bardzo do mnie przemawia.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: maja10 » 25 cze 2016, 09:36

Davidius pisze:Do MAJA 10

Maju, napisałaś że Biblie potwierdza archeologia i nauka, otóż najnowsza Archeologia PODWAŻA, opowieści Biblijne - które były dosłownie rozumiane, okazuje się że wiele opowieści Biblijnych nie ma potwierdzenia w .....historii, cześć owszem, ale już nie wszystko .

Wiele opowieści Biblijnych to mity zaczerpnięte z z mitów Sumeryjskich, Babilonu i z Persji - z Religii Zoroastryzmu .

Żydzi ówcześni czerpali z innych mitów, i je przerabiali i tak powstała np TORA Mojżesza - która nie jest oczywiście w całości autorstwa Mojżesza , podobnie jest z księgami Nowego Testamentu - pewne słowa nie pochodzą oryginalnie od np samego Jezusa, ale są mu przypisywane . Podobnie jest z listami Pawła z Tarsu , gdzie nie wszystko było pisane ręką Pawła z Tarsu .

Także Chrześcijaństwo nie jest JEDYNĄ PRAWDZIWĄ RELIGIĄ bo są tam też mity i zapożyczenia z innych wierzeń tzw - SYNKRETYZM .

Nie wiem jakiego jesteś wyznania ale tak coś czuję że jesteś być może FUNDAMENTALISTKĄ BIBLIJNO-PROTESTANCKĄ lub masz zbliżone poglądy do tych NEO-ORTODOKSYJNYCH EWANGELICZNYCH CHRZEŚCIJAN - typu - Zielonoświatkowcy, Adwentyści, Baptyści . Fakt PROTESTANTYZM EWANGELICZNY zbliżył Chrześcijaństwo do wzorca nauka Chrystian z I - II w.ne , ale moim zdaniem jak każdy system religijny zatrzymał się w rozwoju i nie idzie już dalej A KOSTNIEJE W SWEJ DOGMATYCE .

Mam trochę znajomych wśród Protestantów - są tam szczerzy ludzie to fakt, ale równocześnie SĄ SILNIE ZDOGMATYZOWANI I NAWET SEKCIARSCY .

To tyle w temacie Biblii który poruszyłaś .

Mity nie są zbieżne z odkryciami współczesnej nauki, tylko Biblia - źródło wiedzy, wiary i świadomości, że Bóg Wszechmogący stworzył twórczą myślą i słowem nośniki rodzajów informacji, czyli system duchowo - informacyjny. Biblia instrukcją życia w systemie, a Jezus Zbawiciel wzorem człowieka dla człowieka, aby myślami, słowami i uczynkami nie czynić falowych zakłóceń w systemie, i nie ponieś wiecznej śmierci. Podaj swoje źródło, wiedzy, wiary i świadomości, zbieżnej z odkryciami współczesnej nauki.
maja10

Postautor: Nikita » 25 cze 2016, 10:49

Maja mowisz troche jak Automat...ciagle sie powtarzasz... ;)
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: maja10 » 25 cze 2016, 10:53

Davidius pisze:Maju10

Szanuje twój pogląd ale się z nim nie zgadzam .
pozdr

Nie podałeś swojego źródła, wiedzy, wiary i świadomości, natomiast nie zgadzasz się z rzeczywistymi i rzetelnymi faktami. Czyli masz problem duchowo - intelektualny.
maja10

Postautor: Mirek » 26 cze 2016, 17:19

Polecam tą wersję zobaczyć.
Obrazek
http://www.cda.pl/video/96610b3
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: czarnyMag » 28 cze 2016, 23:16

OneNight pisze:Wszystko, co widzisz jest dziełem wybuchu.

Widzę po Twoich wypowiedziach, że ta rozmowa nie ma sensu.

Istnieją wojny, klęski, głód. Skoro Twój dziadek w chmurach jest wrzechmogący, to czemu tego nie zakończy? Dziwne, że wszyscy się upieracie przy jego istnieniu, a żaden z was go nie widział. "Ależ nie, przecież bóg jest taki, siaki, Twoje sukcesy to on, a Twoje porażki to Ty"

Czyli duszę która jest niematerialna i którą do tej pory nikt nie zbadał a niektórzy nawet w nią jeszcze nie uwierzyli też w skrócie stworzył ten wielki wybuch?! To by było bardzo ciekawe odkrycie - dlatego napisz coś więcej o sile która w czasie tegoż wybuchu stworzyła tak doskonały twór jakim jest dusza!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia