agnieszkag pisze:Nikito kochana.
Ale oni nie wierza w reinkarnacje. ...
Różnica jest duża, bo idea reinkarnacji to jeden z fundamentów spirytyzmu, ale spirytualiści też uznają nieskończony rozwój duszy, aczkolwiek uważają, że odbywa się on w sferze duchowej. My natomiast sądzimy, że do rozwoju konieczne jest ponowne wejście w świat materialny. Różnica może wynikać z faktu, że niektóre duchy uważają stan, w jakim się znajdują za długotrwały albo wieczny, w zależności od ich sytuacji "psychicznej" i możliwości rozumienia otaczającej ich rzeczywistości. Z drugiej strony nawet spirytyzm kardecjański uznaje, że przerwa między wcieleniami może trwać wiele lat, stąd jest dla mnie zrozumiałe, że niektórzy mogą na podstawie części przekazów mediumicznych odrzucać ideę reinkarnacji, przy czym uważam, że nie dysponują oni całościowym oglądem sytuacji ducha albo z innych względów zatrzymują się w swoich wnioskach na sferze duchowej, pomijając konieczność ponownych wcieleń.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl