JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Postautor: Natasza » 01 sie 2016, 21:26

wniosek:

skoro nie znamy pełnych możliwości praw jakie panują w danym rejonie - wciąż rozciągającego się wszechświata, to mówienie o ewolucji w kategorii tej opisanej w stosunku do naszego globu , jest tylko rykoszetem i patrzeniem mrówki ( nic nie mam do nich)

czy ewolucja musi zachodzić? czy są światy gdzie ona nie zachodzi? czy istnieje coś co nie ma początku i końca?
czy istnieją istoty bezcielesne? nie poddające się obróbce biochemicznej/ fizjologicznej

zakładam wszystko i dopuszczam wszystko
Istoty wielowymiarowe mogące mieć ciało i się dematerializować
one nie były nie są ludźmi
czy byli pierwszymi?
bez wątpienia nie my
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 01 sie 2016, 21:46

Pierwsze było słowo - początek inteligencji z możliwością tworzenia i ewoluowania. Ta inteligencja zaczęła pracę od oddzielania ciemności od światła, po czym światło łącząc się z informacją tej inteligencji przystąpiło do tworzenia warunków do życia. W kosmosie wszystko jest w ciągłym ruchu, rodzą się i umierają planety i gwiazdy, dają energie słońca, a wszystko skupia się w podobne do siebie układy, które generują siły utrzymujące je w odpowiedniej od siebie odległości.

Nic co się dzieje, nie dzieje się bez przyczyny. Nie uwierzę w różdżki czarodziejskie :).
danut

Postautor: Natasza » 01 sie 2016, 22:05

..pierwsze było słowo,,- to enigmatyczna próba wyjaśnienia nauki a my nie wierzymy w różdżki prawda?
staram się omijać formuły typu ,, tajemnica wiary,, to straszny retusz

przyjmuję , że proces ,, tworzenia,, jest schematyczny z wieloma możliwościami zależnymi od zastałej sytuacji
i możemy na końcu zobaczyć , że za wszystkim kryły się prawa natury , która dla nas jest widzialna a dla innych przyjmuje inne możliwości
i powiedzieć łeeeee a myślałam, że za tym kryje się większy szał a tu .....nuda
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 01 sie 2016, 22:10

Ja widzę, że potrzebujesz niesamowitości i sensacji, a tu nuda. Niestety twierdzenie, że stworzyli nas kosmici i doglądają nas jak rybki w akwarium nie ma żadnych podstaw. I to pytanie o początek mu zaprzeczy - bo w takim razie co/ kto stworzyłby owych kosmitów i jakim sposobem :D
danut

Postautor: Natasza » 01 sie 2016, 22:25

mam wystarczająco barwne życie by chcieć więcej sensacji
sprowadzam temat właśnie do parteru- to nie ja wierzę w wyższe Ja i niesamowite źródło jestestwa
rzeczywistość może być bardzo ale to bardzo prosta i mijać się z oczekiwaniami wynikłymi z wierzeń
prosta w sensie natury , bez mitycznego stwórcy płodzącego dusze

co do kosmitów- nie wkładałabym wszystkich do jednego wora , są młodsze i starsze cywilizacje , nie ma jednego rodzaju naszych sąsiadów
uważam , że właśnie panspermia może być nośnikiem życia i co niektórzy świetnie sobie radzą w poszukiwaniu nowych ziem
zdaje się , że biblia ładnie to opisuje , znalezienie idealnego miejsca- raju , mężczyzny, coś o wyjęciu żebra, i tworzeniu na jego podstawie kobiety
później parę ksiąg o Jezusie tam jest , którego królestwo nie było z tego świata , jakoś tak to leciało :D
aha, o zabraniu jednego kolegi nad ziemię też coś tam wspominają i wiele wiele innych historyjek
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 01 sie 2016, 22:50

Ale czas w wielkim kosmosie nie przebiega według norm i ustaleń czasu na Ziemi, więc tu mamy zonk, on w zależności od sił grawitacyjnych i wielkości masy ciała w pobliżu którego znajduje się obserwator spowalnia, lub przyśpiesza. Jest zjawisko nazywane dylatacją czasu. Przenoszenie się z jednego miejsca w drugie i zasiedlanie planet staje się mniej realne dla ciał fizycznych, bo teleportacja bez wykorzystania wyższego, czy głębszego wymiaru rzeczywistości nie jest realna. Teoria, że uda się skolonizować Marsa już upada - odkryto tam bakterie, które są zabójcze dla człowieka. Tego Raju, o którym piszesz nie szukano a on został stworzony według planu, dla ludzi, coś poszło nie tak i nastąpiła ekspansja życia w obszary kosmiczne, wielki wybuch, czy wielka emisja?A może rozrost drzewa życia. I wszystko ma swoje korzenie i czerpie soki z tego pierwotnego Raju i jednej dla wszystkiego głębszej rzeczywistości. Obraz na podobieństwo, a w przestrzeniach kosmicznych mamy niepoliczoną liczbę planet przypominających Ziemię w różnych jej epokach. Jest pełno starych i nowych Ziem. W efekcie każda z tych planet umiera a w jej miejsce tworzy się następna. Jest naturalny proces odnowy, zatem głupotą byłoby tworzenie cyborgów, lub klonów i wgrywanie w nie sztucznej świadomości( czyli takiej która już była) by zachować życie podczas gdy ono samo się zachowuje w wielu naturalnych rozgałęzieniach i wypuszcza nowe liście, jego nowe odnogi i tworzy nową historię.. Przeskoczyć z jednej gałęzi podczas wstrząsu/ ruchu spowodowanego siłami kosmicznymi można, wyłapuje się wtedy stamtąd informacje, zagląda w alternatywne życia. Jednak po odcięciu gałęzi ona obumrze i już nic nie przywróci jej do życia. Kombinowanie kim chciałoby się być. a nie jest nie wchodzi w grę - każdy ma swoje przeznaczenie i cel. Tego systemu nie można oszukać.
danut

Postautor: Natasza » 02 sie 2016, 07:45

danut wszystko dosłownie wszystko jest możliwe, a staje się dla nas możliwe wraz z upływem lat licząc wg naszego zegara
to proste- gdybyś mogła cofać się w czasie to zobaczyłabyś jak z każdym rokiem, a później dekadą , wiekiem , epoką zmieniała się ludzka wiedza
gdybyś np.500 lat temu powiedziała o np. telefonie komórkowym, komputerze , i zjawiskach astrofizyki wystarczyłoby aż nadto by rozpalić stos

co do starych ziem - właśnie - jest wystarczająca niepoliczalna póki co liczba planet, a wsród nich wystarczy , że będzie jedna z podobnymi warunkami co Ziemia by zakładać , że jest na niej inteligentna forma życia podobna do nas
wystarczy zmiana pierwiastka, bądź wystąpienie innej tablicy - nie znanej nam , by móc założyć, że powstała bardziej lub może mniej rozwinięta cywilizacja z zupełnie innym obrazem życia

zycie nie musi mieć dwóch rąk i nóg i ciała fizycznego
przecież nie możemy mówić, że ktoś nie jest Istotą myślącą tylko dlatego, że nie jest podobny do naszego wzoru

często używasz słowa ,, oszukać,, , które ma negatywne zabarwienie w kontekstach jakie przedstawiasz
cyborgi - oczywiście , że choćby nasza planeta dąży do ich tworzenia
chyba wiesz, że tworzy się częsci ciała, stymulatory wkładane do mózgu by pomóc ludziom - zapadłym w stan śpiączki, niewidomym, przykutym do wózka
za pomocą ,, sztucznej inteligencji,, przemawia jeden ze znanych na pewno Tobie fizyków
ludzie dążą do wydłużenia swojego życia - i im się to udaje
to, że jesteśmy niebezpieczni to druga kwestia, i Oni to widzą .....niestety
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Arronax » 02 sie 2016, 11:40

To jest tajemnica, ktoś tam nie dał nam ciał abyśmy tyle żyli. Musiał być w tym jakiś cel. Smutno na to patrzeć z naszej perspektywy. Czemu musimy cierpieć(część naszych braci) przed śmiercią, zamiast np. umrzeć naglę, zasnąć i przejść dalej.

Takie przedłużanie na siłę życia jest chyba największą oznaką ateizmu. Niewiary w to co dalej. Tylko tu i teraz ... A życia nie da się zatrzymać. Ono brnie czy tego chcemy czy nie wartkim nurtem. Pragniemy zostać tu w tym co sobie wypracowaliśmy i z tymi ludźmi na zawsze. Ale tak nie można. Wszystko musi iść do przodu.

Nadzieja w tym, że więzy miłości nie znikną nigdy, nawet jak jesteśmy (czy będziemy - mamy nadzieje) tam gdzieś dalej. Czy to nadzieja głupich, część z nas wie, że nie :) część jeszcze nie .... Oby jak największej ilości osób nieść Dobrą Nowinę.
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: danut » 02 sie 2016, 11:59

Wszystko nie jest możliwe, bo rzeczywistość układa się według wzorów i ściśle określonych praw. Hawkingiem nie zarządza sztuczna inteligencja, a jego własna operuje komputerem, który symuluje ludzką mowę według wyboru przez niego całych wyrazów kliknięciem palca. Na Ziemi jest bardzo dużo gatunków żywych istot, jest możliwość życia w kosmosie wraz z odtworzeniem się takich samych form i wykształceniem się zupełnie nam nieznanych. I co z tego? Człowiek jest ponoć istotą rozumniejszą od zwierzęcia i wiesz co, jeśli chce mu pomóc, to np. rozrzuca szczepionki przeciw groźnej dla nich chorobie w lesie, lub buduje tam paśniki i dostarcza mu pożywienia. Zapewne nie rozkaże mu modlić się do siebie i klękać przed sobą na kolana. A jeśli je zabija i wykorzystuje, to nie wpaja mu w pojmowanie, że robi to dla jego dobra. Jeśli są istoty starsze od nas ludzi, które zdobyły więcej doświadczenia i wiedzy mogłyby na własnych błędach ukazać nam swoją historie, to do czego one ich doprowadziły, jak potoczyła się ich historia i w którym kierunku nie wolno nam iść. - A tu cisza, musimy sami nad tym rozmyślać. I bardzo ważna sprawa, sprawne oko i rozum przeprowadza analizę tego co nazywający siebie wysłannikami takiej niby wyższej inteligencji mają do przekazania i widzi, że nie przekazują oni nam nic czego byśmy sami nie wiedzieli, lub nie mogli się dowiedzieć z innych i to zwykłych źródeł ludzkich, a mało z tego najczęściej te informacje nie mają żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości i są czystym bełkotem. Zatem kim/ czym są owi kosmici? :D
danut

Postautor: Mirek » 02 sie 2016, 12:34

Danut, to tylko teoria i Twoja w nią wiara. Wierzysz w to co najbardziej odpowiada Twojemu umysłowi.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm