Uniwersytet spirytystyczny

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Uniwersytet spirytystyczny

Postautor: Nikita » 24 maja 2010, 13:37

Konrad ja jestem zainteresowana...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 24 maja 2010, 14:16

artur pisze:Pytanie, po co komu taki kurs?

A na przykład po to, żeby powiększyć swoją wiedzę ;)

artur pisze:Cała wiedza kursu zawarta jest w kilku książkach Kardeca, które są dostępne na rynku i jak ktoś będzie chciał to po nie sięgnie.

No nie powiedziałbym, żeby cała.
A poza tym - jest różnica pomiędzy czytaniem, a rozmawianiem.
Ja przeczytałem książki, może tylko jeden raz, ale zawsze... Ale za nic nie jestem w stanie odpowiedzieć na wiele pytań związanych ze spirytyzmem, jakby mnie ktoś chciał o coś zapytać (bo np. będę mówił to, co ja myślę, a nie to, co mówi spirytyzm). A już w ogóle nie byłbym w stanie poprowadzić jakiegokolwiek spotkania, ponieważ mam na to za małą wiedzę.
A po takowym kursie i przeczytaniu kilka razy książek, mam nadzieję, że się to zmieni.

artur pisze:Ja bym proponował raczej wewnętrzne szkolenia zmierzające do wejścia w fazę 2. Kontakty ze Światem Duchów...

Już kontakt...
Po co tak szybko?
Czy uważasz, że już masz na tyle dużą wiedzę, że mógłbyś odpowiedzieć na wszystkie pytania, które ktoś by Ci zadał?

P.S Dzisiaj pytałem się dwóch znajomych z klasy czy by byli zainteresowani i wstępnie mówią, że tak :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 24 maja 2010, 14:51

Voldo pisze:... A po takowym kursie i przeczytaniu kilka razy książek, mam nadzieję, że się to zmieni ...

Otóż to właśnie. Kurs wprowadza w całość tematyki dając w ten sposób pewność, w pierwszej kolejności, że "wiem co powinienem wiedzieć". Cechą bowiem samouków jest znajomość tylko części tematyki. Samouk część zagadnień (zwłaszcza to co go szczególnie interesuje) zna gruntownie a w pozostałych zagadnieniach może się orientować bardzo pobieżnie albo wcale. Tak np. wygląda moja znajomość psychologii. Interesuje mnie nurt reprezentowany przez Alice Miller, Valerio Albisettiego i innych myślących podobnie i w tym się orientuję. Ale to przecież nie cała psychologia...

:lol:

Nawiasem mówiąc, opracowanie takiego kursu to nie lada wyzwanie dydaktyczne. Podjęcie się takiego zadania oznacza stworzenie solidnej bazy (również pojęciowej, myślę że to bardzo ważne) do późniejszej samodzielnej lektury o której napisał Voldo.

:)
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Damian » 24 maja 2010, 16:30

Jednak ,przyznaje teraz że to dobry pomysł :)
Damian

Postautor: konrad » 24 maja 2010, 16:45

sigma pisze:Nawiasem mówiąc, opracowanie takiego kursu to nie lada wyzwanie dydaktyczne.

Na szczęście taki kurs jest już gotowy. Został przygotowany przez Brazylijczyków. Są trzy tomy podzielone na poszczególne moduły. Każdy moduł zawiera po kilka lekcji, na które składa się zbiór tekstów i wskazówki dydaktyczne dla prowadzącego.

Myślę, że skupimy się na początku na przygotowaniu tego zbioru tekstów (część z nich jest już przetłumaczonych, więc zadanie nie powinno być bardzo trudne).
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 24 maja 2010, 18:26

A co szkodzi spróbować? Nikt nie jest zmuszony...
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sigma » 24 maja 2010, 18:41

konrad pisze:... Na szczęście taki kurs jest już gotowy ...

To całkiem zmienia postać rzeczy :). Bo ja coś wiem na temat korespondencyjnych kursów biblijnych, których opracowanie jest znacznie bardziej pracochłonne niż wydaje się studentowi. No i sprawdzanie odpowiedzi... Nie wiem jak będzie wyglądał kurs spirytystyczny, gdzie indziej bywa np. tak że student wysyła odpowiedzi na zadane pytania i za jakiś czas dostaje to co wysłał z powrotem sprawdzone.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: konrad » 24 maja 2010, 18:46

Zgadza się - trzeba działać skutecznie, ale jednocześnie opracować metodę, która będzie wymagała od nas jak najmniej wysiłku.

Myślę, że jeśli w trakcie kursu będą jakieś testy, to bardziej wielokrotnego wyboru - wówczas system sam będzie sprawdzał wynik i informował na bieżąco o rezultatach. Ewentualnie ostateczny egzamin będzie wymagał nieco więcej kreatywności w udzielanych odpowiedziach :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Robert » 24 maja 2010, 20:18

popieram pomysł i skorzystam z niego, czuję że potrzebowałbym takiego poukładania całej wiedzy a i z pewnością jest wiele aspektów których nie znam bądź nie rozumiem do końca :)

„Jeśli dojdziesz do ładu z własnym wnętrzem, wówczas to, co zewnętrzne, samo się ułoży. Rzeczywistość pierwotna tkwi wewnątrz, a zewnętrzna jest wobec niej wtórna.„ Eckhart Tolle
Awatar użytkownika
Robert

Postautor: Melys » 24 maja 2010, 21:32

ja tez - zresztą jak sie czegos nie ucze to usycha mi mózg .... ja tez chce.
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce