Uniwersytet spirytystyczny

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Uniwersytet spirytystyczny

Postautor: Voldo » 26 maja 2010, 16:33

atalia pisze:Voldo,ale ten Twój kumpel nie jest katolikiem w typie A...mam nadzieję ? :P

Najpierw proszę powiedz, co oznacza ten katolik w typie A, bo nie wiem, więc nie odpowiem :P

Dobrze, dziękuje Ci za odpowiedź Konradzie :)
A czy wyznawcy zielono-niebieskich robaczków też mogą? :? ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 26 maja 2010, 16:40

Voldo pisze:A czy wyznawcy zielono-niebieskich robaczków też mogą? :? ;)

Tak :)

Ale jeszcze ważna uwaga... Trzeba pamiętać, że będzie to kurs spirytystyczny, a nie zielono-niebieskorobaczkowy... Oczywiście wszelkie nawiązania do spojrzenia zielono-niebieskich robaczków na życie po śmierci, świat Duchów itp. są mile widziane, ale raczej jako sympatyczny dodatek, a nie meritum kursu ;)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 26 maja 2010, 16:41

Hahaha :lol:

;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 26 maja 2010, 17:42

konrad pisze:... I nie musi od razu stawać się spirytystą ...

Właśnie to. Nie napisałem tego wcześniej bo i tak piszę sporo nie na temat :) ale takie podejście jest znakomite.

konrad pisze:... Nawet jeśli będzie potem naszym przeciwnikiem, wolę, żeby stawiał zarzuty spirytyzmowi, najpierw dobrze go poznawszy.

Ja myślę że nie będzie przeciwnikiem zaciekłym. Zauważyłem że ludzie poznawszy coś nie są tego przeciwnikami w tym akurat znaczeniu, raczej polemizują, są skłonni do dialogu, widzą że ktoś myśli inaczej...
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: atalia » 26 maja 2010, 18:11

Konradzie,dzieki... :)

Voldo,katolik w typie A...to nasz forumowy kolega. ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 26 maja 2010, 19:11

atalia pisze:Voldo,katolik w typie A...to nasz forumowy kolega. ;)

No to w takim razie zdecydowanie nie ;)
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: ouija » 26 maja 2010, 23:38

Wątek (mam nadzieję, że przerodzi się w coś dłuższego) bardzo ciekawy. Osobiście martwi mnie jedna rzecz jedynie. Rzecz dosyć poważna. Martwi mnie, że zapewne wielu ludzi, czy to interesujących się spirytyzmem, czy też nie, będzie wszelkie treści "wykładów" chłonąć wiedzę jak przysłowiowe "gąbki". Dla większości pewnie to nie będzie odgrywało większej roli, ba możliwe nawet, że tego będą chcieli właśnie. Taki jest w końcu cel każdego kursu. Jednakowoż pragnę zwrócić uwagę na fakt, iż do poprowadzenia takiego kursu potrzeba niezwykle, ale to niezwykle odważnej i kompetentnej osoby. Podam przykład z książki Przemysława Grzybowskiego (tłumacza dzieł Allana Kardeca) "Opowieści spirytystyczne. Mała historia spirytyzmu": "... na północy Anglii w miejscowości Cottingley żyje rodzina Arthura Wrighta, w skład której wchodzą między innymi dwie urocze dziewczynki (dziesięcio- i trzynastoletnia). W 1917 roku córka pana domu - Elsie - bardzo często bawiła się w lesie w towarzystwie swej kuzynki Frances Carpenter...". Pisałem pracę naukową m.in. na ten temat i na szczęście orientuję się w tym temacie. Otóż nie chodziło o żadną Frances Carpenter, ale Frances Griggiths. I nie chodziło tu o żadne panieńskie nazwisko itp. Ponadto wiek dziewczynek też jest podany błędnie. Miały kolejno: szesnaście i dziesięć lat. Są to drobiazgi dla niektórych, dla naukowca rzeczy podstawowe. I teraz, wykładowca poda różne informacje, które wielu przyjmie za aksjomat. Jak dla mnie, jeżeli mamy badać spirytyzm, to musimy go BADAĆ. Naukowo. A nie mówić "Duch w Hydesville objawił się w 1848 roku...". Bo żaden duch się nie objawił. Chcę, żeby mnie dobrze zrozumiano. Nie jestem sceptykiem. Większość przyjmuje za oczywistość istnienie duchów, ja również. Jednak ludziom potrzeba wiedzy. Rzetelnej. Kompetentnej. Sprawdzonej. Opartej na dowodach, badaniach. Taki powinien być ten kurs. To, że jakiś autorytet powie to i to, nie oznacza, że tak jest. Użytek będzie z naszych rozumów.
Awatar użytkownika
ouija

Postautor: sigma » 27 maja 2010, 05:40

ouija pisze:... Użytek będzie z naszych rozumów.

Ponieważ będąc ludźmi myślimy. Co, tak naprawdę jest odpowiedzialnością za inne istoty, nie przewagą w odniesieniu do innych istot.

A czy będzie ? Przekonamy się...
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: konrad » 27 maja 2010, 08:55

ouija pisze:Jednak ludziom potrzeba wiedzy. Rzetelnej. Kompetentnej. Sprawdzonej. Opartej na dowodach, badaniach. Taki powinien być ten kurs.

Taka wiedza znajduje się właśnie w książkach Kardeca, na których będziemy opierać nasz kurs :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: artur » 30 maja 2010, 10:44

atalia pisze:Konradzie,dzieki... :)

Voldo,katolik w typie A...to nasz forumowy kolega. ;)

przepraszam Atalio, czy Ty do mnie pijesz ?
A jeżli do mnie to jakim ja jestem typem ? Wyjaśnij proszę.
artur

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce