autor: kryształowa » 18 lip 2010, 19:40
hmm ja jednak myślę że istnieje jednak nie pod tym aspektem jaki przedstawia nam religia katolicka.. chodzi mi nie o to jak go przedstawiały wierzenia legendy.. tylko kim jest pod względem wysoko rozwiniętej istoty.. a mianowicie chodzi mi o tą konkretną wypowiedz : No, nie do końca, Rafale. Szatan, czyli... jego imię już na pewno znasz – jakie jest prawdziwe. Imię „Szatan” zostało mylnie temu duchowi nadane przez kapłaństwo, czyli religię chrześcijańską. Jego pierwotne imię, to było Szangas. Szangas wraz z grupą pracowników przybył na planetę Mars. Historię na pewno znasz – po co tam przybyli. Tam było mielone złoto, na taki pył – po to, żeby potem przetransportować to na Nibiru. Czyli był – można powiedzieć – opiekunem, zarządcą Marsa. Potężna istota – persona wtedy. Teraz potężna istota duchowa. Nie będę tobie opowiadał całej historii, bo już ją znasz z opisu, jak był bunt na tej planecie. Bunt pracowników, bunt samego Szangasa. A że potem z tego buntu zrobiono zupełnie coś innego ...no cóż. Istoty ludzkie – kapłani doszli do tego – muszą się czegoś, kogoś bać. No to można było znaleźć kogoś takiego. Więc Szangas „został” Szatanem do dnia dzisiejszego. Jest istotą duchową, jest potężny. Czy należy go lekceważyć? I czy należy się go bać? Nie. Wystarczy, żeby traktować jego z szacunkiem, albo go obchodzić bokiem. Szatan – tak jak został nazwany – że kusi. A ja się tutaj zapytam może ciebie też. Ludzie dostali wolną wolę i rozum, z czego mają korzystać. Czy Szatan – jak to wy mówicie – kusząc, robi to siłą. Nie. Każdy ma wolną wolę opowiedzenia się. Macie możliwość zobaczenia: stronę prawdy, stronę ciemną. Przez dwa tysiące lat nam nie wolno było i nie wolno dotychczas, ingerować w waszą wolną wolę i rozum. Więc można się było tylko przyglądać. Szatan nikogo nie kusi. Szatan nie jest odpowiedzialny za to zło, które się dzieje na Ziemi. To jest wybór każdego człowieka z osobna. Przecież jeśli ludzie są w Islamie, Budda, i jeszcze inne wyznania, nie znają Szatana, prawda? Zna go tylko religia chrześcijańska. Ale tamci też mają to samo dane, co i wszyscy, czyli rozum i wolną wolę. Więc w tej chwili zwalanie winy za wszystkie zło, jakie jest na Szatana, to uważam, że jest dużym nietaktem. Jest potężnym duchem. I gdyby tak na prawdę chciał zrobić krzywdę ludziom, Rafale, mógłby to uczynić za takim „pstryknięciem palców”. A on tego nie robi. Przygląda się – tak samo, jak my się przyglądamy. A w tej chwili, popatrz Rafał, jak to łatwo zwalić winę na kogoś innego. Wyczyścić ręce i powiedzieć: „To nie ja. Bo ja byłem kuszony.” A Bóg mógłby się zapytać: „A rozum to ty posiadasz?” Rozumiesz mnie, Rafale?