O Istotach i istocie doświadczeń

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: O Istotach i istocie doświadczeń

Postautor: amiko » 23 lut 2017, 12:19

Anka

Nie żegnaj się z forum.Osobiście podzielam poglądy Krisa,Nataszy,soldado,ale Ty możesz mieć inne i nam to nie przeszkadza.Twoje posty czytałem z zaciekawieniem.Nie ma się o co obrażać.Pisz i dyskutuj nadal. Agnieszkag bardzo dobrze napisała na poprzedniej stronie.
amiko

O Istotach i istocie doświadczeń

Postautor: Anka » 23 lut 2017, 12:47

agnieszkag pisze:Nie odchodz Aniu.
Musimy sie tutaj wszyscy jakos dogadac I nauczyc sie traktowac wzajemnie z szacunkiem.
Osobiscie tez uwazam, ze Bog istnieje.
Moze nie jako starszy Pan z broda na chmurze, ale jako sila sprawcza, jako nieograniczona milosc.
Wiem, ze NMP I Jezus Chrystus to realne byty I wiele otrzymalam modlac sie I proszac o pomoc.
Kazdy ma prawo do swojego zdania.
Wiele razy czytalam co pisze Natasza I wiele razy sie nad tym zaastanawialam. Bo to jest troche zatrwazajace.
A co jesli po smierci zabiora nam pamiec?
A co jesli zabiora gdzies I nie pozwola dolaczyc do reszty ( tych ukochanych, ktorzy odeszli przed nami?)

Nie martw sie Agnieszko Po drugiej stronie jest dwie osoby jedna kobieta i jedna młoda duszyczka ktora mi powtarza z uśmiechem "Nie zapominaj o mnie " z twojej rodziny One cie wspierają teraz i wyjdą ci naprzeciw jak przyjdzie pora.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
Anka

Postautor: Natasza » 23 lut 2017, 13:11

tak, temat niełatwy , dlatego proponowałam, jeśli nie możesz go przegryźć, jest niezgodny z koncepcją Twojego świata - odejdź w pokoju

a moje pytanie jest nadal otwarte - to do wierzących
i nie jest to pytanie czy wierzysz w boga , ale czy jesteś gotowy wierzyć w niego dalej gdy pokaże ci twarz a będzie nią
GADOPODOBNA ISTOTA

i ta osoba pokaże ci dowód stworzenia tej cywilizacji - z dokładnym procesem tworzenia

co wtedy zrobisz?
jaka będzie twoja wiara ?
i tu widzę , że boli, boli konfrontacja
bo jeśli kogoś się kocha bezgraniczną , ślepą miłością , to konfrontacja nie powinna niczego ZMIENIAĆ
a zmienia i to sama myśl na jej temat

i przypomniał mi się teraz film dedykowany kiedyś przez Mirka ,,koniec dzieciństwa,, - piękny to film i zrobiony umysłem kogoś
kto miał niezłe ,, dojścia,, do prawdy - od razu to napisałam po obejrzeniu

temat daje chwilę do zatrzymania i refleksji , która mam nadzieję, że mimo dzisiejszej niespójności z zakorzenioną doktryną
przyniesie kiedyś choć jednej osobie korzyść gdy stanie po drugiej stronie

chciałabym wam pisać piękne psalmy i śpiewać z wami hosanny ku czci świętych
ale nie mogę tego zrobić, po tym co już wiem
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: amiko » 23 lut 2017, 17:39

Natasza

Dla mnie Bóg jest Energią,Świadomością i Życiem we wszelkim bycie.GADOPODOBNA ISTOTA jest zapewne jakimś bardzo znaczącym bytem,ale nie Bogiem.
amiko

Postautor: Natasza » 23 lut 2017, 18:08

amiko - dziękuję za wypowiedź

czyli nie uznałbyś go za boga - twórcę
jeszcze raz może zadam pytanie , bo może niezrozumiale je zadałam
ja tylko pytam co by było gdyby ten bóg, nazwany przez was energią, itp okazał się być GADOPODOBNĄ ISTOTĄ
TO CO Z TĄ WIARĄ BY BYŁO
JA NIE PYTAM O WYBÓR, ALE O PRAWDĘ - GDYBY ODSŁONIĘTO KURTYNĘ , JAKBYŚ SIĘ ZACHOWAŁ

- czysto hipotetycznie, ok , bez lęków proszę
idea pytania jest banalnie prostym pytaniem
nie zawijajmy jej w pierogi
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Estia72 » 23 lut 2017, 20:22

Natasza pisze:
a moje pytanie jest nadal otwarte - to do wierzącychi nie jest to pytanie czy wierzysz w boga , ale czy jesteś gotowy wierzyć w niego dalej gdy pokaże ci twarz a będzie nią
GADOPODOBNA ISTOTA

i ta osoba pokaże ci dowód stworzenia tej cywilizacji - z dokładnym procesem tworzenia

co wtedy zrobisz?
jaka będzie twoja wiara ?
i tu widzę , że boli, boli konfrontacja
bo jeśli kogoś się kocha bezgraniczną , ślepą miłością , to konfrontacja nie powinna niczego ZMIENIAĆ
a zmienia i to sama myśl na jej temat

Nataszo :)
Mozesz mi pokazac twarze miliony tworcow swiata materialnego, planet czy nawet fizycznych cial ludzi i nie ludzi i odpowiem Ci :
"To nie jest bog za jakiego ich uwazasz
To ze stworzyli wszechswiat materialny, nie czyni ich jeszcze bogiem i kazdy ktory przyjdzie do mnie i mi powie ze jest moim bogiem co najwyzej dostanie odemnie drwine i mentalnego kopa.... ;) Tych ktorych bierzesz za stworcow sa takimi sami istotami jak my ktore dostaly iskre zycie ze wspolnego zrodla z jakiego wszyscy pochodzimy przed naszym upadkiem. Tak czlowiek jest upadlym stworzeniem jak caly ten materialny wszechswiat i tych rozwinietych technologicznie ktorych bierzesz za naszych bogow wszelkich gadow i nie gadow....Moja esencja/dusza/ja pochodzi od zrodla ktore mozesz nazwac bogiem jesli chcesz...ktory dal mi wolna wole tak jak wszystkim istota i dal mi prawo do eksperymentowania na sobie ,w jednym z postow napisalas ze tylko ludzie i rosliny tworza energie...nic z tych rzeczy , Anka ma tutaj racje ta energia to nie tylko tkz. zywe stworzenia to wszystko na co patrzysz ,widzisz i dotykasz ,to wszystko rowniez to czego nie potrafisz dostrzec...chocby prana-ozywiajaca/uzdrawiajaca energia, to stworzone rowniez swiaty niematerialne,to rowniez energia milosci i wszystkie najlepsze wyzyny twojego jestestwa na ktore potrafisz sie wzniesc.

Tworcy planet czy genetycy ktorzy prowadza eksperymenty na ludziach od tysiacleci
nie czyni z nich zadnych bogow tylko dlatego ze manipuluja naszym DNA Nataszo!
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Konrado73 » 23 lut 2017, 20:31

Natasza pisze:amiko - dziękuję za wypowiedź

czyli nie uznałbyś go za boga - twórcę
jeszcze raz może zadam pytanie , bo może niezrozumiale je zadałam
ja tylko pytam co by było gdyby ten bóg, nazwany przez was energią, itp okazał się być GADOPODOBNĄ ISTOTĄ
TO CO Z TĄ WIARĄ BY BYŁO
JA NIE PYTAM O WYBÓR, ALE O PRAWDĘ - GDYBY ODSŁONIĘTO KURTYNĘ , JAKBYŚ SIĘ ZACHOWAŁ

Nataszko kochana , czy to naprawdę będzie dla mnie miało znaczenie , czy pierwszą osobą która mnie przywita po tamtej stronie będzie miała twarz psa , kota czy może jaszczurki albo Jezusa ? Nie wiem . Wiem jedno , trzeba pomimo wszystko zachować siebie i swoje pragnienia a wszystko będzie ok . Z wolą Boga i tak naprawdę jedno nie wyklucza drugiego .
Konrado73

Postautor: Natasza » 23 lut 2017, 21:24

dziękuję za wypowiedzi - dobrze, że zatrzymaliście się na chwilę

to są odpowiedzi Wasze - dla Was i nie tylko dla was
teraz już rozumiem, dlaczego jest jak jest
i to był dowód dla mnie w pewnym pytaniu a raczej pretensji jaką miałam
wobec tych, których twarzy nie zobaczyliście, jeszcze nie

niemniej jednak dziękuję WAm bardzo

p.s.
i dla jasności
dla mnie nie ma żadnego boga, nie było i nie będzie
jest tylko niewiedza i ona zarządza ludzkim umysłem
a może na odwrót/ któż to wie

a pytanie było banalne - bo jesli wierzysz w boga , ktorego wogóle nie widziałes na oczy
ufasz podszeptom umysłu, które bierzesz za opiekunów
to odpowiedź na pytanie co będzie z twoją wiarą gdy bóg okaże się Gadopodobną istotą powinna brzmieć:
BĘDĘ GO KOCHAŁ I WIELBIŁ BEZ WZGLĘDU NA WYGLĄD
I CHCĘ GO POZNAĆ takim jakim on jest

tak bym zrobiła gdybym wierzyła w boga
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Krzysztoff » 23 lut 2017, 23:10

Natasza pisze:jeszcze raz może zadam pytanie , bo może niezrozumiale je zadałam
TO CO Z TĄ WIARĄ BY BYŁO

Co by było to jest czyste gdybanie typu "jak byś się zachował gdyby ktoś przystawił ci pistolet do głowy" - nie wiemy.

Na szczęście nam to nie grozi. Z NIEZLICZONYCH relacji ludzi którzy byli po 2-giej stronie i wrócili (NDE) wiemy że mamy swojego przewodnika, że czekają po tamtej stronie nasi ukochani bliscy, wiemy jakie wartości są najważniejsze w życiu, jak ważna jest miłość i relacje z innymi ludźmi.

Jednym z najważniejszych przesłań Jana Pawła II było "Nie lękajcie się!” i „Otwórzcie na oścież drzwi Chrystusowi"
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Natasza » 23 lut 2017, 23:59

czy w którymkolwiek przesłaniu papież na jakiego się powołujesz jako rozumiem twój autorytet - mówił wam o reinkarnacji ?
chętnie przeczytam wskaż tylko gdzie
czy tylko wybierasz z tego co mówił to co Tobie akurat na rękę i pasuje do chwili?

wskaż również treść nauk Jezusa , który stanowi także Twój autorytet - gdzie mówi o reinkarnacji - cyklu wdrożonym na człowieka
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm