Ouija - czy naprawdę taka niebezpieczna?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Ouija - czy naprawdę taka niebezpieczna?

Postautor: OneNight » 05 mar 2017, 12:53

Ostatnio mój kolega mówił, że chciałby zostać egzorcystą. Powiedziałem mu wtedy, że nie można być świeckim egzorcystą, bo są to ludzie wysyłani przez kościół katolicki. On uparł się, że chciałby zobaczyć opętaną osobę. Po krótkiej rozmowie zasugerował, żebym poszedł z nim do nawiedzonego miejsca i zniszczył tam coś w celu prowokacji ducha. Ostatecznie odwiodłem go od tego pomysłu mówiąc, że ja bez sprzętu tam nie pójdę, a jest on bardzo drogi - kamera termowizyjna, kamera noktowizyjna, miernik temperatury i pola magnetycznego itd. Na samym końcu stwierdził, że kupi sobie tablice ouija na allegro za 35zł. Zastanawiam się, czy nie zagrać z nim i go nie nastraszyć, skoro tak chce spotkać ducha.

Stanowisko katoli znam - to droga do opętania. A jak to się ma do prawdy? Czy ta gra to tylko niewinna zabawka, czy może być przypadkowo użyta nie tak jak zakładano?
Awatar użytkownika
OneNight

Re: Ouija - czy naprawdę taka niebezpieczna?

Postautor: Pawełek » 05 mar 2017, 13:06

Najlepsza tablica Ouija to taka, która jest wykonana przez nas samych.

Kościół ma trochę racji w tym, że to może prowadzić do opętania. Dlaczego? Ponieważ liczą się intencje. Wszystko zależy od tego co Twój kolega chce tym osiągnąć, ponieważ jeśli się liczy tylko ciekawość, poczucie dreszczyku, to jest prawie pewnym to, że możecie zawołać parę duchów, ale które będą niskie i będą chciały się pobawić Waszym kosztem.

Jeśli ma czyste serce oraz dobre intencje to możliwe, że możecie skontaktować się z dobrym duchem.

Apropo jeszcze samych egzorcystów - kościół sam ich wyznacza, to prawda, ale Jezus powiedział że każdy kto w niego wierzy będzie miał moc wydalania złych duchów, ponieważ podczas "walki" z taką duszą która jeszcze wiele musi się nauczyć, liczy się przede wszystkim nasza własna moralność.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 05 mar 2017, 13:10

No to jego intencje czyste nie są, bo to wynika z filmu, który obejrzał. Naoglądał się "Obecność 2" i zapragnął przeżyć taki dreszczyk jak Warrenowie.

Chciałem mu po prostu ten dreszczyk dać. Jeszcze by się z tego śmiał. Skoro tak ciężko jest u nas z ilością medium, to jakim cudem tak łatwo można się skontaktować?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 05 mar 2017, 13:15

OneNight pisze:No to jego intencje czyste nie są, bo to wynika z filmu, który obejrzał. Naoglądał się "Obecność 2" i zapragnął przeżyć taki dreszczyk jak Warrenowie.

Oglądałem ten film, bardzo fajny, chociaż jak to w filmie trochę naciągany :) Może wyjaśnij mu, że nie każdy duch, to "demon", bo mam wątpliwości czy odróżnia te dwa słowa.

OneNight pisze:Chciałem mu po prostu ten dreszczyk dać. Jeszcze by się z tego śmiał.

Jak to się mówi - 5 minut śmiechu, 25 lat terapii. Nie wiem jak zareagowałby Twój kolega, poza tym nie wiem jaki masz cel w tym by go nastraszyć.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 05 mar 2017, 13:19

Takie wspólne wygłupy. Chciałem po prostu poruszyć wskaźnikiem, przekazać coś i zaśmiać się. To aż takie straszne nie jest. Być może zrozumie, że nie chciałby spotkać ducha. Na pewno się w pierwszej chwili wystraszy. Skoro sam mnie namawia do gry w ouija, to czemu miałbym mu odmówić? W końcu ta gra została w tym celu stworzona - do zabawy.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 05 mar 2017, 13:22

OneNight pisze:Takie wspólne wygłupy. Chciałem po prostu poruszyć wskaźnikiem, przekazać coś i zaśmiać się. To aż takie straszne nie jest. Być może zrozumie, że nie chciałby spotkać ducha. Na pewno się w pierwszej chwili wystraszy. Skoro sam mnie namawia do gry w ouija, to czemu miałbym mu odmówić? W końcu ta gra została w tym celu stworzona - do zabawy.

Gorzej będzie gdy naprawdę coś by przyszło ;)

Tyle że wywoływanie duchów, to nie zabawa, a ludzie którzy stworzyli tą "grę" nie byli tego świadomi.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 05 mar 2017, 13:23

No i teraz mam mętlik w głowie. Z jednej strony próba wymuszenia mediumizmu jest bezcelowa. Z drugiej strony to proste jak gra w ouija?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: OneNight » 05 mar 2017, 13:30

Sprawa wygląda tak, że on z ciekawości na pewno to zrobi. Pytanie tylko czy zrobi to sam i z jakim efektem? Myślałem, że gdyby się raz wystraszył, to by się zniechęcił i po problemie.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 05 mar 2017, 13:31

OneNight pisze:No i teraz mam mętlik w głowie. Z jednej strony próba wymuszenia mediumizmu jest bezcelowa. Z drugiej strony to proste jak gra w ouija?

Nie powinniśmy wymuszać mediumizmu dlatego że skoro go nie posiadamy w tym wcieleniu to nie jest to przypadek. Mediumizm jest do czynienia dobra, natomiast wywoływanie duchów dla samej zabawy raczej nie będzie miało pozytywnych skutków, chociaż duchy nie muszą wcale przyjść. Do wywołania różnych zjawisk zazwyczaj powinno być jakiekolwiek medium w okolicy, więc może się okazać że nic się nie stanie "widocznego", co nie znaczy, że może się nie przyczepić jakiś niski duch i trochę pomęczyć nocami lub podczas snu.

Decyzja należy do Was, po prostu bądźcie świadomi konsekwencji i uważajcie na siebie.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 05 mar 2017, 13:32

OneNight pisze:Sprawa wygląda tak, że on z ciekawości na pewno to zrobi. Pytanie tylko czy zrobi to sam i z jakim efektem? Myślałem, że gdyby się raz wystraszył, to by się zniechęcił i po problemie.

Możesz go ostrzec by mieć czyste sumienie. Gdy Cię nie posłucha, no to cóż. Wszystko ma swoje konsekwencje.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi