demony

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: demony

Postautor: danut » 25 sie 2018, 16:23

Krzysztoff pisze:Nadal uważam że nic takiego jak demony nie istnieje. Nie ma na to żadnych obiektywnych dowodów. To że ktoś twierdzi że jest napoleonem, Jezusem itp. nie oznacza że nim jest.

Prawdopodobnie niskie duchy same podsycają taką wiarę żeby uzyskać większy strach i oddziaływanie na psychikę i wolę wcielonych.

No właśnie, a czy na, cytuję Ciebie: "niskie duchy" są jakiekolwiek dowody? Masło jest maślane, ale na istnienie zła i jego siły już takich mamy multum. Zatem dobieramy się do istoty tego czym jest zło. I ja właśnie o tym piszę. Wyraźnie piszę, że to nie jest istota/ byt, nie ma nawet imienia, jest go wielu i każdy go doświadcza, przynajmniej raz w życiu go ono dotyka. To zło psuje nam rzeczywistość. oddziałuje na psychikę , budzi strach i paraliżuje niektórym wolę.
danut

Postautor: OneNight » 25 sie 2018, 18:31

Proszę bardzo - Uzdrowienie opętanego z Ewangelii św. Marka " Powiedział mu bowiem: "Wyjdź, duchu nieczysty, z tego człowieka". I zapytał go: "Jak ci na imię?" Odpowiedział Mu: "Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu". I prosił Go na wszystko, żeby ich nie wyganiał z tej okolicy. A pasła się tam na górze wielka trzoda świń. Prosili Go więc: "Poślij nas w świnie, żebyśmy w nie wejść mogli". I pozwolił im. Tak duchy nieczyste wyszły i weszły w świnie. A trzoda około dwutysięczna ruszyła pędem po urwistym zboczu do jeziora. I potonęły w jeziorze."

Jak już mówiłem wcześniej - biblia nie jest żadnym wiarygodnym dowodem, a jedynie książką fantasy.

Równie dobrze ja mogę powiedzieć, że w Mahabharacie opisano walkę o rzadką substancję gwarantującą nieśmiertelność. Walka ta odbywała się pomiędzy Asurami (demonami) a Dewami (bogami). I zarówno jednych jak i drugich było wielu.

W buddyzmie natomiast jest mowa o tym, że demony zostały zmuszone do pomagania ludziom jako ich opiekunowie (aniołowie stróże).

W mitologii słowiańskiej natomiast demony to istoty pośredniczące pomiędzy bogami, a ludźmi - miały one cechy pół ludzkie i pół boskie. Uważano je za istoty groźne, aczkolwiek życzliwe. Można było dzięki nim zdobyć zarówno bogactwo, jak i utracić zdrowie.

Chrześcijaństwo powstało dopiero później i smuci mnie to, że niektórzy ludzie wymyślają takie historie w oparciu o tą religię, nie mając przy tym żadnego doświadczenia z tym tematem. Choć bardzo interesuje mnie co na ten temat myśli soldado.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 25 sie 2018, 19:35

OneNight nikt nie wymyśla tutaj historyjek. A to Ty najchętniej cofnąłbyś ludzi do myśli przedpotopowych. Wszystko jest dobre co było pierwsze, zwłaszcza w tym temacie mówiącym o rozwoju duchowości i moralności ludzkiej? Tak, dobrze napisałeś Chrześcijaństwo było później, dlatego w nim odnajdujemy postęp świadomości ludzkiej, postęp moralny ze szczególnym naciskiem na niego u Jezusa. Zarzucasz komuś zacofanie, a przywołujesz tu tak stare wierzenia za bardziej wartościowe? Chyba coś tu jest nie tak. Odzwyczaj się krytykować to czego nie rozumiesz i innych oceniać z wysoka, bo nie jesteś pępkiem świata z najbardziej rozwiniętą i moralnością i świadomością w ogóle.
danut

Postautor: OneNight » 25 sie 2018, 19:52

Nie widzę nic postępowego w zamknięciu się w jakiejś religii. Przywołałem tu różne wierzenia, żeby pokazać Ci, że mają taką samą wartość jak chrześcijaństwo - nie są wiarygodne. Wyobrażenia demonów są różne w zależności od systemu wierzeń, a takie mówienie "są złe, są życzliwe, są takie siakie i owakie" to tylko zwykłe wymyślanie. Skoro według Ciebie danut jeśli nowa religia jest lepsza, to czemu nie zaczniesz modlić się do Jedi albo latającego potwora spaghetti? Dla mnie nie jesteś obiektywna. Twoje zdanie poznałem, za dyskusje dziękuję. Mnie interesuje co ma soldado do powiedzenia w tej kwestii.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 25 sie 2018, 19:58

Ja też dyskusję z Tobą zamykam. Jesteś stronniczy jak widzę i zamknięty. Ja myślę samodzielnie rozwijam swoją świadomość i wartość ma dla mnie wszystko to co szło w tym samym kierunku. Nie utożsamiam się z żadną religią, ale Ty traktujesz innych jak motłoch uważając, że zawsze ktoś musi nimi kierować i mówić im co dobre. Tak jak i mnie odbierasz. Nie jestem obiektywna, bo tego co Ty myślisz nie pochwalam? Też mi argument :D
danut

Postautor: OneNight » 25 sie 2018, 20:00

A stwierdzenie, że chrześcijaństwo jest lepsze bo jest nowsze to niby lepszy argument? :lol: I kto tu jest stroniczny. Ja znam wiele religii i mitologii.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 25 sie 2018, 20:02

Jest późniejsze a jak może wiesz, a jak nie wiesz to się zapoznaj z tematem, świadomość ludzka ewoluuje nie stoi na tym samym poziomie co u ludzi pierwotnych, jest rozwojowa.
danut

Postautor: OneNight » 25 sie 2018, 20:15

Dla mnie nadal religie to w większości wyssane z palca opowieści i nie widzę w nich postępu. Jeśli coś ma być wiarygodne, to powinno być możliwe do sprawdzenia w sposób doświadczalny. Ponadto, w starych tekstach hinduistycznych jest opis budowy baterii, który faktycznie działa. Więc czy aby na pewno jest to prymitywna religia, bo jest stara? Ja nie twierdzę, że demony są dobre ani że są złe ani że w ogóle istnieją. Twierdzę tylko, że są różne opcje i nie możemy stwierdzić, że NA PEWNO są dobre albo NA PEWNO są złe, bo ktoś tak napisał w religijnym dziele.

Jeśli mógłbym Cie o coś prosić. Atakujmy poglądy, a nie siebie. Nie pisz do mnie "Ty to najchętniej cofnąłbyś nas do czasów przedpotopowych". Bo ta dyskusja idzie w złym kierunku. Zauważ, że pisząc o chrześcijaństwie, pisałem że " ludzie wymyślają", a nie że Ty
wymyślasz :D
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 25 sie 2018, 20:34

Jednak to mnie sugerowałeś modlitwę do Jeti, więc się teraz nie wybielaj. To mnie narzucasz widzenie sprawy nie takie jak ją widzę i nie takie jak tu o tym piszę. Wymyślasz na ten temat. Nie utożsamiam się z żadną religią i nie przypisuj mi tego, dlatego że uważam iż myśl rozwija się stopniowo a nie dostaje się nagłego olśnienia, zatem to co było dawniej trzeba szanować, a nie wyrzucać do kosza, bo od razu Ameryki nikt nie zbudował. Pisałam też o konfrontacji ze sobą różnych poglądów przez którą może wyłonić się coś mocnego, nowego, rozwojowego. I jeszcze raz powtarzam, kłótnie która religia jest niby lepsza są bynajmniej niemądre, bo żadna nad poziomy nie wyrasta i do niczego dobrego nie prowadzi. Mamy za sobą tysiące lat ludzkich rozważań np. o demonach, o których tu temat. Może najwyższy czas jest odkryć to czym one naprawdę są, korzystając z tych dawnych rozważań i nie wymyślać od zera znowu na takiej samej zasadzie jak bez łączności ze sobą musiały czynić to dawne plemiona? I nikt nie pisze tu że ma o nich myśleć jak podawano, bo wydaje mi się że mamy już bardziej rozwiniętą świadomość w tych czasach.
danut

Postautor: OneNight » 25 sie 2018, 20:51

Jednak to mnie sugerowałeś modlitwę do Jeti, więc się teraz nie wybielaj

Bo mnie poniosło jak na mnie naskoczyłaś :D

Czegoś nie rozumiem. Pisałaś, że w chrześcijaństwie widzisz postęp świadomości, a teraz że z żadnej religii nic dobrego nie wynika. Że stare wierzenia są zacofane, a teraz że trzeba szanować to co było. Chyba że ja coś źle rozumiem?

Zaskakujące jest to, że z baterii korzystać zaczeliśmy dopiero w 19 wieku. Nikt na to nie wpadł wcześniej, aby zbudować urządzenie opisane w jakimś starym tekście religijnym. Dlatego tak bardzo interesują mnie różne wierzenia, zwłaszcza te stare. Chyba dobrze, że znam różne punkty widzenia? Uważasz to za zamknięcie swojego umysłu? Starsze wierzenia mają więcej wspólnego z nauką niż te nowsze. Wiesz jak powstała teoria superstrun?
Awatar użytkownika
OneNight

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia