autor: karolina86 » 21 paź 2022, 21:40
Bardziej pasuje mi tu słowo intuicja niż instynkt. Nie wiem czy umiem odpowiedziec na to pytanie, ale napisze jak czuje;-) Kiedyś też zadawałam sobie pytanie... skąd mam wiedzieć co płynie z serca, a co wychodzi z umysłu. Nie potrafiłam tego rozróżnić z początku. Co jest dla.mnie dobre, czy robie dobrze? Rozpoznanie tego to długa droga w głąb siebie.
Moim zdaniem najlepsze i najtrafniejsze decyzje podejmuje z poziomu serca, dlatego pracuje nad tym między innymi poprzez medytacje, aby w moim ciele energia przepływała płynnie a umysł był połączony z sercem. Kiedy decyzjami kierują nisko wibracyjne emocje jak lęk przed zmianami, obawa przed tym co ktoś powie, złość na kogoś, żal, albo wstyd to wiem, że jest to z poziomu umysłu. Serce zawsze Ci bedzie mówić, dasz radę, cokolwiek się wydarzy będzie dobrze, zaufaj a wykreujesz swoje marzenia, jesteś idealny i niczego Ci nie brakuje, wszystko czego szukasz i potrzebujesz masz w sobie.
Umysł, jest wspaniałym narzędziem pod warunkiem, że umiemy z niego korzystac, i nie lecimy na autopilocie wgranych programów i schematów. Nie mam żadnej konkretnej rady poza tą by pracowac nad sobą, rozwijać się, i być cierpliwym. Moja intuicja kiedyś przyprowadziła mnie na to forum:-)