O Istotach i istocie doświadczeń

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: O Istotach i istocie doświadczeń

Postautor: danut » 02 gru 2016, 12:27

neuron a czy Ty nie czytasz ze zrozumieniem? Napisałam to jest ta sama błędna filozofia, która przedstawia Boga stwórcę.

Człowiek dąży do poznania i powinien przy tym umieć rozpoznawać dobro od zła i nauczyć się dobrze współpracować w wielkiej grupie całości - tym sposobem poznajesz te prawa.
Rozpoznajemy powoli prawa fizyczne rządzące tym Systemem. To jest świadomy Bóg.
danut

Postautor: neuron » 02 gru 2016, 12:30

danut pisze:neuron a czy Ty nie czytasz ze zrozumieniem? Napisałam to jest ta sama błędna filozofia, która przedstawia Boga stwórcę.

ok,sorry ....zwracam honor

wybacz

i am another dead hero
Nie można się przygotować do skoku w przepaść

droga w górę i droga w dół jest tą samą drogą
neuron

Postautor: Natasza » 02 gru 2016, 14:17

danut nie, no nie, please, nie wiesz jak powstało życie na naszej choćby planecie? w latach 80 minionego stulecia leciał w polskiej tv serial francuski coś w stylu ,, jak powstało życie,, miał później kolejne serie - i był to wstęp do naukowego opisania dziecięcym prostym językiem procesu kreacji

na discovery , animals planet , Discovery S. - zachęcam do oglądania już dawno odkrytych prawideł jak powstało życie na naszej skorupie, a także we wszechświecie

i pytam ponownie jak bóg tworzy dusze? macha palcem? różdżką czy może jak niektórzy wciskają : bóg powiedział niech stanie się ziemia i boom jest ziemia :D
gdzie tu naukowe podejście, ja tu widzę wszechobecną wiarę a nie wiedzę!
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 02 gru 2016, 14:26

"Inteligentny projekt" - No jasne nawet nad inteligentny, tylko że nie zrodzony w główce żadnej istoty. To wszystko wskazuje na to, że "najpierw była myśl nawet przed słowem" - zalążek świadomości plus wielka siła intencji tworzenia, które podjęły to zadanie, świadczy o tym, że kosmos jest świadomy i że to ta wielka inteligencja rozpoczęła tworzyć i stwarza materię, a nie o tym, że to materia wytwarza świadomość. Napiszę jeszcze jaśniej - żaden kosmita tych praw nie stworzył, nie zaprojektował wszechświatów, nie wytworzył pół i oddziaływań, nie stworzył swojej planety, na której przyszedł na świat i nie może tym zarządzać a może jedynie się temu podporządkować. Każdy organ w twoim ciele wie co i kiedy ma robić, ale gdy zacznie się buntować, to Ty cały jesteś chory. Tak samo jest z tym systemem w którym żyjemy.

Ps. Nataszo - Już tyle razy się przekonałam o tym, ze rozmowa z tobą nie ma sensu i wciąż tu wracam, ale kpij sobie dalej ja jestem poza tym i nie rusza mnie to wcale.
danut

Postautor: Natasza » 02 gru 2016, 14:44

myśl kontra myśl

filozoficzne bajanie co by było a nie jest

wiara w smoki też w nie wierzę
co do boskiej ingerencji - mówię, że nazywanie ich bogami nie ma sensu, ale jeśli komuś to ułatwia życie to czemu nie :D

poza tym samo życie jest niedoskonałe więc kimkolwiek byli stwórcy z jakichkolwiek ciał zbudowani to tworząc nas na swój obraz i podobieństwo od razu widać , że mieli problem z uzyskanie pełni doskonałości, choć na upartego można powiedzieć, że jak ktoś ma farta urodzi się piękny i bogaty i do tego z terminem ważności do 100 lat - fart ponad wszystko ma znaczenie, c'est la vie
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Natasza » 02 gru 2016, 14:49

danut pisze:
Ps. Nataszo - Już tyle razy się przekonałam o tym, ze rozmowa z tobą nie ma sensu i wciąż tu wracam, ale kpij sobie dalej ja jestem poza tym i nie rusza mnie to wcale.

wracasz bo chcesz wracać bo doskonale wiesz, że ja wiem
jesteś za mądra by mnie omijać , sama przy mnie rozkwitasz, a ja przy Tobie - to jak połączenie jak bliźnięta
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: neuron » 02 gru 2016, 14:52

Natasza pisze:wracasz bo chcesz wracać bo doskonale wiesz, że ja wiem
jesteś za mądra by mnie omijać , sama przy mnie rozkwitasz, a ja przy Tobie - to jak połączenie jak bliźnięta

hahaha dokladnie 5 min temu pomyslalem to samo :) wyjełaś mi to z ust :)

tak, przydałaby wam się integracja :) na neutralnym gruncie i duzo usmiechu , zreszta nam wszystkim dobrze by to zrobilo :)

hahaha
Nie można się przygotować do skoku w przepaść

droga w górę i droga w dół jest tą samą drogą
neuron

Postautor: Natasza » 02 gru 2016, 14:53

he hehehe proponowałam kiedyś spotkanie i walkę na poduszki z piór
by się działo

łaaaaa
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Mirek » 02 gru 2016, 15:10

Natasza pisze:myśl kontra myśl

filozoficzne bajanie co by było a nie jest

wiara w smoki też w nie wierzę
co do boskiej ingerencji - mówię, że nazywanie ich bogami nie ma sensu, ale jeśli komuś to ułatwia życie to czemu nie :D

poza tym samo życie jest niedoskonałe więc kimkolwiek byli stwórcy z jakichkolwiek ciał zbudowani to tworząc nas na swój obraz i podobieństwo od razu widać , że mieli problem z uzyskanie pełni doskonałości, choć na upartego można powiedzieć, że jak ktoś ma farta urodzi się piękny i bogaty i do tego z terminem ważności do 100 lat - fart ponad wszystko ma znaczenie, c'est la vie

Ciekaw jestem czy wiesz skąd wzięły się smoki? Nazwa dinozaur jest młodą nazwą ma nieco ponad 100 lat. Kiedyś smokami nazywano właśnie dinozaury.
Masz rację nie ma sensu wierzyć w bogow z tego względu, że Bóg jest jeden i nie jest osobowy.
Świat jest doskonały. To nasze widzenie jego jest niedoskonałe. Każdy z nas jest twórcą. Życie to nic innego jak ciągłe tworzenie :)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Natasza » 02 gru 2016, 15:24

Mirek pisze:Masz rację nie ma sensu wierzyć w bogow z tego względu, że Bóg jest jeden i nie jest osobowy.

czy powiesz mi wreszcie jak nazywa się ten jeden bóg? gdzie mieszka? i na jakiej podstawie wysnuwasz tezę , że jest jeden a nie dwóch?
jeśli nie jest osobowy to tym bardziej nie czujesz , że jest on zrodzony jak imaginacja kogoś kto go wymyślił i Tobie wpoił tę myśl poprzez urok wizji o idealnym świecie po życiu? perfect word -nie ma nawet po śmierci

Mirek pisze:Świat jest doskonały. To nasze widzenie jego jest niedoskonałe. Każdy z nas jest twórcą. Życie to nic innego jak ciągłe tworzenie :)

czy my żyjemy na dwóch różnych planetach? ja widzę , że na ziemi nie ma dnia bez zabijania, a Ty nie ?
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm