Medytacja

Re: Medytacja

Postautor: sigma » 07 gru 2010, 00:46

Buddyzm przyrównuje ludzką osobowość do pijanej małpy dosiadającej narowistego konia. Małpa symbolizuje myśli a koń emocje. Medytacja w pierwszej kolejności pozwala na obserwację emocji oraz myśli i osiągnięcie tą drogą tzw. samoświadomości. Medytacja zwraca człowieka ku jego wnętrzu. Wiara zaś, przeciwnie, polega na uznaniu Absolutu gdzieś na zewnątrz. Przykładem może być adoracja Najświętszego Sakramentu w katolicyźmie. Czy jedno z drugim można pogodzić - na ten temat zdania są podzielone. Natomiast z pewnością medytacja sprzyja bardziej świadomemu dysponowaniu energią, to oczywiste.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Nikita » 07 gru 2010, 08:48

Czlowiek do pewnego momentu potrzebuje religii i rytualow a potem juz nie potrzebuje i zwraca sie ku wnetrzu...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 07 gru 2010, 11:36

Za pozwoleniem,ale w Waszych wypowiedziach pobrzmiewa ton oswieconej wyższości nad całą niemedytującą tłuszczą :oops:
Cóż,może i macie ku temu podstawy :cry:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 07 gru 2010, 12:24

Ja tam lubię rytuały, ba - nawet do kościoła pójdę na pasterkę 8-)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: sigma » 07 gru 2010, 14:52

Nikita pisze:Czlowiek do pewnego momentu potrzebuje religii i rytualow a potem juz nie potrzebuje i zwraca sie ku wnetrzu...

Zgoda, ale trudno określić ten moment :). Z tego co wiem to rzeczywiście mógł stać się udziałem wielu ale ci ludzie nie byli skłonni do mówienia o nim (co zresztą potwierdzają nauczyciele buddyjscy - człowiek nie wie że wie, a jeżeli twierdzi że wie to znaczy że nie wie). Ale, jak czytałem, np. w czasach Kontrreformacji mógł być powodem wyboru między śmiercią a wyrzeczeniem się własnych przekonań (bo niektórzy taki wybór mieli).

A chrześcijanie praktykujący medytację (mam na myśli praktyków takich jak np. Willigis Jaeger OSB czy Hugo Lasalle SJ) dochodzą czasem do ciekawych wniosków. Nie rozumiem do końca ich spostrzeżeń ale myślę że warto próbować :).

atalia pisze: ... w Waszych wypowiedziach pobrzmiewa ton oswieconej wyższości ...
może i macie ku temu podstawy ...

Atalio, jeżeli o mnie chodzi to nirwana jest moim udziałem od kilkunastu już wcieleń ...

:roll:

ps.: Medytacja jest pewnym doświadczeniem dziejącym się na płaszczyźnie emocji i myśłi, po prostu. Zwróć uwagę na to że wielu medytuje z pobudek całkiem praktycznych,temu nie musi towarzyszyć żadna filozofia.

:)
Ostatnio zmieniony 07 gru 2010, 21:36 przez sigma, łącznie zmieniany 1 raz
Piotr

sigma

Postautor: atalia » 07 gru 2010, 16:10

:lol:
Gdyby nirwana była Twoim udziałem od tak dawna,pewnie nie wypowiadałbyś się na tym forum,tylko przebywał tam,gdzie ni bolesć , ni łza, ni śmierc, ni zadna polemika nie mają już do człowieka dostepu. ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 07 gru 2010, 16:33

atalia pisze:tylko przebywał tam,gdzie ni bolesć , ni łza, ni śmierc, ni zadna polemika nie mają już do człowieka dostepu.

Tak wyglądał mój egzamin ustny z historii starożytnej na I roku studiów.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 07 gru 2010, 17:38

Ciekawi mnie,czy było tam też słowo " polemika"?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 07 gru 2010, 17:51

Właśnie nie...
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: sigma » 07 gru 2010, 21:27

atalia pisze: ... Gdyby nirwana była Twoim udziałem od tak dawna,pewnie nie wypowiadałbyś się na tym forum ...

A już myślałem że się uda ...

8-)
Piotr

sigma

PoprzedniaNastępna

Wróć do Księga Duchów