Czy istnieja jakies sposoby/metody pomocy zmarlym ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy istnieja jakies sposoby/metody pomocy zmarlym ?

Postautor: 000Lukas000 » 26 lis 2011, 16:12

Ja mam tutaj dosyć sztywne spojrzenie, to że ktoś mówi o sobie katolik nie znaczy że nim jest, Katolicyzm głosi że na seanse przybywają tylko demony których nie można słuchać, co wielokrotnie jest potwierdzane, w tym wypadku, skoro ktoś uznaje naukę spirytystyczną, która w większej cześć wzięła się z tych właśnie przekazów, to w istocie daleko mu do katolika ponieważ występuje przeciw prawom katolickim.

Tak samo daleko jest katolikowi do chrześcijanina, według Biblii, a Biblia jest wyznacznikiem chrześcijaństwa, katolicyzm jest pogaństwem które zmieniło tylko nazwę.
To nie przynależność z urodzenia czy nazewnictwo tworzy nas przynależącymi do grupy, tylko to co wyznajemy i jak tego przestrzegamy.
Dlatego odgraniczam spirytyzm od katolicyzmu, ponieważ mają się do siebie ja woda i ogień, albo jak pięść do nosa. I nigdy nie będzie inaczej

Ale warto powiedzieć jeszcze jedno, to nie religia czyni nas ludźmi, to nie religia wyznacza czy jesteśmy bardziej dobrzy czy źli, ale my sami i nasze działania.

"Artur jest zdeklarowanym przeciwnikiem spirytyzmu" Artur jest po prostu katolikiem, nic więcej i nic mniej, i jedno wynika z drugiego.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 26 lis 2011, 18:00

Aleś Ty radykalny!Moje stanowisko w tej sprawie jest jednak znacznie bardziej liberalne :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 26 lis 2011, 20:13

Ale naprawdę nie da się inaczej, tak samo woda i ogień w tym samym miejscu i o tym samym czasie istnieć nie mogą. Może ktoś kto nie zna tych religii i zasad odniesie wrażenie że jest to możliwe, ale ten kto je zna wie że to nie możliwe, chyba że będzie się łamało zasady danej religii i tym samym się z niej wykluczy.

pomyśl Atalio, ile razy człowiek może żyć na tej ziemi według spirytyzmu?

Następnie przyporządkuj to co podaje spirytyzm z fragmentem listu do Hebrajczyków
"postanowione jest ludziom raz umrzeć, a potem sąd."

Odkupienie, można też powiedzieć zbawienie jaką drogą przychodzi w spirytyzmie?
Porównaj sobie tą tezę z fragmentem listu do efezjan

"Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił."

Przykłady ogromnych rozbieżności jest mnóstwo, i to nie są rozbieżności w detalach, tylko w podstawach światopoglądowych.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: wdowa » 26 lis 2011, 21:34

Dla mnie poganie to ludzie wogole nieuznający i nieznający Boga..a przecież spirytyzm to nie religia chyba.poza reinkarnacją to jednak wiele sie pokrywa..jeśli chodzi o reinkarnację,to do niedawna wogóle w nią nie wierzyłam,teraz sama nie wiem-trudno mi to przyjac -przyznaję,nie dlatego że katolicyzm inaczej uczy,ale jakoś nie przemawia to do mnie-może po prostu nie chciałabym więcej tu wracać?
Tylko nie mów,że spirytyści dzielą religie na dobre i złe,albo że wogóle potępiają wszystkie-bo czytając różne książki raczej zauważyłam ze uznają wszystkie opierające się na miłości za dobre dla człowieka:)
wdowa

Postautor: atalia » 26 lis 2011, 23:13

Moi drodzy,spirytyzm stoi ponad religiami oraz ponad dogmatami i w żadnym wypadku nie orzeka,ze jakas religia jest lepsza czy gorsza.
Właściwe ja też stoje ponad religiami to znaczy uważam,ze żadna z nich nie głosi jedynej,ostatecznej prawdy.Ale temat prawdy to juz całkiem inny,obszerny temat.
Lukasie,zauważ,ze ostatnio pojawilo sie trochę kapłanów katolickich "myślacych inaczej"tzn. niekoniecznie zgodnie z tym,co glosi Kongregacja ds.Wiary,np.jezuita Giovanni Martinetti,Francois Brune czy mistrz zen-benedyktyn Willigis Jaeger.
Na pewno kapłanów podobnych im jest o wiele wiecej,w Polsce choćby ks.Hryniewicz-im nie wystarcza to,co głosi KKK i uwazaja,że nauka Kościola powinna zostać zreformowana.
Pewnie ja jakichś rewolucyjnych zmian w Watykanie nie doczekam,ale młodsi ode mnie-kto wie?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 27 lis 2011, 10:02

Spirytyzm nie jest religią, jest dziedziną nauki ale zajmuje się sprawami o których traktują również religię, i z stąd porównanie nauk religijnych oraz spirytyzmu.

Tak jak powiedziała Atalia spirytyzm stoi ponad podziałami religijnymi, to czy ktoś jest katolikiem czy ktoś jest judaistą nie ma znaczenia. To czy Boga nazywamy Jehowa (tak, to jest poprawny wydźwięk imienia Boga Judeochrześcijańskiego) czy Allach lub Budda nie ma żadnego znaczenia. Wszyscy jesteśmy równi i powinniśmy nawzajem szanować nasze poglądy.

Rozdzielam Religię tylko na podstawie zakonu (zbiór praw nimi rządzących) którego przestrzeganie i uznawanie powoduje przynależność do danej zbiorowości.
Jestem przeciwny porównywaniom pod względem poglądów katolicyzmu i chrześcijaństwa do spirytyzmu ponieważ są one sprzeczne.
Jeśli ktoś próbuje poprzeć spirytyzm Biblią to zachowuje się bardzo wybiórczo, bo podciąga znaczenie jednego wersetu Biblijnego zapominając o całej stercie innych, które by zaprzeczały takiemu akurat znaczeniu.

Jak bym określił osobę która tytułuję się katolikiem ale nie zgadza się z stawianymi przez zakon tezami? Określił bym ją jako szukającej prawdy, to co prezentuje dana religia nie spełnia już wymogów jej rozumu, i szuka ona czegoś innego, czegoś co jest bardziej prawdopodobne. Co jest jak najbardziej godne pochwały.

Na koniec na dowód że nie można spirytyzmu popierać Biblią zacytuję jeden fragment z księgi objawienia, przekładu nowego świata.

"Oto przychodzę szybko — a zapłata, którą daję, jest ze mną — aby każdemu oddać według tego, jakie jest jego dzieło. Jam jest Alfa i Omega, pierwszy i ostatni, początek i koniec. Szczęśliwi ci, którzy piorą swe długie szaty, żeby mieć prawo pójść do drzew życia i żeby uzyskać wstęp do miasta przez jego bramy. Na zewnątrz są psy i uprawiający spirytyzm, i rozpustnicy, i mordercy, i bałwochwalcy, i każdy, kto lubuje się i trwa w kłamstwie"

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: oran » 27 lis 2011, 12:07

Tak dla ścisłości Lukasie,Budda ani nigdy się za Boga nie podawał ani też nie jest za takiego wśród wyznawców buddyzmu traktowany.I tyle tylko.
Pozdrawiam.
oran

Postautor: 000Lukas000 » 27 lis 2011, 12:54

Faktycznie Budda to był człowiek, mój błąd.

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zbyszek » 27 lis 2011, 14:45

Chciałbym się zapytać ciebie 000Lukas000, jak widzisz ludzi którzy uczestniczą w spotkaniach spirytystycznych, studiują rożne tematy, zaczynając i kończąc spotkanie zawsze robią to modląc się do Boga lub do naszego „nauczyciela” Jezusa Chrystusa. Seanse spirytystyczne tez zaczyna się prosząc Jezusa o opiekę, zaczęcie i zakończenie. Dlatego jak pisałem tu wcześniej, choć jest dużo różnic, między chrześcijaństwem i spirytyzmem, ja czuje się chrześcijaninem.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 27 lis 2011, 16:01

Wiecie że Jezus był właśnie nauczycielem posłanym przez Boga na ziemie i prosicie go o opiekę, co jest prawdą i w co i ja wierzę ale to nie czyni nas w żadnej mierze chrześcijanami.

Widzisz chrześcijanin wierzy w to że Jezus był Bogiem, w to że jest jedno życie, w to że duchy nie mogą się z nami komunikować, w to że zbawienie osiąga się z łaski a łaskę otrzymuje się przez chrzest i bez niego nie będzie zbawienia, wierzą że istnieją odrębne istoty nazywane Aniołami i Demonami, wierzą w jezioro ognia i osądzenie żywych i umarłych przy ponownym przejściu Chrystusa na ziemię, trzymają się z dala od wszelkiego wywoływania duchów oraz uważają że świat powstał w siedem dni.

Z iloma rzeczami które głosi chrześcijaństwo się zgadzasz?

To że uznajecie nauki o miłości, nie czyni chrześcijaninem ponieważ są to nauki uniwersalne, będące w większości ludzkich systemów religijnych, równocześnie więc na tej podstawie możecie powiedzieć że jesteście Żydami, Muzułmanami, Mormonami, Grekokatolikami i wieloma innymi religiami.

Ja uznając Spirytyzm według pisma świętego popełniłem grzech przeciwko duchowi świętemu co inni znający biblię potwierdzą, co ilustruje to że chrześcijanin nie może być spirytystą.

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi