Pierwszy Polski Kongres Spirytystyczny

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Pierwszy Polski Kongres Spirytystyczny

Postautor: cthulhu87 » 15 sie 2012, 11:30

Sylwina, zapisz się do PTSS, a będziesz na wszystkich spotkaniach :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 15 sie 2012, 11:47

Sylwina, przepraszam - gapa ze mnie. przez przypadek usunałem Ci post z forum :oops: , bo go wyedytowałem zamiast swojego.

Oczywiście jest problem, ze często osoby spoza PTSS mają większe wiedzę o spirytyzmie, zwłaszcza ze koledzy narzekają na pytania, które były na tyle elementarne, że nie powinny się pojawiać na takim spotkaniu.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Sebastian » 15 sie 2012, 12:05

Co prawda nie było mnie na części zamkniętej więc nie powinienem się mądrować, ale chyba nie ma co się tak czepiać tych pytań. Ich źródłem niekoniecznie musiała być niewiedza i nieznajomość KD. Bo wiecie, jedno to czytać o tym w książce (czy kilku książkach) a co innego pytać osobę z krwi i kości, która znana jest na całym świecie (i nie ukrywajmy - potrafi też ciekawie i bardzo treściwie odpowiedzieć na każde pytanie).
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sylwina » 15 sie 2012, 12:19

ahahha jakos przezyje twoje gapiostwo :P ;)

ile ludzi tyle opini dlatego moim skromnym zdaniem osoba która nie umie odpowiedziec na pytania z dziedziny spirtyzmu, a jest w stowrzyszeniu oficjalnie i wykłada na konferencji to cos tu jest nie tak :roll: pozatym duzoo osob mogło by byc w roznych grupach bo tylko przeczytało ksiazki dla mnie jest to troszke dziecinne podejscie w jakich przyjmuje sie do stowrzyszenia spirtystycznego nie majac doświadczenia ,a tylko po lekturze ,

A ja uważam ze sa inne tez ciekawe ksiazki ,nie koniecznie tylko ten KD ,przeciez Divaldo tez ciekawie pisze i Newton ,

Sebastian pisze:Co prawda nie było mnie na części zamkniętej więc nie powinienem się mądrować, ale chyba nie ma co się tak czepiać tych pytań. Ich źródłem niekoniecznie musiała być niewiedza i nieznajomość KD. Bo wiecie, jedno to czytać o tym w książce (czy kilku książkach) a co innego pytać osobę z krwi i kości, która znana jest na całym świecie (i nie ukrywajmy - potrafi też ciekawie i bardzo treściwie odpowiedzieć na każde pytanie).

Mnie tez przeciez nie bylo bo nie jest członkiem PPTS ;)
Dokładnie dlatego bardzo fajnie było słyszec Charlesa szkoda ze tak krótko bo mógł by powiedziec jeszcze wiele ciekawych informacji z życia wzietych
Choć życie nig­dy nie jest spra­wied­li­we, to jed­nak by­wa interesujące.
Jonathan Carroll
Sylwina

Postautor: cthulhu87 » 15 sie 2012, 12:33

duzoo osob mogło by byc w roznych grupach bo tylko przeczytało ksiazki dla mnie jest to troszke dziecinne podejscie w jakich przyjmuje sie do stowrzyszenia spirtystycznego nie majac doświadczenia ,a tylko po lekturze ,

Tu jednak się nie zgodzę. W spirytyzmie znajomość doktryny jest podstawą, bo pozwala skupić osoby złączone jedną ideą. Znajomość tej idei jest fundamentem spirytyzmu. Na świecie większość spirytystów nie zajmuje się doświadczeniami mediumicznymi i poświęca się innym zajęciom - u nas pewnie będzie podobnie w przyszłości, dlatego doświadczenie nie powinno tu być kryterium.
A książki trzeba po prostu znać, bo nie można być członkiem stowarzyszenia nawiązującego do Allana Kardeca nic o nim nie wiedząc.
Prawda jest prozaiczna, kto nie lubi czytać, ten zawsze będzie w tyle. Wiele rzeczy go ominie, wielu nie zauważy - i to dotyczy każdej dziedziny życia, nie tylko spirytyzmu.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Sylwina » 15 sie 2012, 12:50

znajomosc ok. , a lubienie czy nie lubienie to nie ma tu nic znaczenia bo trzeba umiec pomoc duszom ktore potrzebuja pomocy ,co przyjdzie dusza do ciebie a ty nie bedziesz jej wstanie pomoc :roll:

bo to takie podejscie jak liznac cukierka ,ale nie zjesc do w całości bo znasz jego skład
Jonathan Carroll
Sylwina

Postautor: Sebastian » 15 sie 2012, 12:58

Tzn. mnie nie było na części zamkniętej, bo mieszkam w innym mieście i mogłem przyjechać tylko na jeden dzień :) Co do wstąpienia do PTSS to nie ma żadnych testów wiedzy ani deklaracji, w których odhacza się lekturę danych książek, więc z tym nie ma problemu. Ale tak jak zauważył cth Towarzystwo opiera się na wiedzy skodyfikowanej przez Kardeca, a ciągle nadajemy o KD, bo to jedna z najbardziej treściwych książek spirytystycznych. Tak naprawdę wykłady w sobotę mnie jakoś merytorycznie nie porwały, nie dowiedziałem się wielu nowych rzeczy, jeśli już to szczegóły o których nie wiedziałem bądź je pozapominałem (głównie dot. mediumizmu, zapewne byłoby inaczej gdybym miał Księgę Mediów, number two po KD). Ale generalnie ja te wszystkie podstawy znam przede wszystkim z KD.

Przy czym np. już pytanie w stylu "Skąd wiemy, że przekazy są od duchów, a nie są wynikiem telepatii" wykracza trochę dalej niż podstawy. Aczkolwiek swoją drogą trzeba zwrócić uwagę na fakt, że przecież w nas też jest duch. Zatem tak czy siak telepatia to też przekazywanie myśli między duchami, tylko już wcielonymi :D No ale to raczej zagadnienie na osobny temat.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sylwina » 15 sie 2012, 13:15

Sebastian nie tylko sie nie dowiedziales czegos co bys juz wiedział ;) chociaz jak dla mnie bardzo fajnie ciekawie Charles odpowiadał na pytania i nich mozna sie dowiedziec cos nowego innego jak dla mnie
Jonathan Carroll
Sylwina

Postautor: oran » 15 sie 2012, 14:52

Goszczący w Polsce Gość z Francji to na pewno człowiek o ogromnej wiedzy teoretycznej jak również praktycznej i moze rzeczywiście zadawane pytania mogły być bardziej dociekające i pozwalające na rozwinięcie przekazu wiedzy naszego Gościa dla nas,początkujących. (wybaczcie jeśli ostatnie słowo kogoś uraża) Ale i tak sądzę,że mimo,że na większość znamy odpowiedzi to jednak to co mówił pozwoli głębiej utrwalić ową wiedzę.Ja osobiście bardzo się cieszę,że byłem obecny na kongresie i,że mogłem posłuchać człowieka,który dla mnie jak Go odbieram,jest w pełni Spirytystą.
Dla mnie emblemat,który mógłbym sobie "przypiąć" wiąże się z tym,że jedynie w tedy mógłbym o sobie powiedzieć jestem spirytystą,gdybym w pełni spełniał w moim pojęciu,pewne warunki,żeby nikt nie mógł powiedzieć-"uczy a robi inaczej",tak więc np.to że palę papierosy i kilka innych ... powoduje,że sumienie nie pozwala mi powiedzieć o sobie- jestem spirytystą-a na razie sympatykiem.Ale może kiedyś z czystym sumieniem tak będę mógł o sobie powiedzieć.
Na koniec jeszcze chcę mentalnie uścisnąć dłoń Konrada i dodać,że, robisz kawał dobrej roboty !!!
Ale pewnie to kontynuacja,którą już kiedyś zacząłeś :)
Wszystkich Serdecznie Pozdrawiam.
oran

Postautor: Voldo » 15 sie 2012, 15:18

Sylwina pisze:aosoba która nie umie odpowiedziec na pytania z dziedziny spirtyzmu, a jest w stowrzyszeniu oficjalnie i wykłada na konferencji to cos tu jest nie tak :roll:

Czy powinienem widzieć w tym jakieś nawiązanie do mojego wykładu?

Sylwina pisze:bo tylko przeczytało ksiazki dla mnie jest to troszke dziecinne podejscie w jakich przyjmuje sie do stowrzyszenia spirtystycznego nie majac doświadczenia ,a tylko po lekturze

Czyli do PTSS powinni być przyjmowani tylko ludzie z "doświadczeniem"?
No to chyba lepiej je rozwiązać, bo chyba nie ma 5 osób, które się pod to łapią :roll:

Już nie wspominając o tym, o czym mówił gość z Francji - jest tam grupa, która jest od ilu? 12 lat? chyba coś koło tego - i nadal nie zaczęli spotkań mediumicznych - czy w takim razie nie mają prawa być w stowarzyszeniu spirytystycznym?
Bycie spirytystą nie oznacza bycia medium czy posiadania doświadczenia z mediumizmem...
Bycie spirytystą oznacza wcielanie w życie skodyfikowanych przez Kardeca zasad miłosierdzia i takich tam. Ktoś może być spirytystą, ale niekoniecznie być zainteresowanym mediumizmem...
Tak jak ktoś może być fizykiem, ale nie zajmować się koniecznie fizyką kwantową i innymi kosmicznymi zagadnieniami...
Tak samo zresztą jak bycie katolikiem nie oznacza tylko i wyłącznie chodzenia do kościoła...

Poza tym - czasem trudno odpowiadać na pewne pytania - bo ludzie zwykle jeśli słyszą odpowiedź od kogoś, kto się nazywa spirytystą, bierze to na konto całego spirytyzmu...
Dlatego ja, gdy nie jestem czegoś pewien z 99%, to nie odpowiadam, żeby nie zaszkodzić spirytyzmowi.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce