Witajćie sekciarze!

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: Witajćie sekciarze!

Postautor: Zbyszek » 26 mar 2013, 23:08

Pablo diaz Wydaje mi się, ze nie poznałeś jeszcze dobrze spirytyzmu. Spirytyzm nie krytykuje innych religii. Wyznaje drogę miłości którą Jezus Chrystus ustanowił. “Kochaj bliźniego swego jak siebie samego”. Nie ważne ze inne religie popełniają błędy, spirytyzm, tez nie idzie we wszystkich aspektach dobrze. Jesteśmy tylko ludźmi, którzy powinni sobie pomagać, nie krytykować.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 26 mar 2013, 23:14

Zbyszek pisze:Pablo diaz Wydaje mi się, ze nie poznałeś jeszcze dobrze spirytyzmu. Spirytyzm nie krytykuje innych religii. Wyznaje drogę miłości którą Jezus Chrystus ustanowił. “Kochaj bliźniego swego jak siebie samego”. Nie ważne ze inne religie popełniają błędy, spirytyzm, tez nie idzie we wszystkich aspektach dobrze. Jesteśmy tylko ludźmi, którzy powinni sobie pomagać, nie krytykować.

A mnie się wydaje, że trzeba rozróżnić dwie rzeczy: 1) spirytyści nie krytykują religii jako takiej, jeśli prowadzi ona do dobra i wspomaga ludzkość w rozwoju. 2) Jednak nie wynika z tego, że nie mogą krytykować szkodliwych założeń niektórych religii, tj. takich, które ten rozwój hamują. Zresztą każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie na temat wierzeń innych - nie widzę w tym nic złego, o ile zachowujemy się kulturalnie i szanujemy zasady dyskusji odwołując się do argumentów, a nie wycieczek personalnych. Poza tym Kardec czynił tak na każdym kroku, a jego pisma w wielu miejscach zdradzają charakter polemiczny - weźmy chociaż konsekwencję, z jaką zwalczał poglądy materialistyczne albo wiarę w wieczne potępienie. Jeśli uważamy pewne aspekty tradycyjnych systemów religijnych za szkodliwe, warto mieć odwagę, aby je krytykować. Czy dogmaty opierające się na niezrozumiałych, archaicznych absurdach nie odwróciły od wiary tysięcy, jeśli nie milionów wrażliwych i poszukujących prawdy ludzi, nie wpędziły ich w ateizm i w konsekwencji - nie odebrały nadziei na sens ludzkiego życia i dalsze trwanie duszy po śmierci?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: kakofonia myśli » 27 mar 2013, 07:08

cthulhu87 pisze: Zresztą każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie na temat wierzeń innych - nie widzę w tym nic złego, o ile zachowujemy się kulturalnie i szanujemy zasady dyskusji odwołując się do argumentów, a nie wycieczek personalnych.

Zgadzam się z Panem w 100% :D

A kolegę witam wśród opętanych z nadzieją, że mu się u nas spodoba :lol:
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 27 mar 2013, 09:11

Otóż to, moi drodzy.
Nic innego, jak właśnie irracjonalne, absurdalne dogmaty KK zniechęciły mnie do katolicyzmu nieodwołalnie.
Mam tu cicho siedzieć i nic nie mówić? :?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: methyl » 27 mar 2013, 11:00

Witaj Nieszczęśniku!

Astaroth i Bafomet mieli przyjśc po Twoją ociemniałą duszę dzisiaj po południu, ale pech chciał, że ten pierwszy wkręcił sobie ogon w szprychy jak jechał po tego drugiego rowerem
a ten drugi zwichnął sobie lewe kopyto. O następnej próbie pochwycenia Twej duszy poinformujemy telefonicznie (zazwyczaj czyni to Pani Krysia ale pojechała w delegację do stolicy piekieł Pandemonium i wróci dopiero po weekendzie). 3maj się ciepło i nie waż mi się za dużo myślec ani czytać.
Niech Twój rozum śpi....
Śpiiiiij....
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: atalia » 27 mar 2013, 14:52

Ale gdy rozum śpi, to budzą się demony :twisted:
I co tu poczać, panie dzieju???
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: methyl » 27 mar 2013, 15:28

Ano, najlepiej uwarzyć sobie piwa, dolać soku, rozsiąść się wygodnie w foteliku i "paczyć" jak ślepi przewodnicy ślepych wpadają ochoczo do dołu.
Następnie, (po tym jak juz wszyscy wpadną) nachylić się ostrożnie nad owym dołem i rzec:
"a nie mówiłem"?
:twisted: :mrgreen: :twisted:
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: kalatala » 27 mar 2013, 17:57

To się zaczyna robić mój ulubiony wątek :D
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 27 mar 2013, 21:29

kakofonia myśli pisze:
cthulhu87 pisze: Zresztą każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie na temat wierzeń innych - nie widzę w tym nic złego, o ile zachowujemy się kulturalnie i szanujemy zasady dyskusji odwołując się do argumentów, a nie wycieczek personalnych.

Zgadzam się z Panem w 100% :D

A kolegę witam wśród opętanych z nadzieją, że mu się u nas spodoba :lol:

Marcin, jako historyk przytocz proszę przykład jakiegoś autorytetu moralnego który poświęcił się krytykowaniu i zwalczaniu absurdów w innych systemach religijnych wykazując ich absurdalność, zakłamanie ich wyznawców itd. - oczywiście w sposób obiektywny i kulturalny
No i co z tego dobrego wynikło ...
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 27 mar 2013, 21:53

Krzysztoff pisze:Marcin, jako historyk przytocz proszę przykład jakiegoś autorytetu moralnego który poświęcił się krytykowaniu i zwalczaniu absurdów w innych systemach religijnych wykazując ich absurdalność, zakłamanie ich wyznawców itd. - oczywiście w sposób obiektywny i kulturalny
No i co z tego dobrego wynikło ...

Krzysiek, ciężkie zadanie mi stawiasz i chyba raczej jest to pytanie do religioznawcy niż historyka, ALE... przyparty do muru podałbym przykład Jezusa. Facet był prawdziwym outsiderem, jeśli idzie o stosunek do tradycyjnych systemów religijnych. I w gruncie rzeczy z tego powodu zginął. Podobnie jak Sokrates, który zginął za wszczepianie młodzieży "nowinek religijnych", bo nauczał o tym co naprawdę w życiu ważne, a nie o "dupie maryni" :) W każdym razie na śmierci tych ludzi wyrosła filozofia, której nie da się przecenić, która stanowi fundament wszystkich naszych rozważań o moralności, nawet jak za bardzo nie zdajemy sobie z tego sprawy.

Co do Jezusa, zwróciłbym uwagę na parę rzeczy:

- Jezus krytykował faryzeuszów i "uczonych w piśmie", czyli najwyższe autorytety religijne: „Strzeżcie się uczonych w Piśmie. Z upodobaniem chodzą oni w powłóczystych szatach, lubią pozdrowienia na rynku, pierwsze krzesła w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach. Objadają domy wdów i dla pozoru odprawiają długie modlitwy. Ci tym surowszy dostaną wyrok”.

Jezus poddał reinterpretacji cały rdzeń prawa mojżeszowego: "Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi. Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz. Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące! Daj temu, kto cię prosi, i nie odwracaj się od tego, kto chce pożyczyć od ciebie.
(Mt 5, 38-42)"

- Jezus podważył niedorzeczne, rytualne zapisy prawa mojżeszowego. np.:

"1 Zebrali się u Niego faryzeusze i kilku uczonych w Piśmie, którzy przybyli z Jerozolimy. 2 I zauważyli, że niektórzy z Jego uczniów brali posiłek nieczystymi, to znaczy nie obmytymi rękami. 3 Faryzeusze bowiem, i w ogóle Żydzi, trzymając się tradycji starszych, nie jedzą, jeśli sobie rąk nie obmyją, rozluźniając pięść. 4 I [gdy wrócą] z rynku, nie jedzą, dopóki się nie obmyją. Jest jeszcze wiele innych [zwyczajów], które przejęli i których przestrzegają, jak obmywanie kubków, dzbanków, naczyń miedzianych. 5 Zapytali Go więc faryzeusze i uczeni w Piśmie: «Dlaczego Twoi uczniowie nie postępują według tradycji starszych, lecz jedzą nieczystymi rękami?» 6 Odpowiedział im: «Słusznie prorok Izajasz powiedział o was, obłudnikach, jak jest napisane:
Ten lud czci Mnie wargami,
lecz sercem swym daleko jest ode Mnie.
7 Ale czci Mnie na próżno,
ucząc zasad podanych przez ludzi. (Iz 29, 13)
8 Uchyliliście przykazanie Boże, a trzymacie się ludzkiej tradycji, ».9 I mówił do nich: «Umiecie dobrze uchylać przykazanie Boże, aby swoją tradycję zachować. 10 Mojżesz tak powiedział: Czcij ojca swego i matkę swoją, oraz: Kto złorzeczy ojcu lub matce, niech śmiercią zginie (Wj 20,12; Wj 21,17; Pwt 5,16). 11 A wy mówicie: "Jeśli kto powie ojcu lub matce: Korban, to znaczy darem [złożonym w ofierze] jest to, co by ode mnie miało być wsparciem dlaciebie" – 12 to już nie pozwalacie mu nic uczynić dla ojca ni dla matki. 13 I znosicie słowo Boże przez waszą tradycję, którąście sobie przekazali. Wiele też innych tym podobnych rzeczy czynicie».
14 Potem przywołał znowu tłum do siebie i rzekł do niego: «Słuchajcie Mnie, wszyscy, i zrozumiejcie! 15 Nic nie wchodzi z zewnątrz w człowieka, co mogłoby uczynić go nieczystym; lecz co wychodzi z człowieka, to czyni człowieka nieczystym. 16 Kto ma uszy do słuchania, niechaj słucha!».
17 Gdy się oddalił od tłumu i wszedł do domu, uczniowie pytali Go o to przysłowie. 18 Odpowiedział im: «I wy tak niepojętni jesteście? Nie rozumiecie, że nic z tego, co z zewnątrz wchodzi do człowieka, nie może uczynić go nieczystym; 19 bo nie wchodzi do jego serca, lecz do żołądkai na zewnątrz się wydala». Tak uznał wszystkie potrawy za czyste. 20 I mówił dalej: «Co wychodzi z człowieka, to czyni go nieczystym. 21 Z wnętrza bowiem, z serca ludzkiego pochodzą złe myśli, nierząd, kradzieże, zabójstwa, 22 cudzołóstwa, chciwość, przewrotność, podstęp, wyuzdanie, zazdrość, obelgi, pycha, głupota. 23 Całe to zło z wnętrza pochodzi i czyni człowieka nieczystym». "
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Witamy!