Witam.

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: Witam.

Postautor: atalia » 12 lut 2010, 21:08

C87,jak to ładnie ,że nawiązałes do mechaniki kwantowej.Może ja tez cos dodam .

Tzw. Interpretacja Kopenhaska utrzymuje,że każdy z nas poprzez obserwowanie cząsteczek elementarnych zmusza je do wybrania,w którym miejscu bedą się znajdowac.Zanim zostaną zaobserwowane, cząsteczki są rozmazane w tzw. "fale prawdopodobieństwa",czyli znajdują się jednoczesnie w róznych pozycjach.W momencie obserwacji cząsteczki zostają zmuszone do wybrania jednego konkretnego położenia z wszystkich możliwych.Innymi słowy,kiedy"wielki"świat zaczyna interesowac sie cząsteczkami,muszą one porzucić swoje kwantowe zachowania i dostosować sie do zasad klasycznej fizyki obowiązujacej w makrokosmosie.Atomy staja się drewami,stołami czy ksiazkami.Ten akt nazywa sie "załamywaniem funkcji falowej",gdyż w chwili obserwacji fala załamuje sie i przyjmuje postac czasteczki.Jest to tzw."superpozycja".

Czyli musimy przyjąc,że obserwator załamuje funkcję falową i dzieki temu powołuje materie do istnienia.Bez obserwatora nie ma niczego.Kto zatem ma być tym obserwatorem,jesli człowie nie może ,powiedzmy,obserwowac kamieni na Ksiezycu.

I tutaj wkracza pogardzana w swiecie nauki metafizyka.Obserwatorem wszystkiego jest Bóg,to On sprawuia,że wszystko istnieje.
(pomógł mi tu p. A.Peake)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 12 lut 2010, 21:44

F.H.Bradley:
"Nie jestem w stanie przekazac komus swoich doświadczen,są one czymś wyłącznie subiektywnym.Z tego wynika wniosek,że nie istnieje nic poza mną,gdyż to doświadczenia określają stan swiadomosci."

Jest to stanowisko solipsysty.Najawżniejsze jest tutaj to,że ludzki umysł nigdy nie wchodzi w bezpośredni kontakt z rzeczywistoscią.Widzimy swiat dzięki falom świetlnym,słyszymy za pomocą fal dzwiekowych,a czujemy poprzez impulsy elektryczne.Ten świat zjawisk,to wewnetrzna projekcja prawdopodobnej zewnętrznej rzeczywistości.Jako że jest powodowana przez wewnetrznie generowane czynniki,nie musi stanowic dokładnego odwzorowania otaczającego nas świata.Wystarczy spozyć pewna,niezbyt małą ilość alkoholu,by się o tym przekonać na własnej skórze.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: sigma » 12 lut 2010, 23:33

lilo pisze:...Z lustrami w tamtych czasch nie było tak źle...

Nie wiedziałem że apostoł Paweł był prawnikiem. Z tego co wiem to odebrał staranne wykształcenie, raczej jednak ukierunkowane na studiowanie Tory. Pewnie, związek z prawem to miało, bez cienia wątpliwości. Zaś odwołanie do cesarza podczas pobytu w więzieniu było skuteczne z uwagi na posiadane przez niego obywatelstwo rzymskie.

Poza tym apostoł z racji ówcześnie panującego zwyczaju niezależnie od posiadanego wykształcenia musiał nauczyć się zawodu. W jego przypadku było to szycie namiotów. W swoim czasie, o ile dobrze pamiętam, istniała ewangelikalna grupa muzyczna o nazwie "Szyjący namioty" :).

A co do lustra to prawdę mówiąc nie zastanawiałem się nigdy nad postępem technologii w tej dziedzinie. Swoje zaś wyjaśnienie oparłem na wyjaśnieniach do tekstu biblijnego, nigdy się w to nie wgłębiałem.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: lilo » 14 lut 2010, 11:34

Tak, zgadza sie Paweł studiował Torę (uczęszczał do takiej szkoły będąc ob. Rzymu), a więc prawo judaistyczne, natomiast później stworzył własna doktrynę polityczno prawną odbiegającą od prawa judaistycznego np. równouprawnienie małżonków czego judaizm nie dopuszczał albo rozwód. Zgadzam sie był obywatelem Rzymu co samo dawało mu wysoki status. Wiem też że znał kilka języków oprócz łaciny i aramejskiego chyba grekę. Natomiast o szyciu namiotów przez niego to niesłyszałam. Może to rodzice mieli taką firmę bo byli zamoznymi ludżmi :shock: .
"Na poczatku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.(...)
W Nim było życie, a życie było światłością ludzi, a światłość w ciemności świeci i ciemność jej nie ogarnęła."
Awatar użytkownika
lilo

Postautor: sigma » 15 lut 2010, 01:22

lilo pisze:...o szyciu namiotów przez niego... Może to rodzice mieli taką firmę bo byli zamoznymi ludżmi :shock: .

Lilo, odpowiem Ci z zaiste franciszkańską prostotą: Otóż apostoł Paweł z Tarsu nie uczył się szycia namiotów dlatego że miał rodziców posiadających tak uprofilowaną firmę :). Jako faryzeusz musiał się nauczyć konkretnego, manualnego zawodu, niezależnie od posiadanego wykształcenia. To wszystko.

Nigdy nie zastanawiałem się kim byli jego rodzice i czym się zajmowali. Pewnie że skądś wzięły się środki na jego wykształcenie. Ale w Biblii zawsze interesowało mnie co innego :). I chyba to dobrze...
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: ewelyna24 » 24 paź 2013, 09:59

Niewiem czy dobrze trafilm , ale mam problem ... ostatnio porobilam zdjecia w dumu i na dwoch fotkach jest jakas postac . nie jest pewna czy to prawda i wiec szukam pomocy
ewelyna24

Postautor: kalatala » 24 paź 2013, 10:34

Witaj ewelyno. Tak może być, że na zdjęciach widać istoty duchowe. Jeśli jesteś pewna, że to nie odblask światła, cień czy coś tam jeszcze takiego, to jak najbardziej to może być duch. Pytanie dlaczego ukazał sie na zdjęciu? Może potrzebna mu pomoc?
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: ewelyna24 » 24 paź 2013, 19:22

Witaj kalatala. Widzisz ja sie nie orientuje w tych duchowych sprawach . Chcialabym po prostu zeby ktos kto zna sie na tym ocenil mi te zdjecia. z tego co widac na zdjeciach to chyba jest postac dziecka . czy moglabym np Tobie wyslac ?
ewelyna24

Postautor: kalatala » 24 paź 2013, 19:41

Załóż nowy wątek w dziale "Pytania i odpowiedzi", opisz tam tę sytuację i dodaj zdjęcia za pomocą opcji "dodaj załącznik" widniejący poniżej.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Poprzednia

Wróć do Witamy!