Spirytyzm a szatan

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Spirytyzm a szatan

Postautor: stefan12 » 04 lip 2014, 12:45

danvue pisze:Teologia katolicka, powiedziałbym. Stefan, daj mi proszę jakiś argument czemu Bóg miałbym traktować jedne istoty inaczej od drugich?;)

Bo jest Stwórcą i może kreować co mu się żywnie podoba, w zależności od funkcji jaką dana istota ma spełniać.
Dlaczego cały czas myślicie, że sprawiedliwie to znaczy po równo, tak samo?
Jezus nauczał, że tak nie jest.

Poza tym, zupełnie nie zgadzam się z zaprezentowaną przez Lukasa teorią ewolucji. Coś mu się spirytyzm z darwinizmem pomylił.

Powinieneś więc przeczytać Niebo I Piekło Allana Kardeca

Czytałem i co?
Nie traktujcie Kardeca jak wyrocznie, co napisał to święte i nieomylne.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Krzysztoff » 04 lip 2014, 12:53

stefan12 pisze:Sednem tej dyskusji jest pytanie czy Bóg stworzył wszystkie istoty duchowe takimi samymi, czy stworzył różne kategorie istot duchowych, w zależności od ich funkcji i przeznaczenia.
Cytowany przeze mnie fragment KD, mówiący o stworzeniu wszystkich duchów równymi, równie dobrze może być prawdziwy w obrębie jednej kategorii istoty duchowej, co nie oznacza, że takich kategorii nie może być więcej niż jedna czyli nasza ludzka.

Teologia chrześcijańska wyraźnie rozdziela człowieka wraz z jego nieśmiertelną duszą od Anioła - byt czysto duchowy.

Kardec w dużym rozdziale omawia kwestię Aniołów i dlaczego tak kwestia z punktu widzenia założenia Bożej sprawiedliwości , czy miłosierdzia jest błędna.

Spirytyzm też mówi o bytach czysto duchowych - to są duchy czyste , które już nie muszą się wcielać na ziemi

Stefanie, kogo powinniśmy traktować jak wyrocznię (tak spytam z ciekawości) ?

Ja raczej kieruję się rozumem i logiką , teoria Kardeka jest logiczna i spójna , teologia Katolicka nie jest ani logiczna ani spójna
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 04 lip 2014, 13:13

stefan12 pisze:Dlaczego cały czas myślicie, że sprawiedliwie to znaczy po równo, tak samo?

Stefan , sprawiedliwie :
"W tym sensie przyjmuje się, że osoba starająca się działać sprawiedliwe przykłada do siebie i innych ludzi zawsze tę samą miarę moralną i stara się w relacjach z nimi postępować zawsze zgodnie z wyznawanymi przez siebie zasadami etycznymi. Dotyczy to szczególnie sytuacji, w których występuje konflikt interesów."

Czy sprawiedliwe jest że anioł powstał jako anioł , potężny byt który szczęśliwy jest blisko Boga ...
Natomiast ludzie żyją tylko raz i np. niektórzy zaraz po urodzeniu umierają (choroba) a niektórzy rodzą się z wrodzonymi cechami które pchają ich do zbrodni i nałogów ?

Stefan , co byś nie powiedział, to jest nie do obrony i nie ma nic wspólnego ze sprawiedliwością i miłosierdziem
nie mówiąc już o koncepcji katolickiej - wiecznego potępienia - zgroza
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 04 lip 2014, 13:19

Dalej nie bierzecie pod uwagę, że człowiek jest istotą, która powstała stosunkowo niedawno. Inne światy mogły powstać dużo, dużo wcześniej. I niekoniecznie istoty tam żyjące muszą wyglądać i odczuwać jak człowiek. Mogą nie być tak niedoskonałe jak człowiek.
Krzysztoff pisze:Stefanie, kogo powinniśmy traktować jak wyrocznię (tak spytam z ciekawości) ?Ja raczej kieruję się rozumem i logiką , teoria Kardeka jest logiczna i spójna

Logiczna i spójna, ale niestety nie odpowiada na wszystkie pytania, a na niektóre udziela odpowiedzi wręcz wymijających :)
danvue pisze:Stefan, daj mi proszę jakiś argument czemu Bóg miałbym traktować jedne istoty inaczej od drugich?;)

A dlaczego nie? :) Przecież Bóg może wszystko.

Mnie natomiast czasem zastanawia dlaczego by dusza się rozwijała musi cierpieć. I co w przyszłych żywotach, nie ma tam cierpienia? Co jeśli na Ziemi będzie już tylko dobrobyt i sami dobrzy ludzie. Nie będą się rozwijać, bo nie będzie cierpienia?

Ciekawi mnie też co jest na końcu tej drogi rozwoju. Gdy dusza staje się już duchem czystym, wyższym, to co potem? Granie na harfie i śpiewanie psalmów pochwalnych po wsze czasy? Trochę nudne.

Zastanawiam się też, skoro Bóg stworzył wszystko, to dlaczego stworzył zło? I skoro już je stworzył, to dlaczego pozwala mu trwać, skoro to niszczy dusze? A może Bóg jest energią neutralną? Nie jest ani dobry, ani zły? Po prostu jest. A to czy coś jest dobre, czy złe zależy tylko i wyłącznie od tego czegoś.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: stefan12 » 04 lip 2014, 13:44

Przeanalizuję jeszcze raz ten rozdział i odniosę się konkretnie do jego teorii.
Co do wyroczni - myślę, że nie można bezkrytycznie opierać się na jednym źródle, nie odrzucałbym teologi chrześcijańskiej czy też katolickiej w całości. Jest zapewne zmanipulowana, ale jak widać i Kardec opiera się bardzo na Ewangelii. W Ewangelii Jezus mówi o Aniołach.

Postaram się przekazać informację co do tego tmatu pochodzącą z "tamtej" strony, bo znam osobę, która ma ciągły kontakt.
Z drugiej strony, czy osoby tu na forum z plakietkami "spirytysta" to tylko teoretycy, czy też jest tu jakiś praktyk, który również mógłby nawiązać kontakt w tej kwestii i przekazać odpowiedź z "tamtej" strony?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: 000Lukas000 » 04 lip 2014, 13:47

Stefan pytał jak odnosi się spirytyzm do szatana, demonów i aniołów, i zostało to wyjaśnione. Nie traktujemy Kardeca jako wyracznie ale jako twórce Kodyfikacji Spirytystycznej, jako spirytyści zgadzamy się z tym co tam jest zawarte. I chyba to tyle w tej kwestii.
Nikt oczywiście tu nie zamierza nikogo chyba przekonywać do swoich poglądów, niech każdy uważa jak uważa za słuszne.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 04 lip 2014, 13:50

Co do praktyk to Juniperus na pewno się tym zajmuje, jest medium, Megan również, co do innych przyznam że nie wiem. Ja pracuje z energią leczniczą.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: stefan12 » 04 lip 2014, 14:00

To prośba do Juniperus i Megan by pochylili się nad tym tematem i zasięgnęli opinii.

Co do wyjaśnienia, to hmm, raczej każdy pozostał przy swoim zdaniu.

Wg. angeologów, Aniołowie to można powiedzieć taka świta przyboczna Boga, również mająca sporą hierarchię.
Pytanie, gdzie była ta świta, kiedy Bóg stworzył wszystkie duchy prymitywnymi i musiały one przechodzić długi proces inkarnacji by się rozwijać? Bóg był skazany na samotność, bo nie mógł stworzyć Aniołów jako oddzielnej kategorii istot ponieważ wtedy Kardec zarzuciłby mu niesprawiedliwość?

Dokładnie jest jak Xsenia napisała, teoria Kardeca nie potrafi wyjaśnić niektórych wątpliwości i uważam, że w tym jest niespójna. Bo gdyby pochylić się nad tymi wątpliwościami, to niektóre z tez musiałyby upaść.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: cthulhu87 » 04 lip 2014, 14:51

Stefan, myślę, że na Twoje pytania większość już udzieliła odpowiedzi. Pytanie, czy masz ochotę przyjąć te odpowiedzi do wiadomości...
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 04 lip 2014, 15:02

A czy istnieje taka nauka która wszystko wyjasnia ?

To mam do Stefana 2 pytania:
Co było zanim Bóg stworzył Anioły? Pustka? Nie był czasem samotny?

Co było przed Bogiem ?

Pytam o to żeby uświadomić ze wizja KK to widzenie swiata gdzie czas jest linearny.
Wszystko ma początek i koniec. Koncepcja zaświatów wzorowana na modelu społeczeństwa średniowiecza (książęta i cala struktura poniżej) .to wszystko jest próbą wyobrazenia sobie świata duchowego przez człowieka rodem z średniowiecza.

Chcesz się zwrócić do zaświatów z pytaniem ale wiesz że dostaniesz odpowiedz w zależności jaki duch przyjdzie.

Skoro Kardecowi nie chciały powiedzieć o samym początku wszechświata to mysle ze nie bez kozery.
Po prostu i tak nie zrozumiemy. ...
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi