Śmiertelne Dziedzictwo Darwinizmu

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Śmiertelne Dziedzictwo Darwinizmu

Postautor: Mirek » 07 sie 2014, 10:07

Mnie chodzi tylko i wyłącznie o teorię ewolucji wg Darwina, ktora ma niewiele wspólnego z tą spirytystyczną.
Dlaczego tak emocjonalnie? Poniewaz ta teoria jest destrukcyjna dla człowieka i odciaga go od Boga.
Nie ma naukowych dowodow ja potwirdzajaca, a jest obowiazkowa w programie nauczania szkolnego.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 07 sie 2014, 13:18

Nie zgadzam się z teorią Darwina, ponieważ zakłada ona ewolucję przebiegającą bez jakiejkolwiek interwencji " z zewnątrz", nie mogę jednak zgodzić się z Tobą w kwestii wieku ziemi oraz historii naturalnej ( te dinozaury nieszczęsne) - nie mozna chyba jednak całkowicie negować odkryć naukowych w tym obszarze wiedzy.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 07 sie 2014, 19:20

:lol:

Mirek dzięki za cenną lekcję, kurcze, kilka lat temu znajdowałem się na twoim miejscu.

Drodzy spirytyści, uwierzcie mi, walczycie z czymś co tylko Mirek jest w stanie pokonać, od środka. Wasze słowa i argumenty nie mają w tym wypadku żadnej siły przebicia.

Mirku, pozwol że podziele się z tobą kluczem który mój umysł uwolnił z tej klatki, choć dziś tak tego nie widzisz.

To są tylko dwa zalożenia, które z czasem się zakożeniom i wyzwolą umysł.

Założenie pierwsze:

Nie ma chsześcijan, są chsześcijańskie dzieci, Nie ma Żydów, są dzieci wychowane w Judaizmie, Nie ma wyznawców Allacha, są dzieci wychowane w Islamie. - Której Religii byś bronił gdybyś został wychowany przez powiedzmy muzułmanów?

Założenie drugie:
Gdybyś narodził się powiedzmy 30 lat po śmierci Jezusa, w plemieniu Indian w ameryce, gdzie nie dotarla jeszcze religia chsześcijańska ale jednocześnie obowiązywało by nowe przymierze przez krew Chrystusa, to czy mialbyś szanse na zbawienie?

Nie odpowiadaj, zachowaj to dla siebie.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 09 sie 2014, 00:23

Mirek pisze:Dlaczego tak emocjonalnie? Poniewaz ta teoria jest destrukcyjna dla człowieka i odciaga go od Boga.Nie ma naukowych dowodow ja potwirdzajaca, a jest obowiazkowa w programie nauczania szkolnego.

"Odciąga od Boga". Gdzieś już to słyszałam... a tak :D na spotkaniach Oazy, gdy wmawiano mi, że pewien rodzaj muzyki przybliża mnie do Szatana i odciągają od Boga. Gdzie jeszcze?... A tak :D Na Oazie gdzie wmawiano mi, że pewne książki przybliżają mnie do Szatana i odciągają od Boga. Z powodu tych strasznie złych rzeczy, które tak bardzo przybliżają mnie do Szatana, nie powinnam ani słuchać takiej muzyki, ani czytać takich książek, czy tekstów.

Bo jestem na tyle głupia, że tylko ksiądz może mi powiedzieć co mogę, a czego nie mogę czytać, słuchać i wierzyć.

Dziękuję ci Mirku. Wierz sobie w twój kreacjonizm, dla mnie twoje nastawienie powoduje, że kreacjonizm potraktuję jako jeszcze jedną religię z fanatykami, którzy lepiej ode mnie będą wiedzieć, co mnie "odciąga od Boga".

Na szczęście, mnie nic od Boga nie jest w stanie odciągnąć. Szkoda, że ludzie tacy jak ty, uważają się za mądrzejszych od innych "baranków".

Obejrzałam te wykłady i pomyślałam tylko "czego to ludzie nie wymyślą i wmówią innym, by tylko zarobić na naiwności i głupocie ludzkiej".

Rozumiem, że wszystkie znaleziska typu szkielety dinozaurów, szkielety australopiteków, homo habilis, homo erectus, tygrysów szablozębnych i innych ciekawych zwierzątek wy jako kreacjoniści uważacie za bajki dla niegrzecznych dzieci.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Antropogeneza

A poza tym jeśli miałabym wierzyć w jakąkolwiek religię, czy święte księgi, to wybrałabym wierzenia i mitologie sumeryjskie. Ponieważ Biblia Chrześcijan to w większości zapożyczenia z religii Sumerów.
http://www.iluminaci.pl/zapomniany-swiat-sumerow
A do douczenia się: Zenon Kosidowski "Opowieści biblijne".

No chyba, że uznasz Mirku iż ta książka za bardzo "odciągnie cię od Boga"....
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 09 sie 2014, 06:30

Xsenia pisze:
Mirek pisze:Dlaczego tak emocjonalnie? Poniewaz ta teoria jest destrukcyjna dla człowieka i odciaga go od Boga.Nie ma naukowych dowodow ja potwirdzajaca, a jest obowiazkowa w programie nauczania szkolnego.

"Odciąga od Boga". Gdzieś już to słyszałam... a tak :D na spotkaniach Oazy, gdy wmawiano mi, że pewien rodzaj muzyki przybliża mnie do Szatana i odciągają od Boga. Gdzie jeszcze?... A tak :D Na Oazie gdzie wmawiano mi, że pewne książki przybliżają mnie do Szatana i odciągają od Boga. Z powodu tych strasznie złych rzeczy, które tak bardzo przybliżają mnie do Szatana, nie powinnam ani słuchać takiej muzyki, ani czytać takich książek, czy tekstów.

Bo jestem na tyle głupia, że tylko ksiądz może mi powiedzieć co mogę, a czego nie mogę czytać, słuchać i wierzyć.

Dziękuję ci Mirku. Wierz sobie w twój kreacjonizm, dla mnie twoje nastawienie powoduje, że kreacjonizm potraktuję jako jeszcze jedną religię z fanatykami, którzy lepiej ode mnie będą wiedzieć, co mnie "odciąga od Boga".

Nie moja to wina, że za głupią Cię mają i tylko ksiądz może Ci powiedzieć co jest dla ciebie dobre, czy złe.
Nigdy do żadnej organizacji kościelnej nie należałem. Uważałem je zawsze za sekty działające na rzecz KK mające za zadanie robienia fanatyków religijnych z wiernych. Widzę, że przynależność do Oazy też taką fanatyczkę kiedyś z Ciebie zrobiło.
Jeżeli nie rozumiesz co miałem na myśli mówiąc, że Darwinizm odciąga człowieka od Boga wystarczyło zapytać. Wyjaśniłbym Ci zamiast tworzyć własne teorie ;) Poza tym kreacjonizm nie jest mój. Ma najwięcej dowodów naukowych na swoją teorię, która do mnie akurat przemawia. Przedstawisz rzetelne dowody naukowe na swoją teorię, to nie wykluczone, że skłonię się ku niej.

Xsenia pisze:Na szczęście, mnie nic od Boga nie jest w stanie odciągnąć. Szkoda, że ludzie tacy jak ty, uważają się za mądrzejszych od innych "baranków".

Obejrzałam te wykłady i pomyślałam tylko "czego to ludzie nie wymyślą i wmówią innym, by tylko zarobić na naiwności i głupocie ludzkiej".

Rozumiem, że wszystkie znaleziska typu szkielety dinozaurów, szkielety australopiteków, homo habilis, homo erectus, tygrysów szablozębnych i innych ciekawych zwierzątek wy jako kreacjoniści uważacie za bajki dla niegrzecznych dzieci.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Antropogeneza

Widzę, że bardzo łatwo przychodzi Ci mnie osądzać. To znowu nie moja wina, że czujesz się gorsza. Problem tkwi w Tobie, nie we mnie.
"Czego to ludzie nie wymyślą." Szkoda, że nie dostrzegasz tego, że to nie jest wymysł. Masz na to poparcie w dowodach naukowych. Lecz ktoś kto wierzy w Wikipedię tak jak Ty jako jedyne nieomylne źródło informacji, daje do myślenia, czy jakakolwiek obiektywna dyskusja z takim człowiekiem ma sens.

Xsenia pisze:A poza tym jeśli miałabym wierzyć w jakąkolwiek religię, czy święte księgi, to wybrałabym wierzenia i mitologie sumeryjskie. Ponieważ Biblia Chrześcijan to w większości zapożyczenia z religii Sumerów.
http://www.iluminaci.pl/zapomniany-swiat-sumerow
A do douczenia się: Zenon Kosidowski "Opowieści biblijne".

No chyba, że uznasz Mirku iż ta książka za bardzo "odciągnie cię od Boga"....

Uznam, że ta książka jest niewiarygodnym źródłem informacji, ponieważ poleca mi ją osoba, która wierzy w mitologię, a mitologia wcale mnie nie pociąga i nie interesuje.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danvue » 09 sie 2014, 08:21

A ja również polecam książki pana Kosidowskiego, z czego "Opowieści Ewangelistow" będą nam zapewne bliższe, jako że zajmują się nowym testamentem.

Nie wiem czy dosyć uważnie czytałem temat, ale czy Ty Mirku uważasz, że, według kreacjonizmu nowej Ziemi, świat ma od 6000 do 10 000 lat?
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 09 sie 2014, 08:31

Nie uważam. Kreacjoniści udowadniają, że Ziemia wcale nie ma miliardów lat, a wszystko wskazuje, że życie na ziemi mogło powstać ponad 6000 lat temu i pokrywałoby to się z tym co mówi Biblia. Jak już wcześniej pisałem, nikt do tej pory za wyjątkiem kreacjonistów nie przedstawił tak przekonywujących dowodów. Masz jakieś inne, to podziel się nimi. Chętnie się z tym zapoznam.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danvue » 09 sie 2014, 09:33

6000 lat temu? Wybacz szczerość, ale mi ta teoria powoduje uśmiech na twarzy ;)

Poprzeczka postawiona dość nisko, jako że dowodów na istnienie człowieka wcześniej niż 4000 lat p.n.e jest ogrom.

Chociażby Göbekli Tepe, najstarsze miejsce kultu stworzone przez człowieka datowane na ok. 12 000 lat temu.
Nie będę się tu posługiwał różnymi znaleziskami sprzed setek tysięcy lat, czy nawet więcej, (Jak ślady stóp z Laetoli sprzed 3.5 mln lat), bo datowanie opiera się na metodzie potasowo-argonowej, która nie jest tak pewna jak C14. Göbekli Tepe badane było metodą radiowęglową C14, gdzie zasada działania tej metody jest prosta i nie widzę powodu, aby można było mieć do niej jakiekolwiek zastrzeżenia.

Wiem, że opierając się na Biblii, świat może mieć 6000 lat, ale ogarnianie tego nie w kontekście metafor może być czasem niezbyt mądre.

"Kiedyś.. karani za to byli niewierni.
Kiedyś.. udowodnił heretyk Kopernik.."
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 09 sie 2014, 10:29

Mirek pisze:Nigdy do żadnej organizacji kościelnej nie należałem. Uważałem je zawsze za sekty działające na rzecz KK mające za zadanie robienia fanatyków religijnych z wiernych. Widzę, że przynależność do Oazy też taką fanatyczkę kiedyś z Ciebie zrobiło.

Nigdy fanatyczką nie byłam i dlatego z Oazy musiałam odejść. Ale dobrze się stało, że tam należałam, bo tam po raz pierwszy zobaczyłam i doświadczyłam na własnej skórze, jak KK manipuluje ludźmi i ich ogłupia przez pranie mózgu.
Mirek pisze:Jeżeli nie rozumiesz co miałem na myśli mówiąc, że Darwinizm odciąga człowieka od Boga wystarczyło zapytać.

Dokładnie wiem, co miałeś na myśli. Pooglądałam wystarczająco tych programików, które podesłałeś. I w każdym z nich, dokładnie w każdym, ci pseudonaukowcy, którzy "udowadniają", że ziemia ma 6000 lat, pomijają pewne ważne fakty. Pozostawiają tylko te, które potwierdzają teorię kreacjonizmu.
Przykład: samolot, który znaleziono na głębokości 80m w lodzie. Pominięto tu totalnie to, że maszyna jest z metalu, który w słońcu się nagrzewa. Pominięto to, że samolot jest cięży od śniegu i się zagłębia. I pominięto "płynięcie" lądolodu (samoloty znaleziono 5000 stóp od miejsca lądowania, co daje jakieś 1524m dalej). Totalnie nie wspomniano, że tych samolotów było więcej. A jeden z nich był totalnie zmiażdżony przez lód.
http://mypiloci.pl/lotnictwo-wojskowe/h ... na-eskadra
Jak widać kreacjoniści przekazują ludziom tylko to co im pasuje, pomijając większość faktów.
Znalazłam podobny przypadek samolotu:
http://gazetabaltycka.pl/donosy/w-lodac ... mnej-wojny
http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=83789
I samolot jakoś nie zagłębił się na 80m. A na lodzie stał mniej więcej tyle samo lat co tamta eskadra.
Wmawianie więc ludziom, że lądolód mógł powstać w 6000 lat i podawanie jako dowodu akurat tego jedynego samolotu jest po prostu najzwyklejszym oszustwem.
Mirek pisze:Poza tym kreacjonizm nie jest mój. Ma najwięcej dowodów naukowych na swoją teorię, która do mnie akurat przemawia.

Najwięcej? A może jednak sprawdzałbyś to co podaje kreacjonizm? Czy ślepo mu wierzysz, we wszystko co ci wmówią?
I może poczytałbyś jednak trochę literatury naukowej. I przekonałbyś się na własnej skórze czy dowodów naukowych jest więcej za ewolucjonizmem czy kreacjonizmem.
Zresztą co to za naukowiec kreacjonistyczny, który swoje własne dowody musi czytać z tablicy za kamerą??
Mirek pisze:Nie moja to wina, że za głupią Cię mają i tylko ksiądz może Ci powiedzieć co jest dla ciebie dobre, czy złe. [...]
Widzę, że bardzo łatwo przychodzi Ci mnie osądzać. To znowu nie moja wina, że czujesz się gorsza. Problem tkwi w Tobie, nie we mnie.

A mylę się? Przecież chcesz ustrzec nas biednych przed tą straszna teorią Darwina. :)
Napiszę dodatkowo, że masz problemy z właściwym wnioskowaniem. Nigdzie nie napisałam, że czuję się gorsza :) Napisałam tylko, że ty uważasz się za mądrzejszego ode mnie, a nie że ja się czuję gorsza. I we mnie tkwi wiele problemów, ale akurat nie taki. :P
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 09 sie 2014, 10:50

Widzisz, ja nie musiałem należeć do Oazy aby zobaczyć jak KK manipuluje ludźmi. Wystarczyło mi zaobserwować i porozmawiać z takimi ludźmi aby to zobaczyć.
Ciekawe to co piszesz o tym samolocie. Jakoś umknął mi ten fakt w tych materiałach, które przedstawiłem. Zobaczę je jeszcze raz.
Skoro wiesz lepiej ode mnie, że uważam się za mądrzejszego od Ciebie, to znaczy, że masz kompleks niższości, ponieważ nie uważam się za mądrzejszego od innych. Aby to stwierdzić musisz się porównać ze mną i koło się zamyka.
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi