Spirytyzm krytykowany przez KK

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Spieytyzm krytykowany przez KK

Postautor: Xsenia » 12 sie 2014, 02:20

Czy wy wiecie, że z KK do niedawna nie mogliście się wypisać? :) Nawet jeśli złożycie pismo, że wypisujecie się z KK, zostajecie Apostatami.
"Apostazja (gr. ἀποστασία – odstąpienie, bunt; z ἀπό (apo) – od, στάσις (stasis) – postawa, pozycja) – porzucenie wiary religijnej. [...]
Porzucenie religii jest jednym z praw człowieka, prawnie chronionym m.in. przez Kartę praw podstawowych, Traktat lizboński[1] oraz Międzynarodowy Pakt Praw Obywatelskich i Politycznych[...]
Apostazja sama w sobie jest zerwaniem komunii (łączności) z Kościołem i ekskomunika następuje automatycznie na mocy samego prawa kanonicznego. Apostazję można więc traktować jak ekskomunikę na własne życzenie. Apostata nie może oczekiwać życia sakramentalnego, kościelnych urzędów, godności, przywilejów itp. Poza ekskomuniką na apostatę, dopóki trwa on nadal w apostazji, nie nakłada się innych kar kościelnych. Dodatkowo apostata nie jest obarczany podatkiem na rzecz danej organizacji (np. Kościoła Katolickiego) w krajach, gdzie podatek ten jest nakładany dodatkowo, np. RFN (tzw. podatek kościelny)[3].

Apostazja nie powoduje formalnego opuszczenia Kościoła. Apostata zgodnie z doktryną KRK wciąż pozostaje jego członkiem oraz katolikiem, gdyż decydujący o tym chrzest jest nieusuwalny w myśl zasady „Semel catholicus, semper catholicus” („Raz katolik, zawsze katolik”). Apostazja odnotowywana jest w księgach parafialnych, jednak informacja o chrzcie nie jest z nich usuwana[4]."
Warto poczytać:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Apostazja
http://wystap.pl/wystap-z-kosciola/

Czyli innymi słowy nawet jak wystąpisz z KK, to i tak jesteś katolikiem według prawa kanonicznego. I parafie nie dość, że przechowują, to jeszcze przetwarzają twoje dane osobowe. I gdzie tu prawo do wolności wyznania? i prawo do ochrony danych osobowych?

I inne aktualne ciekawostki z KK :)
http://wystap.pl/bierzmowanie-za-odciski-palcow/
http://wystap.pl/%E2%80%9Ekoleda%E2%80% ... taryzacja/ - czyli jak KK unika prawa o ochronie danych osobowych. Gdybyście zobaczyli co jest na wasz temat napisane w kartotekach KK, to nieźle moglibyście się zdziwić.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 12 sie 2014, 06:32

No to Xseniu masz teraz poważny problem.
Myślałaś, że już nie jesteś Katoliczką, a Ty wciąż nią jesteś :(
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 12 sie 2014, 19:32

Moj maz wystapil z kosciola z powodow podatkow..w Niemczech to mozliwe....czyli jest teraz apostata? he he to ciekawe...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Robert Duch » 12 sie 2014, 19:37

Myślę, że najważniejsze i tak jest dla nas kochać czyli nieść miłość czy to katolikowi, czy komuś z innego wyznania. Ja też nosiłem w sobie , może jeszcze noszę złość na kk, ale jeśli chcę się rozwijać to ta złość mi nie pomoże. Z całym szacunkiem dla Ciebie Kseniu ale też w Twoich postach wyczułem negatywne emocje. Do niedawna nosiłem w komórce w pdf artykuł '' O czym powinien wiedzieć każdy katolik''. Było tam dużo krwi przelanej m.in. oczywiście przez przedstawicieli kk. Usunąłem to bo stwierdziłem , że pokazywanie tego innym na pewno nie było by rozsiewaniem miłości, a przecież w życiu z Bogiem o to chodzi by nieść JEGO miłość. Obyśmy wszyscy mieli jej jak najwięcej dla siebie i innych. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.
Awatar użytkownika
Robert Duch

Postautor: Mirek » 12 sie 2014, 20:24

Nikita pisze:Moj maz wystapil z kosciola z powodow podatkow..w Niemczech to mozliwe....czyli jest teraz apostata? he he to ciekawe...

Musi być strasznym materialistą skoro za 23 DM/miesiąc wypisywać się z Kościoła. Tyle właśnie płaciłem podatku mieszkając w Niemczech.
Niektórzy wydawali 150DM/miesiąc i więcej na papierosy, i nie było im to dużo aby rzucić palenie.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danvue » 12 sie 2014, 22:13

Bez obrazy Mirek, ale twoje posty ostatnio nacechowane są dziwną zajadliwością w stronę Xseni, albo mi się wydaje.
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 12 sie 2014, 22:30

Robert Duch pisze:Z całym szacunkiem dla Ciebie Kseniu ale też w Twoich postach wyczułem negatywne emocje.

Bo jeszcze nie przekonaliście się co myślę o Islamie, Buddyzmie, Protestantyzmie, Anglikanizmie, New Age, Mormonizmie, Kościele Adwentystów Dnia Siódmego i innych ciekawych religiach i sektach. Jakoś najwięcej mówi się tu o KK i w sumie to nie dziwne w Polsce.
A co zarzucam religiom? Brak wolności wyboru przede wszystkim. Pranie mózgów w każdej religii jak leci. Niższa pozycja kobiet, w większości religii. I niestety w większości religii "zabijanie" niewiernych.

Tylko spirytyzm jakoś mnie nie odrzuca i mniej więcej pokrywa się z tym w co wierzę :)

Mirek pisze:Musi być strasznym materialistą skoro za 23 DM/miesiąc wypisywać się z Kościoła.

A dlaczego ma płacić za coś z czego nie korzysta? Najwidoczniej jest ateistą i nie rozumiem dlaczego go nazywasz materialistą, bo nie chce płacić KK. Katolikiem zrobili go rodzice, i tylko dlatego ma płacić do końca życia? To nie był jego wybór.

danvue pisze:Bez obrazy Mirek, ale twoje posty ostatnio nacechowane są dziwną zajadliwością w stronę Xseni, albo mi się wydaje.

Spokojnie Danvue :) Tak działam na ludzi, przyzwyczaiłam się :) Zmuszam do myślenia i wyciągania własnych wniosków, a nie każdy to lubi.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 13 sie 2014, 12:27

To zalezy Mirku ile sie zarabia...podatek na kosciol to 9 % od tego co mozna odpisac od podatku...moj maz oczywiscie z ksociolem nie jest zbyt zaprzyjazniony...byc moze jest materialista ale dobrym czlowiekiem i to sie liczy...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 13 sie 2014, 15:25

Deklaracja przynależności do religii nie jest obowiązkowa dla osoby, która przyjedzie, np. do Niemiec. W rubryce wyznanie wystarczy napisać niewierzący i nikt tego nie sprawdza. Z moich obliczeń wynika, że jest to poniżej 1% od zarobku, tzw. podatek kościelny. Tu chodzi tylko i wyłącznie o to, że tam za śluby, pogrzeby, czy inne rzeczy się nie płaci tak jak w Polsce, ponieważ jest to w tym podatku.
A co ma wspólnego wiara z dobrocią człowieka?

Xseniu nie pochlebiaj sobie, że tak na Ciebie ludzie reagują. Ja tak zawsze reaguję, gdy w słowach danego człowieka jest wiele nienawiści i wszystko wrzuca do jednego worka.
Xseniu dlaczego płacisz co miesiąc zdrowotną składkę skoro co miesiąc nie korzystasz ze służby zdrowia? Po co płacić za coś z czego się nie korzysta?
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 13 sie 2014, 18:23

Moj maz jest Niemcem i zadecydowal jak zadecydowal i nikomu nie musi sie tlumaczyc...duzo Niemcow wystapilo z kosciola...to prywatna sprawa kazdego czlowieka. Ja tez zamierzam wystapic...i nie zamierzam sie nikomu tlumaczyc co i dlaczego...prosze o poszanowanie mojej prywatnosci i nie ocenianie, ze ktos jest " strasznym materialista" czy cos w tym stylu...az odechciewa sie pisac na forum o sobie gdy sie czyta te komentarze...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi