Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: Nikita » 09 wrz 2014, 21:07

To fakt, kobiety w krajach arabskich walcza o swoje prawa...podobnie jak kobiety wywalczyly sobie prawa w swiecie chrzescijanskim....W Niemczech np widze duzo Turczynek, ktore nie nosza chustek na glowach, farbuja wlosy na blond i nie maja po dziesiecioro dzieci. Prawda jest taka, ze Turcy mieszkajacy w Niemczech ci z drugiego pokolenia, ktorzy sie juz tu urodzili sa bardziej dostosowani do kultury zachodniej. Probuja sie zintegrowac...ale to nie ejst latwe bo Niemcy nie lubia Turkow i traktuja ich gorzej. Sa pewne ugrupowania, ktore nie kojarza sie najlepiej np salafisci. Sa tez imamowie, ktorzy glosza nienawisc do kultury zachodniej. Ale na szczescie wiekszosc jest pokojowa....Mam w pracy duzo muzulmanek i co prawda one trzymaja sie razem i niezbyt sa otwarte ale jest kilka muzulmanek bardzo otwartych i sympatycznych.

Cztery lata temu mialam poglady dosc radykalne ale ostatnio zmienilam zdanie. Trzeba dana kulture blizej poznac aby moc ja ocenic....
Ucze sie akceptacji i tolerancji...co oczywiscie nie oznacza, ze nie obserwuje tego co sie na swiecie dzieje....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 09 wrz 2014, 21:16

Turcy nie są arabami, a ich kraj od prawie 100 lat poddawany jest swoistym próbom "westernizacji", podobno z najlepszym skutkiem, jeśli idzie o kraje, w których dominuje islam... w każdym razie nie sugerowałbym się Turkami w analizie tych problemów.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 09 wrz 2014, 21:21

jest takie pwoiedzenie ktore bardzo lubię i często stosuje.

W każdej bajce jest coś z prawdy.

Nikt nie jest doskonały, i każdy stara się przedstawić problem w sposób jak najkorzystniejszy dla swojej strony, dlatego też cięzko oceniać prawdziwą skalę problemu gdy media podłapuja opinie stron bezpośrednio zaangażowanych w konflikt lub zajmujących dość radykalne (n.p. nacjonalistyczne) stanowisko. Zlapanie obeiktywnej ostrości jest niezwykle trudne.

Mozesz mi wierzyć, na ile znam muzulmanów tych szarych poczciwych ludzi, ktrozy tak jak my codziennie wstaja do pracy, odbieraja dzieci z przedszkoli/szkoł itp i spedzaja reszte dnia z rodzina lub przyjaciólmi - oni nie zagrażaja naszemu sposobowi życia, naszym prawom.
Zagrożeniem może byc ekstremistyczny czy fundamentalistyczny przywódca i jego najbliższe otoczenie. Jeżeli będziemy umieli neutralizowac takie zagrożenia poprzez odpowiedni dialog z innymi środowiskami nie dojdzie do czarnego scenariusza. Pytanie czy chcemy takiego dialogu, czy wolimy dalej udawać, że wojna jest rozwiązaniem dając "tym" ludziom pretekst do reakcji.

cieszę się, że doszlismy do wspólnych wniosków Xseniu - juz naprawdę zaczałem się bać, że dałas sie ponieść fali nienawiści. ;)

ps. Turcy są podzielenie na tych pro i tych anty Zachodnich. Trzeba ich jak najbardziej brac pod uwagę, choć ocenianie TYLKO na ich podstawie jest błedem
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 09 wrz 2014, 21:27

Jako turkofilka wystapię w obronie - w czasie pobytu tamze zaobserwowałam ogromne zróżnicowanie społeczeństwa tureckiego, od kobiet w spódniczkach mini i szortach po ubrane w tradycyjny strój z zakrytym ciałem i głową ( ale nie twarzą). Centrum Stambułu to kipiące wszelkimi przejawami życia( i mody) do poznej nocy miasto.
Widac, ze kazdy nosi się tak, jak mu sie podoba i zgodnie z wyznawanymi przez siebie poglądami religijnymi. Zatem nie wsadzałabym wszystkich Turków do jednego worka. Moga jednak niepokoić wzrastajace wpływy zwolenników państwa islamskiego, jednak trzeba mieć nadzieję, ze ten przepiękny kraj uchroni się przed fundamentalizmem i fanatyzmem religijnym.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Xsenia » 09 wrz 2014, 21:57

Achill pisze:cieszę się, że doszlismy do wspólnych wniosków Xseniu - juz naprawdę zaczałem się bać, że dałas sie ponieść fali nienawiści.

Bez obaw :) Zawsze staram się zrozumieć drugą stronę. A gdy czegoś nie rozumiem, to dążę do poszerzenia wiedzy, tak by w końcu zrozumieć. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: xArEs » 23 wrz 2014, 12:38

Jeżeli macie pytania dotyczące islamu to zapraszam do dyskusji. Jestem muzułmaninem z wyboru. Nie pytajcie mnie tylko dlaczego jacyś tam ludzie zabijają w imię Boga , dlaczego sie wysadzaja w powietrze, bija kobiety i obcinaja innym głowy bo ja tego nie wiem i jest mi za tych wszystkich ludzi wstyd. Islam nie jest zła religią i najlepszym tego przykładem sa polscy Tatarzy. Prawidłowo interpretować słowa koranu powinni ludzie mądrzy tymczasem bierze się za to zbyt wielu ludzi uznających się za naukowców tylko dlatego bo skończyli jakis tam uniwersytet muzułmański. Potem mamy różne głupie fatwy , których normalni ludzie nawet nie biora pod uwage natomiast inni biora je dosłownie.
uprzedzę pytanie - dlaczego islam ??? bo wierzę w jedynego Boga. a jakoś nigdy nie wierzyłem w synów ojców i duchów. Bóg to Bóg i kropka :) Ktos może spytać czemu nie Judaizm ... no bo nie ! Wybrałem islam i dobrze mi z tym .
Czy sie modlę pieć razy dziennie i czy nie pije i nie jem świniaka ????....odpowiedź szczera do bólu. Coć robiłem to jeszcze kilka miesięcy temu to na dzień dzisiejszy nie modle się, jem świniaka i piję piwo....moja wiara została bardzo mocno nadszarpnięta przez wiele czynników zewnetrznych i zapewne także stąd znanalazłem sie na tym forum. Wierze w Boga ale srednio mi się chce wierzyć że Bóg lubi pięć razy dziennie wysłuchiwać wyklepanych na pamięć formułek z których wynika dla przeciętnego Kowalaksiego całkiem niewiele. Piwo pije jedno na pół roku więc sie nie upiję i nikomu głowy nie utnę. Świniak ....jakby Bóg nie chciał aby go jedzono to jasno by zabronił tego także chrześcijanom czy buddystom a zresztą w Polsce nie można uniknąć wyrobów od świńskich. Islam jak wiecie zabrania wszelkich form wróżbiarstwa, jasnowidztwa i zaprzecza zjawiskom opentania, nawiedzeń itp. Natomiast dla siebie znalazłem światełko w tunelu w postaci odmłamu islamu jakim jest Sufizm nie wiele jeszcze o nim wiem ale czytam i dowiaduję się tu i tam .
Islam jako religia nie jest zła, zła za to jest dość duża liczba ludzi, którzy go praktykują. Szariat, ISIS, Syria , WTC , Palestyna - za tymi medialnymi hasłami tak naprawdę kryje się garstaka ludzi. bo zakładajać że jest ich nawet 500 tys czy milion to w skali ilości wyznawców islamu to zaledwie pojedyńcze procenty ludzi którym najmniej zależ na miłości i dobru innych ludzi. Bóg zabrania zabijania i to w każdej ze świetych ksiąg także w koranie. Temat budowy meczetów - nie ma żadnego znaczenia ...meczet nie musi być jakimś wyszukanym budynkiem z minaretami i kopułam. W Katowicach muzułmanie wykupili i wyremontowali cała kamienice w której maja meczet o większej powierzchni całkowitej niz ten budowany w Warszawie a w innych miastach wille i nikt nie protestuje a sasiedzi uznaja wyznawców islamu za świetncyh sasiadów. I to takie kilka słów odemnie w tym temacie :)
pozdr
Krzych
Awatar użytkownika
xArEs

Postautor: konrad » 23 wrz 2014, 12:55

Ja zawsze odróżniałbym sam system filozoficzny od tego, jak wykorzystują go ludzie. Np. spirytyzm sam w sobie jest wspaniały, ale niektórzy ludzie mogą z niego zrobić karykaturę.

A swoją drogą zjawiska mediumiczne mają też swoją tradycję w świecie Islamu, o czym warto pamiętać. Sam Islam przecież narodził się dzięki kontaktom Mahometa z aniołem Gabrielem :) No i możliwość kontaktu z tamtą stroną jest do pewnego stopnia uznana... Do pewnego stopnia, ponieważ w Islamie twierdzi się, że to co nazywamy duchami, to dżiny, a te są odrębnymi bytami od ludzi, choć bytami bardzo do ludzi podobnymi.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 23 wrz 2014, 12:58

A jak to sie stalo, ze przeszedles na islam? Takze slyszalam o sufizmie...bardzo mi sie ten odlam podoba ...zreszta inne religie tez maja swoje mistyczne odlamy i uwazam, ze sa oni blizej Boga niz ci konserwatywni wyznawcy danej religii.

Ja takze nie jem miesa nie tylko swinskiego ale wszelkiego i staram sie nie pic alkoholu...ale na islam nie bede przechodzic... ;)

Oczywiscie szanuje Twoj wybor...przeciez to Twoje zycie....Musimy sie nawzajem tolerowac i akceptowac a wtedy swiat bedzie szczesliwszym miejscem...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: xArEs » 23 wrz 2014, 13:32

całe moje dzieciece i młodzieńcze życie było związane najpierw z KK - bo rodzice kazali a następnie stałem się ateistom i byłem nim aż do 34 roku życia kiedy zacząłem szukać Boga ... wiedziałem że w chcrześcijaństwie i jej doktrynie go nie znajdę więc szukałem dookoła. Troche w buddyźmie - ale także nie odpowiadał mi z powodu nie dokońca monoteistycznego charakteru ..no i w końcu podsłyszałem cos o tym dobrym islamie o otwartości tych ludzi o gościnnośći o żarliwości w wierze (której mi zabrakło) zaczałem czytac , czytać , czytać,....wyjechałem do UK tam widziałem ich bardzo wielu na ulicach jak się modla jak się uśmiechają i jacy sa mili. Po powrocie przyjechaem do lokalnego meczetu rozmawiać z imamem... przegadaliśmy wilee godzin, zapraszał mnie na modlitwuy i opwiadał o islamie. Nauczyłem sie patrzeć na islam inaczej niż z perspektywy WTC i alkaidy. Po jakimś czasie poznałem innych konwertytów i znaleźliśmy wspólny język. wtedy już wiedziałem że ta droga mi odpowiada.
pozdr
Krzych
Awatar użytkownika
xArEs

Postautor: Xsenia » 23 wrz 2014, 15:29

xArEs pisze:wyjechałem do UK tam widziałem ich bardzo wielu na ulicach jak się modla jak się uśmiechają i jacy sa mili.
A we własnych domach zabijają kobiety, które nie chciały im się podporządkować. Honorowe morderstwa, które są na porządku dziennym. I nie mów, że tego nie spotkałeś w Wielkiej Brytanii.
Piszesz o alkaidzie i WTC. A ja ci napiszę talibowie, szariat, całkowite podporządkowanie całego życia religii. Poniżanie kobiet, mordowanie, oblewanie kwasem nawet wtedy jeśli tylko IM SIĘ WYDAJE, że kobieta jest winna. Dowodów nie trzeba mieć. Kobieta jest śmieciem, którego można się pozbyć w każdej dowolnej chwili. Taki jest obecny, codzienny Islam. Kiedyś było inaczej, teraz bym w tą religię nie wchodziła. Zresztą jeszcze trochę i będziemy się bić z Islamistami. Już niedługo...
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia