Na obraz i podobieństwo Boga

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Na obraz i podobieństwo Boga

Postautor: konrad » 30 wrz 2014, 17:51

Mirku, to jest cała długa dyskusja o tym, co potrzebne jest do zbawienia i czym owo zbawienie jest. W wielu nurtach chrześcijaństwa uznaje się, że do zbawienia potrzebne jest uwierzenie w Jezusa Chrystusa i nic więcej. Ty w swoim poście zdajesz się łączyć tę myśl z ideą Boga jako bytu, który jest nam równy. Masz pewne prawo w to wierzyć, ale generalnie w spirytyzmie nie znajdziesz za bardzo potwierdzenia tych idei. Hasłem spirytyzmu jest na pewno: "Bez miłosierdzia nie ma zbawienia", czyli twierdzenie, że tylko poprzez działanie na rzecz dobra stajemy się doskonalsi i wyzwalamy się z naszych problemów i niedoskonałości. Spirytyzm wyraźnie pokazuje, że Bóg stoi ponad nami, ale z drugiej strony nie stanawia nas w roli jego sługi, pokazując, że musimy się przed nim kłaniać... Jest wręcz przeciwnie. Człowiek odgrywa aktywną rolę i patrzy na Boga szukając inspiracji na drodze do swojej doskonałości. Ale jego relacja z Bogiem jest bliższa współczesnym relacjom rodziców z dziećmi, gdzie dzieci traktują rodziców jako partnerów w działaniu, ale wciąż się od nich uczą, a nie jako autorytarne postaci, które decydują o ich życiu.

Jeżeli zagłębisz się w spirytyzm, zobaczysz, że obraz Boga w nim zawarty jest bliższy deizmowi niż wizji chrześcijańskiej, muzułmańskiej lub innej. Bóg nas stworzył, dał narzędzia do działania, ale niekoniecznie stoi za naszymi plecami i wpływa na nasze życie.

A co do przypisów biblijnych, warto poznać przede wszystkim historię Biblii, żeby zrozumieć, że przypisy są jedynie próbą zrozumienia niektórych słów, ale oczywiście trzeba pójść dalej i zobaczyć, że wielu słów w początkowych manuskryptach po prostu nie było i zostały potem dopisane, zmienione, źle przetłumaczone. Nie chodzi zatem o to, że błędnie interpretujemy oryginał, ale o to, że do oryginału - czyli słów Jezusa - możemy w ogóle nie mieć dostępu, bo to, co mamy do dyspozycji, jest wymysłem ludzi żyjących na przykład 500 lat po Chrystusie.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 30 wrz 2014, 18:23

To jest to o czym mówię. Ludzkie myślenie. Myślisz, że porównuje Boga do nas. Nas porównuje do Boga jako Jego cząstek. Żadna religia deistyczna tego nie robi.
Lepiej podyskutować na temat skąd się bierze zło w nnaszym życiu, strach i niska moralność. Wtedy być może zrozumiesz wtedy mój sposób myślenia :)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 30 wrz 2014, 18:47

Mirek pisze:Naturalnie Konradzie, że mogę rozwinąć. Każda religia zakłada, że Bóg czegoś od nas żąda, że musimy się starać aby dostąpić zbawienia. Różnie to zbawienie jest nazywane. W każdej religii człowiek jest marnym pyłem w obliczu boga. Czyli na samym wstępie mamy kalać się przed Bogiem. Nie możemy nawet pomyśleć, że możemy w kreacji być mu równym.

Buntowanie się przeciw Bogu to nic nowego. Akurat spirytyzm mówi dosyć dużo o postawie buntowniczej , po prostu przeszkadza w rozwoju.

Jeżeli jesteś zbuntowanym uczniem na lekcji w szkole i cały czas przeszkadzasz i dogadujesz, za dużo się nie nauczysz podczas lekcji i w efekcie będziesz powtarzać semestr (to takie porównanie).

Relacja z Bogiem którą opisałeś to taka średniowieczna religijność , gdzie wyobrażano sobie Boga jak średniowiecznego władcę , któremu trzeba bić pokłony , który z byle powodu może się obrazić i nałożyć surową karę .

Spirytyzm proponuje inną relację , Boga jako nieskończenie dobrego Ojca (lub jak kto woli Matkę), który dostarcza nam wszystkiego co jest nam potrzebne do rozwoju, nie ma mowy o biciu pokłonów czy kalaniu się , spirytyzm mówi że należy kochać siebie jednocześnie wskazując że skromność i nie wynoszenie się ponad innych jest cnotą.

Mi podoba się taka religijność. Spirytyzm jest pełen religijności, wystarczy otworzyć jakąkolwiek książkę Kardeca i poczytać 5 minut; po prostu przekazy Duchów są pełne religijności.

Świadoma religijność pomaga w rozwoju moralnym , pozwala łatwiej synchronizować się z wyższymi ideami i skupić się na tym co najważniejsze ...
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 30 wrz 2014, 19:03

To co napisalem tyczy się tego czego religia od nas wymaga po przez manipulację wiernymi.
Wiem jak jest w spirytyzmie. Nie przyszedłbym tu na to forum wcześniej nie zapoznawczy się z tą filozofią.
Tak więc nie za bardzo zrozumiałem, Dlaczego napisałeś o buncie przeciw Bogu cytując moją wypowiedź.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Mirek » 30 wrz 2014, 19:37

Widzisz... nasz umysł działa czasami przekornie i przezornie, bo gdy nie potrafi czegoś wytłumaczyć to oczywiście zakłada, że coś jest "niemożliwe" :) mimo, że właśnie ma to przed oczami. Spotykasz to na porządku dziennym...
https://www.youtube.com/watch?v=wkMbSWwS3FA#t=395
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Aniela » 30 wrz 2014, 21:20

Witam,
A coś mnie podkusiło,żeby wejśc na forum, a tu taka dyskusja. To może i ja wtrącę swoje dwa grosze i odniosę się do tekstu Mirka. Uważam,że dyskusja ta do niczego nie doprowadzi. Według mnie jak i wg Krzysztofa Jackowskiego i może jeszcze paru przedstawicieli gatunku ludzkiego uważam,
że Bóg to Nauka i Wiedza.I tylko tędy powinniśmy kroczyc, Ten tekst może wydawac się niezrozumiały, ale im więcej wiemy o świecie, tym inaczej rozumiemy kazde zdanie. Dla mnie jest on włąsnie bardzo logiczny. Dzięki Mirku za post !!!
Aniela

Postautor: Mirek » 30 wrz 2014, 21:36

Dla mnie też jest bardzo logiczny i zrozumiały.
Uswiadomił mi parę lat temu, że bezsensem jest zabiegać o co lolwiek. Wystarczy z wiatą tylko oczekiwać, a wszystko otrzymamy co w życiu jest nam potrzebne, a świadomość bycia zjednoczonym w Bogu może już na Ziemi dać pełnię szczęścia.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: konrad » 01 paź 2014, 00:46

Dodałbym Krzysiek do Twojej wypowiedzi jedną rzecz. Odróżniłbym religijność od duchowości. Religijność dla mnie powiązana jest z rytuałami i postępowaniem według ustalonych przez wspólnotę religijną reguł. Nie wiąże się zawsze z wiarą i zrozumieniem doktryny. Np. możemy mieć osobę, która jest religijna, bo chodzi do kościoła, odmawia pacierz i pielęgnuje relację z Bogiem, ale de facto nie zna swojej religii. Duchowość z kolei kojarzy mi się z bardziej wewnętrznym poszukiwaniem Boga i świata pozamaterialnego. Może łączyć się ze wspólnotowością, szukaniem drugiego człowieka, ale niekoniecznie z rytuałami religijnymi. Ciężko to trochę zdefiniować, ale myślę, że wszyscy będą czuli różnicę.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pablo diaz » 01 paź 2014, 07:26

Niestety Anielo nauka i wiedza nie zawsze idzie w parze z moralnością.
Ktoś kiedyś powiedział bardzo mądre słowa ,,Umiemy la­tać w po­wiet­rzu jak pta­ki, pływać pod wodą jak ry­by, ale jescze mu­simy nau­czyć się żyć jak prawdziwi ludzie na Ziemi.''
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: gaba75 » 01 paź 2014, 09:58

Witam,

Nie mam pojecia co sklania mnie do tego, aby napisac, ale wierzę że muszę'. Od kilku dni śledzę ten temat i coraz gorzej się czuje. Byl czas kiedy Mirek ie rozumiał mnie, ale pisał że jest moim zwierciadłem. Czytajac ten temat i posty w nim zamieszczone, pozwolę sobie na stwierdzenie, ze i ja moglabym byc Twoim zwierciadłem Mirku, co Ty na to?

Nie zamierzam wdawac sie w dyskusje. Oczekiwalabym i prosze odpowiedź na moje pytanie i dyskusje skwituje jednym pieknym zdaniem,

Wiara czyni cuda,

Ja dzięki temu jeszcze żyje i pomimo wielu krytyk i ataków, ośmielę się co jakiś czas powiedzieć swoje zdanie.

Z wyrazami milości do Ciebie Mireczku

I innych forumowiczów

Gaba

Acha, dzidziuś ma się wspaniale i jest Darem Niebios. Także Mirku dziękujemy za troskę.

Fajnie byłoby zostać z wami dłużej, ale moja intuicja podpowiada mi, że muszę jeszcze popracowac i ze musze na cos poczekac.

Pozdrawiam
gaba75

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi