Spirytyzm a szatan

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Spirytyzm a szatan

Postautor: Krzysztoff » 15 lip 2014, 22:13

W nowym magazynie spirytystycznym pojawił się artykuł :

The Fight Against Evil (Walka ze złem)
by Humberto de Campos (Spirit) / Chico Xavier (Medium)

http://www.thespiritistmagazine.com/home.php

... trzeba będzie chyba przetłumaczyć ...
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 20 sty 2015, 01:03

Tak się zastanawiam: to że nie ma Duchów które by kiedyś nie były ludźmi to nie znaczy jeszcze że teoretycznie te złe nie mogły by posiadać jakiegoś jednego włądcy ? https://www.youtube.com/watch?v=CJz0obwwCyY
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 23 sty 2015, 09:35

Hansel pisze:Tak się zastanawiam: to że nie ma Duchów które by kiedyś nie były ludźmi to nie znaczy jeszcze że teoretycznie te złe nie mogły by posiadać jakiegoś jednego włądcy ?

Kto ci powiedział, że nie ma duchów, które kiedyś nie były ludźmi?
Bóg stworzył różne światy, różne planety i różne istoty, o różnej moralności. Jedyne co łączy te światy to właśnie dusze. I może się zdarzyć tak, że dusza, która dotąd reinkarnowała w innym świecie przybędzie na ziemię. Ona ma w pamięci swój poprzedni wygląd, a dla nas wygląda jak potwór. Ta dusza może też przybywać z świata o niższej moralności niż nasza i dlatego niektórzy mogą ją brać za demony, szatana.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 23 sty 2015, 11:25

Xsenia pisze:
Hansel pisze:Bóg stworzył różne światy, różne planety i różne istoty, o różnej moralności. Jedyne co łączy te światy to właśnie dusze. I może się zdarzyć tak, że dusza, która dotąd reinkarnowała w innym świecie przybędzie na ziemię. Ona ma w pamięci swój poprzedni wygląd, a dla nas wygląda jak potwór. Ta dusza może też przybywać z świata o niższej moralności niż nasza i dlatego niektórzy mogą ją brać za demony, szatana.

Ja myślałem że na innych planetach żyją ludzie tacy sami jak my.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 23 sty 2015, 19:14

Może i tak, a może i nie :D
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 23 sty 2015, 20:12

Xsenia pisze:Może i tak, a może i nie :D

Tego się nie da w żaden sposób dowiedzieć ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 24 sty 2015, 11:16

oo jasne :) prom kosmiczny, odpowiednio dopasiony i może, może twoje prapraprapraprapraprawnuki się dowiedzą :D
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 24 sty 2015, 11:45

Ja w każdym razie myślę że tak właśnie byłoby najbardziej logicznie gdyby na innych planetach żyli ludzie tacy sami jak my bo niby po co Bóg miał by stworzyć jeszcze jakieś inne istoty równe człowiekowi a odmienne od niego ?

Swoją droga gdyby kiedyś naukowcy odkryli we Wszechświecie inną planetę zamieszkaną przez ludzi takich samych jak ci któży żyją na Ziemi to był by to niepodważalny dowód na istnienie Boga ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 24 sty 2015, 13:04

Hansel pisze:Swoją droga gdyby kiedyś naukowcy odkryli we Wszechświecie inną planetę zamieszkaną przez ludzi takich samych jak ci któży żyją na Ziemi to był by to niepodważalny dowód na istnienie Boga ?

a po co miałby dwa razu popełniać ten sam błąd :D
nie trzeba lecieć na obca planetę żeby wiedzieć jaki będzie wynik. na Ziemi mimo ze natura sie zresetowała juz 5 razy (czyli tyle razy wyginelą znaczna wiekszość gatunków na ziemi) to nadal nie powstały dwa takie same gatunki.

Xsenia pisze:Ta dusza może też przybywać z świata o niższej moralności niż nasza i dlatego niektórzy mogą ją brać za demony, szatana.

zgodze sie z tym. oczywiście złe dusze ludzkie mogą uchodzić za demoniczne, jednak ich zło wynika przedewszystkim ze sposobu postępowania a nie wyglądu. choć z drugiej strony twarz w grymasie gniewu do pięknych nie należy
Hansel gdyby tak przeanalizować to złe/złosliwe dusze towarzysza człowiekowi od zarania religijności i przez caly okres naszej obecnosci... wiec gdyby to tylko byla nasza czysta interpretacja i te dusze byly rzeczywiscie ludzkie w kazdym wcieleniu to skad wynikałyby takie makabryczne wizerunki?
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 24 sty 2015, 15:56

Achill pisze:Hansel gdyby tak przeanalizować to złe/złosliwe dusze towarzysza człowiekowi od zarania religijności i przez caly okres naszej obecnosci... wiec gdyby to tylko byla nasza czysta interpretacja i te dusze byly rzeczywiscie ludzkie w kazdym wcieleniu to skad wynikałyby takie makabryczne wizerunki?
Ciekawe pytanie, ale jak ludzie zazwyczaj przedstawiają sobie diabła na obrazach ? Z rogami, pazurami, ogonem, kopytami itp ? Ja myślę że to są wszystko takie jakby symbole tkwiących w nas głęboko zwierzęcych instynktów.

Achill pisze:a po co miałby dwa razu popełniać ten sam błąd :D

Uważasz że stworzenie ludzi było błedem ? Z tego co wiem to Kardec wyraźnie twierdził że nasz świat nie jest wcale jedynym w którym możemy się urodzić, a przecież nastepna inkarnacja Ducha może nastąpić tylko w ciele istoty o bardzo podobnym układzie nerwowym.
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi