W nowym magazynie spirytystycznym pojawił się artykuł :
The Fight Against Evil (Walka ze złem)
by Humberto de Campos (Spirit) / Chico Xavier (Medium)
http://www.thespiritistmagazine.com/home.php
... trzeba będzie chyba przetłumaczyć ...

Hansel pisze:Tak się zastanawiam: to że nie ma Duchów które by kiedyś nie były ludźmi to nie znaczy jeszcze że teoretycznie te złe nie mogły by posiadać jakiegoś jednego włądcy ?
Xsenia pisze:Hansel pisze:Bóg stworzył różne światy, różne planety i różne istoty, o różnej moralności. Jedyne co łączy te światy to właśnie dusze. I może się zdarzyć tak, że dusza, która dotąd reinkarnowała w innym świecie przybędzie na ziemię. Ona ma w pamięci swój poprzedni wygląd, a dla nas wygląda jak potwór. Ta dusza może też przybywać z świata o niższej moralności niż nasza i dlatego niektórzy mogą ją brać za demony, szatana.
Xsenia pisze:Może i tak, a może i nie
Hansel pisze:Swoją droga gdyby kiedyś naukowcy odkryli we Wszechświecie inną planetę zamieszkaną przez ludzi takich samych jak ci któży żyją na Ziemi to był by to niepodważalny dowód na istnienie Boga ?
Xsenia pisze:Ta dusza może też przybywać z świata o niższej moralności niż nasza i dlatego niektórzy mogą ją brać za demony, szatana.

Ciekawe pytanie, ale jak ludzie zazwyczaj przedstawiają sobie diabła na obrazach ? Z rogami, pazurami, ogonem, kopytami itp ? Ja myślę że to są wszystko takie jakby symbole tkwiących w nas głęboko zwierzęcych instynktów.Achill pisze:Hansel gdyby tak przeanalizować to złe/złosliwe dusze towarzysza człowiekowi od zarania religijności i przez caly okres naszej obecnosci... wiec gdyby to tylko byla nasza czysta interpretacja i te dusze byly rzeczywiscie ludzkie w kazdym wcieleniu to skad wynikałyby takie makabryczne wizerunki?
Achill pisze:a po co miałby dwa razu popełniać ten sam błąd
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości