Kim jest Jezus ?

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: Kim jest Jezus ?

Postautor: Hansel » 06 mar 2015, 08:14

Nikita pisze:skad wiesz, ze Mahawira nie byl wieksza dusza?
Jak dla mnie on jest mocno podejrzany skoro pod koniec życia sam się zagłodził na śmierć.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Wiatr1000 » 12 mar 2015, 23:45

Nauki mistrzów dalekiego wschodu i Ksiega Urantii czytalem..

Pierwsza mowi o wyprawie naukowcow do Indii na przelomie 19 i 20 wieku. Gdzie grupa badaczy spotkala i Jezusa I budde. Choc mozna polenizowac czy sa to autentyczne wydarzenia czy wpisane w nurt new age.

Księga Urantii to przekazy przeslane za pomoca czlowieka, ktory byl nieswiadomie podlaczony kanalem (channeling) gdy spal i mowil przez sen. Czy wiarygodne nie wiem, ale przekazy sa zbyt sztywne i oschle, takie suche "fakty" i czy prawdziwe to ja nie wiem.

Co do bilbli warto wziasc pod uwage ze ST testament to zbior opowiesci od Babilonskiej Sumeryjskiej i Egipskiej cywilizacji wrecz kropka w kropke skopiowane, nawet psalmy z tego co czytalem sa wziete z Ksiegi Umarlych. No i historycy nie potwierdzaja zadnych wydarzej o zydach jakoby tworzyli prezne itd krolestwo/panstwo. Wrecz mowia ze 80% to mity. Dziwne ze z "przekazow od kasjopean" tez tak bylo powiedziane.. Zydzi maja jakas niska samoocene i w "niewoli babilionskiej" sobie storzyli cos takiego jak nasz Sienkiewicz ku pokrzepieniu serc kopiujac mity z innych cywilizacji twierdzac ze to Slowo Boze tylko dla nich i sa Narodem Wybranym. Nie dziwil bym sie gdyby stworzyli podobna historie oparta pewnie na prawdziwej postaci Jezusa tym razem bedac pod niewola Cesarstwa Rzymskiego. Omijajac cuda i inne cytaty, skupiajac sie na przypowiesciach mozna znalesc podobienstwa do nauk Buddy. Byly tylko przekazywane w taki sposob by ten narod to zrozumial.

Ja wole sie skupic na tym co jest teraz i co mam zrobic niz na tym czy ktos byl i co bylo.
Wiatr1000

Postautor: bernadeta1963 » 13 mar 2015, 03:37

Witaj :)
bernadeta1963

Postautor: Wiatr1000 » 13 mar 2015, 12:01

Zacząłem temat o Jezusie bo jest powiedzmy.. kontrowersyjny i dla niektórych (większości katolików) temat osobisty. A o najważniejszym zapomniałem. Przepraszam i witam ;)
Wiatr1000

Postautor: Mirek » 13 mar 2015, 12:10

Witam Cię serdecznie :D
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 13 mar 2015, 21:37

Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Jezdro » 22 cze 2015, 13:50

Wg. mojej wiedzy w tym temacie, Jezus był prawdą głoszoną przez Józefa z Arymatrei.
Jezdro

Postautor: Hansel » 12 lip 2015, 15:48

Nikita pisze:Urodzilam sie takze w tym chrzescijanskim kregu kulturowym wiec Jezus ma dla mnie duze znaczenie. Ale poznalam takze inne tradycje i kultury dlatego dziwie sie jak mozna tak ciasno myslec, ze Jezus byl tym jedynym i najlepszym...? To tak jak kk glosi , ze jedyna sluszna religia jest katolicyzm. Nie zgadzam sie z tym. Trzeba szanowac wszelkie wierzenia i tradycje oraz kultury i religie...bo cala ludzkosc niezaleznie do religii i wyznania jest jednoscia. Istnieje tylko jeden Bog, ktory jest roznie nazywany....jedni nazywaja go Jahwe, inni Jehowa, inni Allah itd.....Ale to jest ten jeden Bog...nasz wsyzstkich ludzi i zwierzat i istot z innych planet....Ten Bog stworzyl nie tylko nasza Ziemie ale caly wszechswiat i byc moze niezliczona ilosc wszechswaitow.....Takze mowienie, ze Jezus byl najlepszy to poprostu smieszne.

Na szczęście nawet KK zmienił się dod czasów Kardeca na lepsze i nie stwiedza już tak arbitralnie że ma monopol na prawdę https://www.youtube.com/watch?v=zxDbkd_S6Vo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 12 lip 2015, 16:18

interesujące to porownanie ze studnią...
Szkoda że ów ksiądz poprzestał na samym tylko okresleniu jak daleko niektórzy mają do studni.
Zadajmy sobie pytanie: Czego brakuje w tym modelu niekatolikom do ugaszenia pragnienia?
Odpowiedź jest oczywista. Katolika który zamiast się mądrzyć o wyższości swojej religii, weźmie swój łańcuch i wiadro i nabierze wody ze studni aby sie nia podzielić z tym którzy nie mieliby bez tego gestu milosierdzia do niej żadnego dostępu. Amen.

Kto ogladał starego "Ben Hura" będzie wiedział o jaka postawę mi chodzi?
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 12 lip 2015, 16:52

Achill pisze:Kto ogladał starego "Ben Hura" będzie wiedział o jaka postawę mi chodzi?
Masz na mysli ekranizację z roku 1959 ? kiedyś chyba ją oglądałem ale to było dawno i niewiele już z niej pamiętam.
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Witamy!