Świadkowie Jehowy - ciekawostka

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Świadkowie Jehowy - ciekawostka

Postautor: Pawełek » 28 lip 2015, 18:11

Może są duszami które muszą przynależeć do jakiejkolwiek religii, żeby móc się dalej rozwijać.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 28 lip 2015, 19:20

Hansel pisze: Tylko że skoro oni nie wierzą że posiadaja niematerialną dusze tylko że sam człowiek jest w całości duszą to jak to wpłynie na to jak ich duszę będą się odzielać podczas śmierci ich ciał biologicznych ?

To może być dla nich niezły szok ;)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pawełek » 28 lip 2015, 19:24

W sumie jak człowiek umrze i nie wiedział o życiu pozagrobowym, to się trochę szwenda tu i tam. Nie zdziwiłbym się jakby nagle w jakieś okolicy dochodziło do niewyjaśnionych pukań do drzwi...
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pablo diaz » 28 lip 2015, 19:49

.[/quote] Są dusze którym dla dalszego rozwoju jest potrzebne bycie świadkiem Jechowy ?[/quote]

Czy Jezus mowil do jakiej wiary lub kosciola mamy przynalezec?
Kto mysli,ze spirytyzm go zbawi,a nie zaprzestanie z nie tolerancja,krytyka do naszych braci ten nie rozumie ani spirytyzmu,ani Jezusa,a w koncu Boga.
Znam SJ i bardzo ich lubie,a najwiecej w zyciu pomogli mi bracia katolicy.
Czy potrzebny do progrrsu jest spirytyzm? A co z reszta niespirytystow?
A moze tym najbardziej ,,przewrotnym,, zagubionym,,duchom Bog objawia spirytyzm?
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Obserwator » 28 lip 2015, 19:55

Pablo diaz pisze:...A moze tym najbardziej ,,przewrotnym,, zagubionym,,duchom Bog objawia spirytyzm?

To by się zgadzało... ze mną ;) :)
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 28 lip 2015, 20:08

Pablo diaz pisze:Czy Jezus mowil do jakiej wiary lub kosciola mamy przynalezec?
Kto mysli,ze spirytyzm go zbawi,a nie zaprzestanie z nie tolerancja,krytyka do naszych braci ten nie rozumie ani spirytyzmu,ani Jezusa,a w koncu Boga.
Znam SJ i bardzo ich lubie,a najwiecej w zyciu pomogli mi bracia katolicy.

Pablo, a nie niepokoją Cię sekciarskie praktyki stosowane przez władze tej organizacji religijnej? Nie neguję, że szeregowi świadkowie starają się być dobrymi ludźmi wskutek religijnej inspiracji, ale jest to zarazem religijność totalna, wszechogarniająca, nietolerancyjna wobec innych wyznań (tylko oni będą zbawieni), bardzo problematyczna, gdy ktoś zapragnie taką wspólnotę opuścić. Widzę w tym jednak wiele zła przemieszanego z dobrem, i to takiego zła podstępnego...
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 28 lip 2015, 20:25

Przepraszam jeśli moje słowa zabrzmiały jako przejaw fanatyzmu albo nietolerancji ja na tyle co zetknąłem się z świadkami to mogę powiedzieć że to są bardzo mili i sympatyczni ludzie i nic przeciwko nim nie mam.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2015, 20:30 przez Hansel, łącznie zmieniany 1 raz
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Pablo diaz » 28 lip 2015, 20:30

[/quote]
Pablo, a nie niepokoją Cię sekciarskie praktyki stosowane przez władze tej organizacji religijnej? Nie neguję, że szeregowi świadkowie starają się być dobrymi ludźmi wskutek religijnej inspiracji, ale jest to zarazem religijność totalna, wszechogarniająca, nietolerancyjna wobec innych wyznań (tylko oni będą zbawieni), bardzo problematyczna, gdy ktoś zapragnie taką wspólnotę opuścić. Widzę w tym jednak wiele zła przemieszanego z dobrem, i to takiego zła podstępnego...[/quote]

Nie tylko Ś.J są zakamuflowaną sektą,katolicy również .
Nie ma czasu na niepokoje((to nic nie wnosi ),to już przerabiałem w poprzednich wcieleniach ,teraz szukam postępu i równowagi dla mojego ducha.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 28 lip 2015, 20:34

Pablo diaz pisze:ie ma czasu na niepokoje((to nic nie wnosi ),to już przerabiałem w poprzednich wcieleniach

ja na przykład martwiłbym się, gdyby moi bliscy zadawali się z tą wspólnotą, nie chciałbym, aby do niej przynależeli - właśnie ze względu na psychomanipulację i sekciarskie praktyki. I nie wynika to z mojej nietolerancji, bo nie miałbym nic przeciwko, gdyby np. wybrali luteranizm, bahaizm czy cokolwiek innego, niebudzącego tego rodzaju kontrowersji.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pablo diaz » 28 lip 2015, 20:45

Hansel pisze:

Przepraszam jeśli moje słowa zabrzmiały jako przejaw fanatyzmu albo nietolerancji ja na tyle co zetknąłem się z świadkami to mogę powiedzieć że to są bardzo mili i sympatyczni ludzie i nic przeciwko nim nie mam.

Nie Hansel twoje słowa nie zabrzmiały jak przejaw fanatyzmu :)

Mnie po prostu nie interesuje w co kto wierzy ,jak również historia która już przeminęła.
Rozmiem ,że na forum jest wiele osób ,które lubi podyskutować na tematy religijne,historyczne ,filozoficzne... (wspaniale) ja niestety jestem bardzo prostą osobą nie posiadam takiej wiedzy jak wy.
Mój ,,program,, w tym życiu polega na rozwoju moralnym.

Ps.musiałem niemało narozrabiać w poprzednich życiach :lol:
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia