Szczescie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Szczescie

Postautor: 1Prawda1 » 12 sie 2015, 01:43

Najpierw krytykujesz materializm, a potem zachęcasz do kierowania się "pięknem".

Nie można wychodzić z założenia, że szczęście materialne to koniec wędrówki w życiu, gdyż materializm nie łączy się ze stałością. Nie rozumiem o co Ci chodzi w tym cytacie, wytłumacz mi.
Czyli brzydkie kobiety nie maja szans? ani brzydkie psy, a tym bardziej brzydki dom?

Nie ma brzydkich kobiet, znów Cię nie rozumiem.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Arronax » 12 sie 2015, 08:55

Xsenia pisze:
Riko pisze:Dzięki temu,że spirytyzm w logiczny dla mnie sposób objaśnia prawa rządzące naszym istnieniem,z ufnością zacząłem patrzeć w przyszłość.

:) Ja już poszłam krok dalej, zaczęłam akceptować pewność, że nie jestem w stanie wszystkiego zrozumieć w tym świecie. :)

Na pewno nie będzie nam dane. Mam nadzieje, że dzięki reinkarnacji i życiu po śmierci będziemy stopniowo wznosili się wiedzą i moralnością na wyższe poziomy.
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: Nikita » 12 sie 2015, 09:18

Apropos piekna to wydaje mi sie, ze jest owszem wazne w zyciu...np piekno natury, piekno ludzi nie tylko to zewnetrzne ale i wewnetrzne. Czasami ludzie sa tacy lalkowato piekni ale to nie ejst prawdziwe piekno...piekno jest tam gdzie uroda spotyka sie z charakterem i rozwinieta dusza. My oczywiscie dopiero do tego dazymy. Akceptacja tego co jest jest punktem wyjscia do pracy nad soba. Takze ejst bardzo wazna. Pytalam o szcescie bo nawet jak sie nam dobrze powodzi to zawsze jest jakis tam niedosyt...jakas tesknota.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 12 sie 2015, 11:21

1Prawda1 pisze:
Najpierw krytykujesz materializm, a potem zachęcasz do kierowania się "pięknem".

Nie można wychodzić z założenia, że szczęście materialne to koniec wędrówki w życiu, gdyż materializm nie łączy się ze stałością. Nie rozumiem o co Ci chodzi w tym cytacie, wytłumacz mi.
Czyli brzydkie kobiety nie maja szans? ani brzydkie psy, a tym bardziej brzydki dom?

Nie ma brzydkich kobiet, znów Cię nie rozumiem.

AAA ok. Mój błąd. Myślałam, że piszesz o pięknie zewnętrznym, a nie o wewnętrznym. Wybacz :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 12 sie 2015, 11:24

Ja tak tylko dodam jako ciekawostkę że na światach wyższych doskonałość ludzi objawia się również pięknem zewnętrznym :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 12 sie 2015, 11:40

Pawełek pisze:Ja tak tylko dodam jako ciekawostkę że na światach wyższych doskonałość ludzi objawia się również pięknem zewnętrznym :)
A dlaczego w naszym nie ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Pawełek » 12 sie 2015, 11:47

Jak to nie? Istnieją przecież osoby których wygląd przyprawia o zawrót głowy :) Nie do końca wiem na czym to polega, ale podejrzewam że doskonałość ducha ma również wpływ na doskonałość ciała fizycznego. Spotkałem się kiedyś z teorią (niestety już nie pamiętam gdzie), że Jezus miał atletyczną/sportową budowę ciała, co na tamte czasy według naukowców nie było możliwe do osiągnięcia.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 12 sie 2015, 12:17

Ja bym jednak traktował to z pewnym dystansem. Wszelkie kategorie estetyczne funkcjonują przecież w czyichś umysłach, a te jak wiadomo, w zależności od indywidualnych predyspozycji mogą inaczej oceniać rzeczy pod względem piękna czy brzydoty. Moim zdaniem nie można mówić o pięknie obiektywnym, niezależnym od umysłu, który uważa dany obiekt za piękny ;) Świat bez istot rozumnych nie miałby po prostu kogo zachwycać... Pół biedy, gdyby jeszcze wszyscy jednomyślnie uznawali jakieś cechy uchodzące za piękne, ale często się zdarza, że jednemu pasuje to, a innemu tamto... Nie spotkałem się natomiast z opinią, aby wśród ludzi czy duchów czy jakichkolwiek innych bytów panował konsensus co do obiektywnej wartości np. blond włosów, atletycznej budowy ciała czy smukłej sylwetki.

O tym, że bardzo zmienne są nasze oceny dot. estetyki pokazują np. stale zmieniające się trendy w architekturze. Jakieś budowle w jednej chwili mogą uchodzić za szczytowy przykład ludzkiego zmysłu piękna, przeniesionego na materię, a po kilkudziesięciu latach ludzie gardzą nimi i odwracają wzrok... poszukując innego stylu
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 12 sie 2015, 12:23

Dlatego jest to taka moja mała teoria nad którą sam się jeszcze zastanawiam :) Jeszcze nigdzie się nie spotkałem z tym w książkach Kardeca, więc pewnie i tak jest ona zła ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 12 sie 2015, 14:28

cthulhu87 wzbogacając swoją duszę widzimy coraz wyższe piękno, stąd bierze się zmiana.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi