Casandra pisze:Xseniu w co Ty wierzysz?
Casandra pisze:Mam nadzieję, że nie będziesz się gniewać za to pytanie, pozdrawiam.
Pawełek pisze:Twoje wypowiedzi są bardzo interesujące i mogę dzięki nim zrozumieć jak Ty na to wszystko patrzysz, lecz jak to ja - zawsze znajdę jakieś małe "ale"
Pawełek pisze:Z tego powodu martwię się że może się zamykasz powoli na świat, w tym sensie że przestajesz wierzyć i ufać ludziom, jak i ideom.
Nikita pisze: Moze przeczytaj uwaznie Nowy Testament....zamiast jakis opinii z wikipedii...
Xsenia pisze:Pawełek pisze:Twoje wypowiedzi są bardzo interesujące i mogę dzięki nim zrozumieć jak Ty na to wszystko patrzysz, lecz jak to ja - zawsze znajdę jakieś małe "ale"
Dziękujęi pisz to "ale" bom ciekawa
Lubię dyskusje, bo sama się na nich też uczę. Zwłaszcza przez wyszukiwanie źródeł i poznawanie innych punktów widzenia

Xsenia pisze:Pablo diaz pisze:Kiedyś zapytano Chico Xaviera :Chico skąd wiesz, że przekazy, które otrzymujesz pochodzą od światłych Duchów?Chico odparł:Ponieważ ich dobro wyczuwam wewnątrz ,w moim sercu.
Jeśli wierzysz w to, to znaczy, że wierzysz w Chico i jego odczucia. Po pierwsze ufasz, że jego odczucia są prawidłowe, a po drugie wierzysz, że cię nie okłamuje. Ja tego nie zakładam. Mnie tysiące razy oszukano. I skoro nie jestem w stanie stwierdzić czy człowiek chce dla mnie dobrze czy źle, to jak mogłabym ufać duchom, które mają te zdolności (oszukiwania) rozwinięte?Pablo diaz pisze:Ktokolwiek miał doświadczenia z Duchami z łatwością wyczuł energię dobrych od tych złych.
Jak? Z tego co wiem, energia nie jest ani dobra, ani zła. Jak więc można rozróżnić energię duchów? Można tylko stwierdzić na podstawie własnych odczuć i obserwacji czy ten akurat duch mnie krzywdzi, czy nie. Ale to wcale też nie oznacza, że ten duch dla każdego człowieka będzie tak samo dobry. Dla jednych ludzi może być miły, a dla innych nie.Pablo diaz pisze:Więc nie dziwcie się ludziom , że Jezus , ktory emanuje tak wielką energią ,jest tak mocno wyczuwalny w sercach wielu.

Nikita pisze:Biblii nie mozna brac doslownie...to sa przypowiesci...ale o tym to chyba juz wiesz Xsenia?
Pablo diaz pisze:Nie wiara w odczucia Chico Xaviera mi ,,dopinguje,, tylko me własne odczucie,ponieważ mam identycznie takie same ,a zacytowałem Chico ponieważ jest autorytetem dla wielu ,ja jestem za mało wiarygodny.
Pablo diaz pisze:ponadto można wyczuć ich stany emocjonalne -u duchów niższych:smutek,złość itd.Duchy dobre zawsze przesyłają dobrą energię (nie mają cech typowo ludzkich ,co sprawiałoby ,że dla jednych byliby miłymi dla drugich nie koniecznie -nie są rozkapryszonymi )
Pablo diaz pisze:Unikatowym zjawiskiem jest to ,że od dziecka intensywnie czułem towarzystwo Jezusa i nie nadawałem mu żadnej mocy (jak wspomniałaś) ponieważ nikt mi o Nim nie mówił ,moi rodzice nie są katolikami ,a co za tym idzie nie zmuszali mnie do uprawiania jakiejkolwiek wiary. (Dla mnie Jezus emanuje bardzo dużą energią miłości,równowagi i wiem dobrze,że nie jestem samotny z tym odczuciem ,jest nas więcej)
Pablo diaz pisze:Nie odczuwa emocji (ani dobrych ani złych), czyli nie jest mściwy i nie kocha. A wymaga tego od nas i gdzie tu sprawiedliwosć? echch

Xsenia pisze:Historycy nieuznający Ewangelii za wiarygodne źródła uważają je za kompilacje kilku redakcji dokonanych przez anonimowych autorów, którzy starali się sportretować wyłącznie pozytywny, mityczny obraz Jezusa. Ewangelie są ich zdaniem literaturą hagiograficzną, mającą na celu gloryfikację Chrystusa oraz zaprezentowanie go jako moralnego i boskiego ideału."

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości