1Prawda1 pisze:W zagłębieniu się dopiero dojdziesz do zrozumienia mojej teorii.
danut pisze: jest tam rozdział cały poświęcony mechanizmowi widzenia i nie napisany, bo tak mi się wydaje, ale przez kobietę biologa komórkowego pracującego wiele, wiele lat w instytucie i prowadzącego badania, krojącego ludzki mózg i przyglądającemu się mu pod mikroskopem. To chyba ona wie jak to działa?
Mirek pisze:Nie ma badań?
Xsenia pisze:Zarówno to co opisuje Prawda, jak i podchwytliwepytania Achilla mają jedną odpowiedź.
Kot Schrödingera.
Jest to teoretyczny eksperyment, w którym pokazano, że dwa totalnie przeciwstawne stany są możliwe w jednym czasie. Przybliżę tą teorię z lekka. Do pudełka wsadzamy żywego kota, jeden atom promieniotwórczy, który może wyemitować cząstkę promieniowania jonizującego oraz licznik Geigera, który w chwili wykrycia cząstki uwalnia trujący gaz. Zamykamy pudełko. Po jakimś czasie nie wiemy czy kot jeszcze żyje. Czy nastąpił rozpad atomu i uwolnienie trucizny czy nie. Czyli kot jest jednocześnie żywy i martwy. To zjawisko w fizyce nazywa się superpozycją, czyli obiekt kwantowy znajduje się równocześnie w każdym z możliwych stanów.
I określenie jednego pewnego stanu jest dopiero możliwe, gdy obserwator otworzy pudełko i sam się przekona, w którym ze stanów znajduje sie obiekt.
Fajnie jest to też napisane w tym artykule:
http://www.kwantowo.pl/2015/05/09/dalej ... rodingera/
Prawda pisał, że gwiazda istnieje dla niego w danym momencie, w danej chwili, BO ON WŁAŚNIE JĄ OBSERWUJE.
Achill, twoje gwiazdy są ZAWSZE w superpozycji, bo patrząc na nie NIGDY nie wiesz, czy ta gwiazda istnieje w teraźniejszym czasie czy nie. To samo można powiedzieć i o naszym słońcu. Nie wiesz, czy za 8 minut szlak cie nie trafi, bo słońce wybuchłodanut pisze: jest tam rozdział cały poświęcony mechanizmowi widzenia i nie napisany, bo tak mi się wydaje, ale przez kobietę biologa komórkowego pracującego wiele, wiele lat w instytucie i prowadzącego badania, krojącego ludzki mózg i przyglądającemu się mu pod mikroskopem. To chyba ona wie jak to działa?
Hm z tego co sie dowiedziałam to pani dr inż. Danuta Adamska-Rutkowska obroniła pracę doktorską w Instytucie Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. A tematem jej pracy było: "Numeryczna symulacja charakterystyk operacyjnych reaktorów wielorurowych z równoległym do rur przepływem nośnika ciepła". Uzyskała tytuł: doktor nauk technicznych w zakresie inżynierii chemicznej, specjalność: inżynieria chemiczna. [w 1992 roku]
Od kiedy więc chemik (a nie biolog komórkowy) kroi ludzki mózg? I mam dodatkowe pytanie: skoro pani Danuta Adamska-Rutkowska prowadziła aż tyle badań, to gdzie są wyniki jej badań? Dlaczego oprócz jednej książki nie wydała czegokolwiek więcej? Gdzie publikacje badań i publikacje wyników tychże badań?
http://nauka-polska.pl/dhtml/raportyWys ... fs?lang=pl
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości