O Istotach i istocie doświadczeń

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: O Istotach i istocie doświadczeń

Postautor: OneNight » 14 wrz 2016, 09:30

Estio, litery WJ to akronim od Wyższe Ja, a słowo "Ja" jest tu nie bez znaczenia.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Natasza » 14 wrz 2016, 09:35

masz bardzo dużo szczęścia bo masz możliwość bezpiecznego uaktywniania swojej wiedzy i szansę na poznanie
nie wszyscy mają taką możliwość, myślę, że z czasem będziesz umiała zastosować swoje umiejętności sama dla siebie a później kto wie

Mirek często odwołuje się do roli uczuć - tych emanujących miłością- to jeden z kluczy jaki daje poczucie siły własnego Ja
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Estia72 » 14 wrz 2016, 09:53

Natasza pisze:masz bardzo dużo szczęścia bo masz możliwość bezpiecznego uaktywniania swojej wiedzy i szansę na poznanie
nie wszyscy mają taką możliwość

Natasza dziekuje Ci za Twoje podpowiedzi :) Wezne je sobie do serca i zastosuje :D

Mozesz mi troszke bardziej wyjasnic co masz na mysli...? Wybacz ale jestem po nocce :roll:
i wolniej kontaktuje :P :lol:
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Natasza » 14 wrz 2016, 10:00

to jeszcze bardziej dam Ci do myślenia, bo sama musisz zacząć sobie analizować własne życie:
połącz wszystko ze zdaniem , które ze dwa razy już Ci mówiłam, że musiałaś się kiedyś na coś zgodzić

to, że majstrowano przy nas fizycznie - nie tam w żadnym śnie- to także ma znaczenie

domyślam się w jakim szoku musiałaś być, gdy czułaś narzędzia , u mnie były wyładowania elektryczne - dosłownie i trzaski związane z tym narzędziem, było odczuwalne maksymalnie, czas całej operacji do 10 - 15 sekund, wystarczyło by doznać szoku
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 14 wrz 2016, 10:52

OneNight pisze:Estio, litery WJ to akronim od Wyższe Ja, a słowo "Ja" jest tu nie bez znaczenia.

Właśnie i bardzo mnie dziwi jakieś pokrętne tłumaczenie, że ja tego Ja nie będę słuchać, że ono nie będzie mną kierować, itp. bo się podszywa, bo jest kuglarzem :D , bo jestem ja. To jest przecież całkowicie bez sensu. Często wyższe Ja jest określane jako jądro danej świadomości, siła wewnętrzna, podpowiedź duszy i jak opisuje Estia72 o pomocy komuś tam, że po dokładnym przyjrzeniu się scenie okazało się, że to był on sam w swojej drugiej postaci. Zatem nic tylko odgonić, obśmiać tę drugą jego postać, uznać za kuglarza? No fajnie. Ale nie dziwie się, gdyż spotkałam się i z takim określeniem gdzie wyższym Ja nazywa się Boga, jako istotę uczłowieczona zasiadającą, gdzieś tam mającą nami kierować, choćby nawet i tu te istoty świetliste Nataszy gdzie ona należy do nich jak pisze z dużej litery w połowie, a przecież już tak długo ja tu piszę i nigdzie nie prezentuje takiego poglądu. Estia 72 siebie rozpoznałam nie po wyglądzie, wygląd miałam starszy o ćwierć wieku, organizm poddany chorobie, znak szczególny to taki, ze stanęłam obok tej osoby i zobaczyłam ze jest ona ode mnie niższa, poznałam potem gdy zbliżyłam się do tego wieku, poznałam swoje uczesanie, ubrania i gdy zaczęłam czuć to co wtedy ona i że w tym okresie czasu mogłabym sobie z przeszłości to samo co ona wtedy mi powiedzieć. Były to wskazówki dobitne, ostrzeżenia przed grożącym mi niebezpieczeństwem, a było ono na tyle groźne ze mogłabym np. być spalona w podpalonym mieszkaniu i tego nie przeżyć, dlatego doskonale rozumiem jedną z interwencji z nie pozwoleniem mi wejścia do swojego mieszkania, a innym razem cudem wybudzenie się ze snu i wyniesienie kuli ognia gołymi rękami trzymających się na jednym skrawku spodni przez cały długi korytarz do łazienki do wanny, gdybym tego nie zrobiła nie ugasiłabym ognia zajął by całe wnętrze, a czadu było w pokoju tyle ze mogłam się nie obudzić. Nadto odpowiedzcie mi jak w ogóle rozumiecie swoje ja - dziś jestem ja,wczoraj byłam ja,jako dziecko byłam ja, czyli w żadnym wypadku moje ja nie istnieje tylko tu i teraz, bo ono tworzy jakiś ciąg doświadczeń, ich zbiór i do tego zbioru należą i te zdarzenia rozciągnięte na rzeczywistości alternatywne i ta boska cząstka która pozwala żyć i tym wszystkim kieruje, to nasze jadro świadomości, cały napędowy motor nas samych. I nie rozumiem tej insynuacji ze ja to nie ja tylko jakiś kuglarz, bo siebie rozpoznałam, zobaczyłam jako całość, ujrzałam, wiem kim jestem i nie poważne jest mnie wskazywać to, że jednak nie wiem, bo jest tak czy tak i mam uznać za swoich bogów cudzych kosmitów. Widzicie to zakręcenie się w wypowiedziach Nataszy, czy nie? Zakręciła się dziewczyna w swoim własnym pojmowaniu i przedstawianiu mi sprawy.
danut

Postautor: Natasza » 14 wrz 2016, 11:26

swojemu WJ?
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 14 wrz 2016, 11:30

Ono nie wymaga poklasku, a skoro jest moje, to doskonale mnie zna i na żadne fałszowanie tam nie ma miejsca. Zachodzi pytanie czy ty nie chcesz dostać się tam do mojego Ja i w jakim celu?
danut

Postautor: Natasza » 14 wrz 2016, 11:36

Twoja ja samo za mną chodzi - co widzą inne Ja z tego forum
jeśli mówiłabyś o twoim Ja tym co jest za tą kurtyną to powiedziałam ci, że to facet, chyba , że tam nim jesteś :P
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 14 wrz 2016, 11:50

Natasza pisze:Twoja ja samo za mną chodzi - co widzą inne Ja z tego forum
jeśli mówiłabyś o twoim Ja tym co jest za tą kurtyną to powiedziałam ci, że to facet, chyba , że tam nim jesteś :P

Wszystko co wiesz to wiesz z tego co napisałam, moje wyższe Ja to moje wyższe Ja, moi przyjaciele z grupy bratnich dusz jako opiekunowie i ich wyższe Ja - to miedzy innymi żołnierz. Natomiast wszystko to co piszecie z soldado na ich temat nie ma pokrycia w prawdzie, w faktach, nie zgadza się bym mogła wam uwierzyć, ze jest to od nich przekaz, jest ogólnikowy a nawet zaprzeczający temu co wiem i znam, nie ma w nich żadnych szczegółów pozwalających mi na ich identyfikacje, są także bardzo sprzeczne z nią informacje - tak było i jest. To jest Twój wymysł, demonizowanie kogoś, wychodzenie przed szeregi, krzyki - nic więcej. I nie potrafisz rozpoznać tego co Cię naprawdę opętuje, dlatego wciąż się nie uwalniasz.
danut

Postautor: Natasza » 14 wrz 2016, 11:57

nie wiem czy zauważyłaś, ale przestałaś mnie interesować- o ile kiedyś chciałam ci pomóc, to usłuchałam głosu innej osoby i odpuściałam
co nie zmienia faktu, że wszystko co ci kiedyś powiedziałam o tym kto wpływa na Ciebie i to destrukcyjnie jest aktualne
ale to twój problem, odcięłam sie od Ciebie definitywnie - w zakresie tego co ciązy na Tobie
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm