Czy każdy jest potencjalnym geniuszem?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Czy każdy jest potencjalnym geniuszem?

Postautor: OneNight » 02 sty 2017, 21:31

Tesla, Einstein czy Stephen Hawking. Naukowcy czy inżynierowie z pewnością potwierdzą, że są to jedni z największych geniuszy, jacy chodzili po tej planecie.

Pewien astromon-amator narzekał na zbyt wolny rozwój nauki. Gdy zasugerowałem mu, żeby sam dołączył do naukowców i pomógł przyspieszyć jej rozwój, to odparł, że to nie na jego głowe

Przez pierwsze 10 lat nauki nie wyróżniałem się zbytnio inteligencją - wyróżniałem się jej kompletnym brakiem. Byłem kompletnym idiotą, który nie potrafił nawet tabliczki mnożenia na pamięć - zawsze ten najgorszy. Dopiero po obejrzeniu Iron Mana, zainspirowany głównym bohaterem, rozpocząłem własne poszukiwania wiedzy w dziedzinie technologii. Teraz znajomi straszą innych moją osobą - jestem znany jako haker, choć to grubo przesadzone. Do czego jednak zmierzam - moja nagła przemiana świadczyć może o tym, że w każdym drzemie olbrzymi potencjał intelektualny. Czemu zatem nie każdy jest naukowcem? Na podstawie swojego przypadku mogę powiedzieć, że wszelka wiedza jaką posiadam, została przeze mnie nabyta poza szkołą. Żeby się czegoś nauczyć, trzeba po prostu się tym interesować. Wiedzy nie da się wbić do głowy. Jeśli ktoś nie szuka wiedzy, to jej nie znajduje. Szukajcie, a znajdziecie.

Zrobiłem mały eksperyment. Udzielałem darmowych lekcji informatyki osobom, które o tą pomoc poprosiły. Wysłałem więc link z materiałem wideo, w którym nauczyciel z prawdziwego zdarzenia wprowadzał w tą całą terminologie i pokazywał podstawy podstaw. Film trwał 30 minut i na 3 osoby tylko 1 obejrzała ten film - jest teraz w technikum informatycznym i z tego co słyszałem, radzi sobie znakomicie. Reszta przez 13 miesięcy pisała, że nie ma czasu, bo impreza, bo zmęczenie. Jaki z tego wniosek? Nie ma ludzi nieutalentowanych, są ludzie leniwi.

Proszę o dyskusje. Czy zgadzacie się z moją tezą, a jeśli nie to czemu? Są to rozważania na temat tego, czy każdy człowiewiek rodzi się z takimi samymi szansami na bycie profesorem, czy jednak od urodzenia mamy takie a nie inne predyspozycje.
Awatar użytkownika
OneNight

Re: Czy każdy jest potencjalnym geniuszem?

Postautor: Xsenia » 02 sty 2017, 21:51

Według mnie każdy rodzi sie z pewnymi predyspozycjami. Ja mam matematykę we krwi, ale uwertury nie skomponuję. Może gdybym uczyła się grać na jakimś instrumencie to bym potrafiła grać, ale nie komponować.
I nie wiem czy zauważyłeś ale bardzo, bardzo mało jest osób, które są dobre i w humanistyce, i w naukach ścisłych. Zazwyczaj albo zna 5 języków, albo potrafi rozwiązywać całki. Dlatego, według mnie, kazdy może być geniuszem, ale tylko w wąskiej dziedzinie. Tyle, że jak ładnie zauważyłeś, ludzie to lenie. :) I ja też się do nich zaliczam. :P
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: OneNight » 02 sty 2017, 22:00

Jak już wcześniej napisałem, trzeba się tym interesować. Nie zmusisz ścisłowca do polubienia pana Tadeusza. Choć swoją drogą, pomimo bycia ścisłowcem dobrze przyswajam języki obce. Zastanawiam się nad nauką 3 języka obcego - francuski bądź niemiecki - ale tylko ze względu na przydatność w świecie nauki. Znam angielski i norweski, choć nadal szlifuje te 2 języki - głównie rozumienie ze słuchu. Da się? Da :P
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Estia72 » 02 sty 2017, 22:09

OneNight pisze:
Proszę o dyskusje. Czy zgadzacie się z moją tezą, a jeśli nie to czemu? Są to rozważania na temat tego, czy każdy człowiewiek rodzi się z takimi samymi szansami na bycie profesorem, czy jednak od urodzenia mamy takie a nie inne predyspozycje.

Zapewne masz duzo racji w tym co napisales, wiele ludzi ma roznorakie talenty ale nie kazdy robi z nich uzytek, co innego uczyc sie czegos a co innego kochac to, to tak jak z praca albo wykonujesz ja bo musisz albo wykonujesz bo kochasz to co robisz, roznica wielka, natomiast bycie geniuszem to juz calkiem inna bajka , Ci ludzie od dziecinstwa wykazuja niezwykle zainteresowania czy to z nauk scislych czy innych choc nie zawsze...Onie to nie tylko kochaja , oni tym zyja....Ja widzialam kiedys przypadek mezczyzny ,zwyklego Kowalskiego ktory zyl sobie z dnia na dzien, az ktoregos razu wracajac z pracy rowerem mial wypadek w wyniku ktorego mial uraz mozgu, ale co bylo najciekawsze facet ktory nie mial nigdy nic do czynienia z fizyka i matematyka nagle z przecietniaka stal sie geniuszem, wszystko na co patrzyl potrafil przedlozyc na skomplikowane wzory matematyczne/fizyczne , patrzac nawet na zwykla roslinke i niejeden wyksztalcony naukowiec mogl mu pozazdroscic wiedzy, ktorej on nie zdobyl na universytetach... :roll:
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: fruwla » 02 sty 2017, 22:14

Xsenia pisze: Dlatego, według mnie, kazdy może być geniuszem, ale tylko w wąskiej dziedzinie. Tyle, że jak ładnie zauważyłeś, ludzie to lenie. :)

Nie zgadzam sie z tym, ze kazdy moze byc geniuszem.
Prawdziwy geniusz, nawet gdyby byl leniem,
nawet gdyby byl zaniedbywany w dziecinstwie, nawet gdyby mial braki w
wyksztalceniu, nawet gdyby mial niesprzyjajace albo i wrogie warunki- to i tak kiedys wybije sie i rozkwitnie.

Natomiast na osobe ktora jest ^tylko ^ nadprzecietnie zdolna , niekorzystne m.i. wyzej wymienione czynniki dzialaja
przewaznie w sposob wysoce hamujacy a czasami wrecz niszcza zdolnosci w zarodku nie dopuszczajac do ich rozwoju.
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Nikita » 02 sty 2017, 22:18

Moim zdaniem czlowiek musi miec jakies zainteresowania i przewaznie kazdy jakies ma. Po drugie musi miec tez czas i mozliwosci aby je rozwijac. Albo tak zorganizowac sobie zycie i czas aby poza praca i zajmowaniem sie obowiazkami starczylo jeszcze czasu na wlasne zainteresowania. Jezeli ktos pracuje nad jakas dziedzina to na pewno jego rozwoj intelektualny idzie do przodu...wiec warto cos robic....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: OneNight » 02 sty 2017, 22:20

Skąd takie stwierdzeniu, fruwlo? Możesz podać przykład takiegi geniusza, który się wybił pomimo tych braków warunków?

Chodziło mi o to, że ludzki mózg chłonie wiedze jak gąbka - on to potrafi. Kwestia tego, czy potrafimy to wykorzystać.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: OneNight » 02 sty 2017, 22:22

Nikita pisze:Moim zdaniem czlowiek musi miec jakies zainteresowania i przewaznie kazdy jakies ma. Po drugie musi miec tez czas i mozliwosci aby je rozwijac. Albo tak zorganizowac sobie zycie i czas aby poza praca i zajmowaniem sie obowiazkami starczylo jeszcze czasu na wlasne zainteresowania. Jezeli ktos pracuje nad jakas dziedzina to na pewno jego rozwoj intelektualny idzie do przodu...wiec warto cos robic....

Czas, możliwości, ale oprócz tego zapał :)
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Nikita » 02 sty 2017, 22:24

Zapal tez...masz racje. Bez zapalu nic sie zadziala chocby mialo sie duzo wolnego czasu...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: fruwla » 02 sty 2017, 22:29

Geniusz ma podobno nadludzkie zdolnosci i nie powinno sie go mylic z osoba wybitnie zdolna, lub wybitnie zdolna w jakiejs dziedzinie.
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi